Paradicsomos gombóc hús nélkül – Spenóttal készül a vasban gazdag fogás
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A menzás paradicsomos gombóc örök: aki szereti, próbálja ki ezt a húsmentes, rostban és ízekben gazdag verziót is.
Örök kedvenc a paradicsomos húsgombóc: akár olaszos, marhahúsos verzióban eszed spagettivel, akár a klasszikus menzás változatban. Ha kivonod belőle a fő alapanyagot, majd hozzáadsz ezt-azt, hogy kerüljön bele plusz íz és rost, teljesen új, mégis nosztalgikus fogás születik belőle.
A húsgombócban alapból is van rizs, így annyira nem szokatlan alap ez a gabona a golyóhoz, a leveles spenót pedig nagyon jó ízt ad neki. Egyetlen nehézsége, hogy a spenót rengeteg levet ereszt, így az étel elkészítésének kulcsmozzanata a spenótból kiengedett folyadék eltávolítása. Enélkül a gombócok nem fognak egyben maradni.
A másik változás a paradicsomszószban következett be, amelyet vöröslencsével kell sűríteni. A vöröslencse nem csak önmagában lehet szuper alap főzelékhez, leveshez, de mártások besűrítésére is kiválóan alkalmas, nem beszélve arról, mennyire megdobja az étel vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmát.
Ha mégis húsos ételt ennél, akkor ezt a húsgolyót készítsd el, ami spenóttal és paradicsomszósszal tökéletes feltét lesz tésztára. Ha a tésztát most kihagynád, akkor készíts csak gombócokat, besamelmártással tálald, meglátod, milyen sikered lesz.
Spenótos rizsgombócok
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm rizs
- 200 gramm leveles spenót
- 2 darab tojás
- só, bors
- 50 gramm reszelt parmezán/grana padano
- őrölt szerecsendió
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
- 150 gramm vöröslencse
Elkészítés:
A rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt, kevés sóval félkészre főzzük. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
A spenótot kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Amikor összeesett, szűrőbe tesszük és hagyjuk lecsöpögni. Kinyomkodjuk, amennyi folyadékot tudunk, annyit kipasszírozunk belőle, majd deszkán felaprítjuk, elkeverjük a rizzsel és a tojással, a reszelt sajttal.
A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát, kevés vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük a paradicsommal, felforraljuk. Beletesszük a lencsét és még két deci vizet öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, alacsony lángon rotyogtatjuk. Míg fő, a rizsből gombócokat formálunk, majd egyenként a rotyogó mártáshoz adjuk. Alacsony lángon főzzük, míg a lencse is megpuhul és a gombócok is megfőnek.
Fotó: Ács Bori/Sóbors