4 nyomós érv a rostfogyasztás mellett: még a fogyásban is segít
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az élelmi rostok a növényi eredetű táplálékunk emészthetetlen, mégis létfontosságú részei, és a szervezeted nagyon hálás lesz, ha rendszeresen fogyasztod őket.
Egy amerikai felmérés szerint az embereknek mindössze 5%-a fogyasztja el az ajánlott napi rostmennyiséget, ami közvetlenül összefügg azzal a ténnyel, hogy az Egyesült Államoknak állandó dobogós helye van a legelhízottabb országok listáján.
Azonban nem kell Európából kitekintenünk, sőt még az országhatárt sem szükséges átlépnünk, hiszen erre a listára bizony a magyarok is felkerültek: egy friss közlemény szerint Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, világszinten pedig a negyedik helyen áll – csupán az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előz meg minket. És lássuk be, ezek az adatok nagyon elszomorítóak, mivel azt is jelentik, hogy a felnőtt lakosságnak a kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, de a népbetegség a gyerekeket sem kíméli.
Ennek ellenére az emberek többsége a túlsúlyt inkább egyfajta állapotként kezeli, nem pedig betegségként, amelynek számos súlyos következménye lehet. Az időszakos fogyókúrákkal ugyan látványos eredmények érhetők el, azonban tartós változást csak az életmód-változtatás hozhat: a rendszeres mozgás és a tápanyagdús táplálkozás. Utóbbinak szerves részét képezik a rostdús élelmiszerek, amelyek áldásos hatásairól az alábbiakban olvashatsz.
Ezért fontos, hogy sok rostot fogyassz
Megvéd a szívbetegségektől
Ha rostban gazdag élelmiszereket fogyasztasz, azzal megelőzheted a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, sőt még vérnyomáscsökkentő hatással is számolhatsz. Ennek oka, hogy a rost képes csökkenteni a rossz (LDL) koleszterin szintjét a vérben, amely az egyik fő okozója a szívbetegségeknek.
Jobb emésztés
A rost nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. Nemcsak a székrekedést képes megszüntetni, de a hasznos bélbaktériumok munkáját is segíti. Ugyanakkor a reflux és aranyér kezelésében is jeleskedik, és a vastagbélrák kockázatát is csökkenti.
Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
A rost lassítja a cukor felszívódását a szervezetben, így még magas szénhidráttartalmú ételek esetében sem emelkedik meg hirtelen a vércukor szintje. Egy 2018-as tanulmány szerint azoknál, akik sok rostot fogyasztanak, kisebb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.
Társ a fogyásban
Egy rostban gazdag diéta csodákat művel, ha fogyni szeretnél. Bár a rostot a szervezet nem képes megemészteni, a teltségérzetet mégis növeli, ezáltal kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakottnak érezheted magad.
Ajánlott napi rostmennyiség
A szakemberek szerint az ajánlott rostmennyiség nemenként eltér: 2000 kalóriás diéta esetén ez a szám nőknél 25 gramm, férfiaknál pedig 38.
A legjobb rostforrások
Vízben oldódó rostok
A rostoknak két típusát különböztetjük meg, ezek a vízben oldódó és nem oldódó fajták. A vízben olódóak folyadékkal keveredve zselés anyagot képeznek, amelyek a belekbe jutva táplálják az ott élő bélbaktériumokat. Ezek a rostok felelnek a rossz koleszterin csökkentéséért, a szénhidrátok lassabb felszívódásáért és a vércukorszint szabályozásáért.
Ezekben az élelmiszerekben találhatók: hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek, egyes magvak, zab.
Vízben nem oldódó rostok
A rostok másik típusa nem oldódik vízben, így érintetlenül halad át az emésztőrendszeren. Ezek adják a széklet tömegét, ezáltal abban segítenek, hogy az hamarabb kiürüljön a szervezetből. Székrekedés esetén hozzájuk fordulj.
Ezekben az élelmiszerekben találhatók: zöldségek, gyümölcsök, egyes magvak, teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek.
Fotók: Getty Images