Sűrű, édes szőlődzsem: egy szelet kenyeret is megkoronáz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Piros szőlőből lesz a legfinomabb a dzsem, lehetőleg minél édesebb fajtából készítsd, de ha fanyarnak érzed, bátran emeld meg a cukor mennyiségét.
Teljesen sima, egyáltalán nem darabos az alábbi dzsem, ugyanis szőlőléből készül, amelyet házilag kell kinyerni az őszi gyümölcsből. A szőlőt fel kell melegíteni, hogy levet eresszen, majd krumplinyomóval pépesíteni, végül textilpelenkán - esetleg sűrű szövésű szitán - átszűrni. Így a héjából és a magjából kifő a szín- és ízanyag, de a zavaró darabok nem kerülnek bele a dzsembe.
Azért, hogy sűrű legyen, szükség van valamilyen zselésítő anyagra, lehetőleg pektinre. Ezt használhatod porított és folyékony formában is, de a legegyszerűbb, ha befőzőcukrot választasz, amely zselésítőt is tartalmaz. A pektin savas közegben fejti ki leginkább a hatását, úgyhogy érdemes citromlevet is adni a szőlőhöz.
Szőlődzsem
Hozzávalók 6 decihez
- 1 kilogramm piros szőlő
- 450 gramm befőzőcukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A szőlőt mossuk meg, szedjük le a szemeket a szárról.
Tegyük a szőlőt egy lábasba, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 5-10 percig, míg levet nem ereszt. Krumplinyomóval törjük össze a szemeket, majd főzzük további 10 percig a szőlőt, nyomkodjuk szét egészen pépesre.
Béleljünk ki egy szitát konyharuhával vagy textilpelenkával, tegyük egy tál fölé, majd öntsük bele a szőlőt. Hagyjuk teljesen lecsöpögni, nagyjából 1 óra kell neki, de egy éjszakára is ott lehet hagyni.
Mérjünk ki a léből 600 millilitert, majd a cukorral és a citrom levével együtt tegyük egy lábasba. Nagy lángon, forrásig melegítsük. A keletkező habot szedjük le róla.
Egy kistányért tegyünk a hűtőbe pár percre, majd csöpögtessünk rá a forró dzsemből: ha a lekvár megköt, ráncosodik, készen van.
Kapcsoljuk le alatta a lángot, öntsük sterilizált befőttesüvegbe. Felbontatlanul 3 hónapig eláll.
Fotó: Getty Images