Így süss édesburgonyát egészben: 5 perc vele a tényleges munka
Az édesburgonya sütése sosem volt még ennyire egyszerű: pár perc munkával krémesre sült és édes zöldséget készíthetsz, amit rengeteg recepthez felhasználhatsz.
Télen gyakran szerepel a menün, de nyáron mintha nem is létezne? Pedig az édesburgonyát egész évben érdemes fogyasztani, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A belőle készült krémleves tápláló, ízes, mégis könnyed, így akár a kánikulában is jólesik majd. Érdekessége, hogy kaliforniai paprika és kevés füstölt paprika is kerül bele, ezek pedig tovább fokozzák a batáta édes jellegét.
A leves hatalmas előnye, hogy semmilyen sűrítő vagy krémesítő anyagot nem igényel, hiszen az édesburgonya önmagában is egy selymes alapot képez. Így rántás, habarás és tejszín nélkül készítheted el.
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, az édesburgonyát, a füstölt paprikát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.
Fedő alatt főzzük 25-30 percig közepes hőfokon, vagy amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul. Egy botmixer segítségével pürésítsük teljesen krémes állagúra, majd keverjük bele a petrezselymet.
Napraforgómag-szórással és friss házi krutonnal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu