A legjobb sütni való sajtok: ezekben biztosan nem fogsz csalódni!
Cikkek
Mamaféle mézes krémes grízes töltelékkel: minél tovább áll, annál finomabb
Így készül a tökéletes karácsonyi halászlé - Tippek és a legjobb receptek egy csokorba gyűjtve
Ropogós
Téli sangria sok fűszerrel: az ünnepi időszakban kötelező
Remegős, békebeli kocsonya: jó sok hússal, lassan főzve készítsd
Sóban sült sertés császár: színes zöldségekkel készül
Így főzd a virslit, hogy ne repedjen meg: szuper recepteket is mutatunk
A 6 legfinomabb sós vendégváró: a pogácsától a sajtos rúdig
A megsült sajtban van valami végzetesen vonzó, az olvadt, nyúlós belső, a pont megfelelően megpirult külső, és az az isteni íz... Kivéve, ha ehelyett egy ehetetlenül sós, gumisra nyúló izét találunk a tányéron, amit elrágni is kín.
De akkor mit vegyünk, ha finomat ennénk? Ez a sajtszakértők szerint attól is függ, milyen módon sütnénk azt a sajtot, nem ugyanaz lesz tökéletes serpenyőben sütött grillsajtnak, mint melegszendvicsbe, és ha a sütőben csinálnánk isteni batyut, ahhoz megint mást érdemes választani.
Lássuk, mint mondanak a hozzáértők, mit érdemes megvenni.
Ha serpenyőben sütsz sajtot
Ha ránk hallgatsz, felejtsd el a népszerű "grillsajt"-ként árult szörnyedvényeket - ezek többsége borzalmasan sós, és ahogy hűlni kezd, azonnal kellemetlenül gumis állagot ölt, szinte csikorog a fogaink alatt. Nem fizetnek a reklámért, de az egyik német szupernek van olyan saját márkás sütni való sajtja, ami leveri az összes többit, ha valamit, akkor azt érdemes keresni.
Vagy
- vegyél jó minőségű gomolyát - ezt gyönyörűen át tudjuk pirítani egy serpenyőben, gazdag íze, tökéletes állaga lesz
- esetleg egész camembert sajtot, és lapáttal fordítsd, mert ha megsérül a kérge, kifolyik a finom olvadt belseje. (ne vegyél helyette brie-t, annak olyan magas a zsírtartalma, hogy szétfolyik az egész)
- ha találsz ilyet, kipróbálhatod a provolone sajtot, ami szintén tökéletesen alkalmas serpenyőben sütésre.
- a népszerű (és kézenfekvő) hallumi nekem mindig ehetetlenül sós
A serpenyőben (pláne grillrácson) sütés titka az, hogy olyan sajtot keressünk, ami magasabb hőmérsékleten olvad, így a külseje szépen meg tud pirulni anélkül, hogy az egész szétfolyna.
A másik titok, hogy nem szabad túl gyakran macerálni, csak akkor fordítsuk meg, ha a serpenyő felőli oldala már aranyszínű kérget kapott.
Ha mégis úgy jársz, hogy a gondosan kiválasztott sajtod tócsává olvad a serpenyőben, ne ess pánikba, hanem válts stratégiát, és rögtönözz egy fondue-partit, kenyérrel kitunkolni pont tökéletes lesz!
Ha grillezett szendvicsnek keresed a tökéleteset
Akár egy szendvicssütőből is előkerülhet a tökéletes vacsora: jó kenyér, a megfelelő sajt, egy finom sonka, és már csak egy kis adag saláta kell hozzá, hogy teljes értékű lakománk legyen.
Ha ilyen célra (vagy melegszendvics tetejére, csőben sült ételekhez) keresel sajtot, egy meglehetősen hosszú listából válogathatsz, erre a célra ugyanis tökéletes:
- a cheddar
- a gouda
- az emmentáli
- haladóknak (és gazdagoknak) a comte, a gruyere - mindenképpen reszelve, mert nehezen olvad
- kéksajt rajongóknak pedig a gongonzola is
- étel tetejére sütni a valódi gyúrt (nem a pizza-) mozzarella is jó választás, a saját márkások is jók erre a célra
Batyunak így süsd
A camembertek tökéletesen alkalmasak egyben sütésre is: végy egy megfelelő nagyságú szögletes alufólia vagy szilikonos sütőpapír darabot, ültesd rá a sajtodat. Felülről vágj a tetejébe icipici kis zsebeket, 3-4 darab elég, de több is lehet, és ezen tuszkolj a sajtba vékonyra szelt fokhagymát és/vagy vékonyra szeletelt csilipaprika darabokat. Esetleg rozmaringot vagy kakukkfüvet. De tehetsz rá apróra kockázott körtét és negyed diókat is.
Amikor megvagy, lazán csavarítsd össze a tetejét, és tedd a forró (180-200 fokos) sütőbe körülbelül 10-15 percre. Kenyérrel, salátával tökéletes étel, már csak egy pohár jó fehérbor javíthat rajta.
Erre a célre alkalmas a
- camembert
- egész kerek brie
- pirospenészes egész kerek sajtok