A dehidratáltság legfontosabb tünetei: pótold a vizet, ha ezeket észleled

Dehidrataltsag-jelei-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dehidratáltság jelei sokszor megtévesztőek, és már nagyon enyhe vízhiánynál is jelentkezhetnek. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor először mindenképp vízivással próbálkozz.

Dehidratáltságnak azt az állapotot nevezzük, amikor a szervezetünk nem jut annyi vízhez, mint amennyire szüksége lenne.

A dehidratáltság nemcsak a szomjhalál előtti állapotot jelöli, hanem már az enyhe vízhiányt is, hiszen ezekben a helyzetekben az emberi test ugyanúgy nem képes az optimális működésre. Testsúlykilogrammonként minimum 30 ml vízre (nem kávéra vagy alkoholra) van szükségünk, de testmozgás vagy fokozott izzadás esetén ez a mennyiség a többszöröse is lehet. Fontos azonban, hogy a nem indokolt helyzetekben veszélyes is lehet a túl sok folyadékbevitel, hiszen kimoshatja a szervezetből az elektrolitokat.

Mi okozza?

Normális, hogy állandóan vizet veszítünk, hiszen a légzéssel, az izzadással, a vizelet- és székletürítéssel és a sírással is folyadék távozik a szervezetünkből. Normál esetben azonban a távozott folyadékot könnyedén tudjuk pótolni vízzel vagy más innivalóval és magas folyadéktartalmú ételekkel. Probléma akkor jelentkezik, ha nem iszunk és eszünk eleget, vagy a következő helyzetek állnak elő: láz, hasmenés, hányás, erős izzadás vagy vízhajtók szedése. A dehidratáltság jelei azonban nem mindig egyértelműek, és ha nem ismered tökéletesen a szervezetedet, akkor nem könnyű felismerni az intő jeleket. 

Dehidrataltsag-jelei

Ezek  a leggyakoribb tünetei

Rossz lehelet

A nyál antibakteriális összetevőket is tartalmaz, azonban dehidratáltság esetén a szervezet nem termel belőle elegendő mennyiséget. Ez a szájban lévő baktériumok elszaporodásához vezet, amely a kellemetlen szájszag egyik fő forrása. Többek között a reggeli rossz leheletet is ez a jelenség okozza.

Száraz, élettelen bőr

Másik intő jele annak, hogy sürgősen innod kellene, a száraz, fakó bőr. Vízhiány esetén a bőr gyakran veszít a rugalmasságából is. Ezt a legkönnyebben úgy tesztelheted, hogy finoman megcsíped a bőrödet: aggodalomra adhat okot, ha nem ugrik vissza azonnal az eredeti állapotába.

Dehidrataltsag-jelei-2

Izomgörcs

Izomgörcsöket magnéziumhiány is okozhat, azonban a dehidratáltságnak is ez az egyik tünete. Amikor a szervezetünk túl sok vizet veszít, akkor nem képes lehűteni magát. Ennek következményei lehetnek az izomgörcsök, főként abban az esetben, ha meleg időben intenzív testmozgást végzel.

Fejfájás

A fejfájás a dehidratáltság leggyakoribb tünete, hiszen már kis mértékű vízhiány is kiválthatja. Legközelebb, ha ezt tapasztalod, igyál egy nagy pohár tiszta vizet, majd folyamatosan kortyolj még belőle a nap folyamán. Ha enyhül a fejfájásod, akkor valóban folyadékpótlásra volt szükséged. 

Dehidrataltsag-jelei-1

Édesség utáni sóvárgás

Dehidratáltság esetén a szerveknek, főként a májnak nehézséget okoz az elraktározott glükózt és más energiaforrásokat a rendelkezésünkre bocsátani, így valóban az az érzésünk támad, hogy éhesek vagyunk. Az édességek utáni sóvárgás a leggyakoribb az ilyen helyzetekben, hiszen az azokban található cukor elfogyasztása juttathat a leggyorsabban a szükséges glükózhoz.

Ezek a dehidratáltság leggyakoribb és leggyorsabban jelentkező  tünetei, azonban akkor is érdemes lehajtanod egy pohár vizet, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • rossz közérzet, koncentrációhiány, levertség;
  • alacsony vérnyomás;
  • székrekedés;
  • ritka és sötét színű vizelet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük