Isteni, sűrű bolognai ragu hús nélkül: sütőben sült zöldség gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk ezt a receptet, a húsevőknek is jól fog esni ez a kicsit könnyedebb, de ízekben igen gazdag fogás.
Ha mindig is imádtad a bolognait, de valami miatt nem ehetsz húst/nem szeretnél húst enni, akkor az alábbi vega recept a neked való. Ez abban különbözik a már korábban megírt lencse- vagy gombabolognaitól, hogy ebbe a zöldségek sütve, megpirulva kerülnek bele, így sokkal-sokkal intenzívebb lesz a szósz íze.
A sütőben sütésnek köszönhetően ugyanis koncentrálódik a zöldségek íze, sokkal komplexebb lesz. Az sem árt, ha itt-ott megpirulnak, a füstös karakter nagyon jól áll majd a szósznak. A ragu alapját gomba, paprika, répa és hagyma képezi, paradicsomból most konzervet használtunk, de nyáron, amikor édes és lédús, érdemes frissből készíteni, akár azt is megsütni.
A szószt bátran fűszerezd, az oregánó és bazsalikom mellé mehet még kakukkfű, rozmaring, majoránna, de akár kész olasz fűszerkeveréket is használhatsz. Ha szeretnéd ellensúlyozni a paradicsom savasságát, egy kevés cukrot is keverj a szószba.
Vega bolognai ragu
Hozzávalók 3 személyre
- 500 gramm csiperkegomba
- 1 db kápia paprika
- 1 fej lila hagyma
- 1 nagy darab répa
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- ízlés szerint só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 2 ek sűrített paradicsom
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 300 gramm spagetti
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk negyedekbe, a nagyobb fejeket akár több részre. A paprikát mossuk meg, vegyük ki a csumáját, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. A lila hagymát pucoljuk meg, negyedeljük, majd szedjük szét rétegeire. A répát pucoljuk meg, hosszában, majd keresztben vágjuk félbe.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd szórjuk rá a gombát, paprikát, hagymát, répát. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, majd balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk át. Toljuk őket a sütőbe kb. 35 percre, míg megpuhulnak és itt-ott megpirulnak, egyszer forgassuk át időközben.
Ha elkészültek, hagyjuk őket langyosra hűlni. Tegyük a zöldségeket aprítógépbe, majd aprítsuk finomra. Vigyázzunk, nem pürét szeretnénk, csak egészen pici darabokat, ami tökéletes lesz hús helyett.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dobjuk rá az összezúzott fokhagymát. Fél percig dinszteljük, majd adjuk hozzá az összeaprított zöldségeket és a fűszereket. Keverjünk mindent alaposan egybe. Mehet rá a sűrített paradicsom is, forgassuk egybe a zöldségeket a szósszal. Öntsük rá a kockázott paradicsomot is, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, míg kifőzzük a tésztát. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Frissen, a tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images