5 C-vitaminban gazdag étel: fogyaszd őket, amíg tart a szezonjuk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A narancsban rendkívül sok C-vitamin található, azonban sok más gyümölcs és zöldség is bővelkedik a létfontosságú tápanyagban. Mutatjuk, miket fogyassz a nyári szezonban!
A C-vitamin létfontosságú tápanyag, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont szüksége van a kötőszövetek, a bőr és a csontok egészségének megőrzéséhez, a sejtek optimális működéséhez.
Emellett pedig az egyik leghatékonyabb antioxidáns, amely megvédi a szervezetünket a szabad gyököktől. Éppen ezért kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amellyel beviheted a szükséges mennyiséget. C-vitamin friss gyümölcsökben és zöldségekben található, ezekről alább olvashatsz.
Citrusok
A narancs köztudottan sok C-vitamint tartalmaz (70-90 mg), már egyetlen darab elfogyasztásával fedezheted a napi szükséges C-vitamin mennyiségét. Mellette azonban a következő citrusfélék is remek C-vitamin-források:
- grapefruit: 80-100 mg,
- citrom: 30-40 mg,
- lime: 20-30 mg.
Keresztes virágú zöldségek
Nem újdonság, hogy a zöld színű növények pozitívan hatnak az egészségre, azonban az már kevésbé ismert, hogy C-vitaminban is gazdagok. Az ebbe a kategóriába tartozó zöldségek nemcsak C-vitamint, de más gyulladáscsökkentő tápanyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal pedig megelőzhető számos krónikus betegség, mint például az arthritis vagy a szívbetegség kialakulása. Ilyenek például:
- brokkoli (1 bögrényi, feldarabolva): 80 mg,
- kelkáposzta (1 bögrényi, feldarabolva): 80 mg,
- kelbimbó (1 bögrényi): 75 mg,
- lila káposzta (1 bögrényi, feldarabolva): 50 mg,
- karfiol (1 bögrényi, feldarabolva): 50 mg.
Paprika
A paprika, főként a piros színű változata a lehető legjobb választás, ha C-vitaminban gazdag zöldséget fogyasztanál. Zöld társaival szemben a piros kaliforniai paprika 1,5-szer többet tartalmaz a hasznos vitaminból, és egy közepes darab képes fedezni a napi C-vitamin-szükségleted 150%-át. Érdemes hőkezelés nélkül, frissen fogyasztani – mártogatósok (hummusz, muhammara vagy baba ganoush) mellé szuper választás.
Eper
Egyetlen bögre érett eper a paprikához hasonlóan fedezi a napi C-vitamin-szükségleted 150%-át. A nyári gyümölcs emellett remek rostforrás, sok folátot és antioxidánsokat is tartalmaz, és még a cukorszintedet sem emeli meg. Fogyaszd frissen, amíg tart a szezonja, készíts belőle sűrű smoothie-t, hűs, bazsalikomos krémlevest, vagy fagyaszd le, és élvezd télen is a szuper gyümölcsöt.
Kivi
Rohanós napod van, és azonnal feltöltenéd a szervezetedet C-vitaminnal? Ez az apró gyümölcs erre is képes. Egyetlen darab fedezi a napi C-vitamin-szükségleted 117%-át, mellette pedig E-vitamint, káliumot és folátot is tartalmaz. A kivit is frissen fogyaszd magában, gyümölcssaláta formájában, vagy próbáld ki ezt a frissítő kivisalsát.
Fotók: Getty Images