Szaftos pulykagombóc friss zöldfűszerekkel: sütőben pirul
A házi pulykafasírt egy rendkívül ízletes, nagyrészt a kamrában is megtalálható alapanyagokból készülő étel, ami tökéletes akár egy tál spagettihez is!
A pulykahús szépsége, hogy egészen sovány hús, így nem telíti el annyira a gyomrot: éppen ezért akár vacsorára is fogyasztható, vagy ebédre egy laktató főzelék vagy spagetti mellé.
Mindössze fél óra alatt elkészíthető, és olyan fűszerek teszik ízletessé, mint a fokhagymapor, az oregánó, a bors, a pirospaprika és a parmezán sajt.
Tipp
A friss petrezselymet bátran kicserélheted bazsalikomra vagy akár metélőhagymára is.
Szaftos pulykagombóc
Hozzávalók 20 darabhoz
- 30 g reszelt parmezán
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 ek friss, aprított petrezselyem
- 1 tk só
- 1 kk fokhagymapor
- 1 kk hagymapor
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 0.5 kk őrölt fekete bors
- 0.5 kk őrölt pirospaprika (elhagyható)
- 450 g sovány pulykahús
- 1 db nagy tojás
- 1.5 ek olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vegyünk elő egy hőálló serpenyőt, vagy ha az nincs, akkor egy 20x30 cm-es tepsit. Utóbbit béleljük ki alufóliával és permetezzük meg olajjal. A serpenyőt elég kiolajozni.
Egy nagy keverőtálba tegyük bele a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, a fűszernövényt, a sót, a fokhagyma- és a hagymaport, a fűszerkeveréket, a borsot és a pirospaprikát, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a darált pulykahúst is, és alaposan dolgozzuk össze a fűszerekkel.
Egy kis tálban verjük fel a tojást és adjuk a húsos keverékhez. Ismét dolgozzuk össze.
Egy evőkanál segítségével kanalazzunk ki a húsból, és készítsük kb. 4 cm-es átmérőjű gombócokat. Nedves kézzel is csinálhatjuk, úgy nem tapad a kezünkhöz.
A kész gombócokat tegyük a korábban előkészített tepsibe.
A tetejüket kenjük meg olívaolajjal, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 15 percig, vagy amíg a húsgombócok szép barnára nem sülnek. Azt, hogy átsültek-e a gombócok, úgy ellenőrizhetjük, ha a tepsi közepéről kiveszünk egy golyót és kettévágjuk. Ha belül már nem nyers, akkor jól dolgoztunk.
A kész gombócokhoz készíthetünk főzeléket, burgonyapürét vagy akár spagettit is.
-
2024-03-28 10:32:01
-
2024-02-10 09:28:01
-
2024-02-10 07:50:02
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!