Töltött kifli kész leveles tésztából: maradékfelhasználás okosan

kiskifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig érdemes otthon leveles tésztát tartani, jól jöhet, ha gyorsan kell valami reggeli vagy vacsora, az alábbi ötletet mindenképp próbáld ki.

Ennél egyszerűbb nasit nehezen találni, de akár reggelinek vagy vacsorának is megállja a helyét a kis kifli. Leveles tésztából készítve pillanatok alatt kész, és úgy turbózod fel, ahogy csak szeretnéd. Én most egy sajtos-sonkás verziót készítettem, de mehetett volna bele kolbász, paradicsomszósz, igaziból bármi. Sőt, ha inkább édességre vágysz, akkor pedig mogyoró- vagy csokikrémmel, lekvárral is megkenheted. 

Hogy picit frissebb legyen az összhatás, zöldfűszereket is érdemes a krémsajtra szórni, a kiflik tetejét pedig bőven szórd meg reszelt sajttal. Utóbbi lehet sima trappista, de akár füstölt vagy cheddar is, hogy még különlegesebb legyen a kis kifli. 

A fél szemedet tartsd a sütőn, mert nagyon gyorsan elkészülnek a kiflik, elég nekik 10-15 perc, főleg, ha ilyen piciket készítesz, ahogyan én tettem.

Töltött kifli leveles tésztából

kiskifli2

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 275 gramm leveles tészta
  • 150 gramm csirkemellsonka (szeletelt)
  • 75 gramm krémsajt
  • ízlés szerint zöldfűszer
  • 1 darab tojás (a tetejére)
  • 100 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát nyújtsuk kör alakúra (egy nagyra vagy több kicsire). Ha eleve téglalapra nyújtott tésztával dolgozunk, tegyünk rá egy akkora tányért, amekkora ráfér, vágjuk körbe. Én 3 kisebb kört vágtam a tésztából, kisebb kifliket készítettem, így lett 24 darabom.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A köröket kenjük le vékonyan krémsajttal, ha szeretnénk, szórjuk meg friss, aprított zöldfűszerrel. Vágjuk a tésztaköröket nyolcfelé. 

A csirkemellsonkát vágjuk akkora háromszögekre, hogy pont befedjék a tésztaháromszögek alapterületét, tegyük őket a krémsajtra. Tekerjük fel szorosan a háromszögeket a szélesebb oldaluktól kezdve. Kicsit hajlítsuk meg a kapott kifliket, hogy felvegyék a jól ismert formát.

Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.

Toljuk őket a sütőbe 15 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük