Sűrű eperkrémleves tejmentesen: behűtve a legjobb

Eperkremleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús és édes eperből legtöbbször sütemény, lekvár vagy szörp készül, azonban gyümölcslevesnek is mennyei. Hidegen kínálva nincs nála hűsítőbb fogás a nyári napokra.

Az eperkrémleves igazi ínyenc fogás számomra: könnyű, gyümölcsös, és tökéletes a melegebb tavaszi vagy nyári napokra. Érdemes hozzá minél édesebb és érettebb epreket választani, így kevesebb cukor is elég az édesítéshez. 

Nagy előnye, hogy a kevésbé szép szemeket is fel lehet hozzá használni, hiszen turmixolás után nem fognak látszani. A recept másik pozitívuma, hogy tejtermékek helyett csupa növényi alapanyagot tartalmaz, ezért tökéletes választás akkor is, ha laktózérzékeny vagy, esetleg vegán életmódot követsz.

Ebben a receptben a bazsalikom a fő ízesítő, azonban a levest már mentával is teszteltem. Mindkettő nagyon jól áll az epernek, így érdemes őket kipróbálni: a bazsalikomtól kissé mediterrán hangulatú, a mentától pedig hűsítőbb lesz a leves.

Eperkrémleves

Eperkremleves

Hozzávalók 2 személyre

  • 500 g érett eper megtisztítva, felkockázva
  • 50 g cukor (kb. 3 ek)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 csipet
  • 2 ek citromlé
  • 4 ek pirított, szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az epret tegyük egy lábosba a cukorral, és 15 perc alatt, alacsony hőfokon pároljuk puhára. Ha már levet engedett és lekvárra emlékeztető állaga lett, keverjünk hozzá minden más hozzávalót (a mandula kivételével), és forraljuk fel, de ne főzzük.

Öntsük át turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük krémesre. Tegyük hűtőbe kihűlni. Pirított mandulaszeletekkel tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük