
Ezért fogyassz egrest: jó hatással van az emésztésre, és a szívet is védi

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
Az egres aprócska bogyó, mely méretével ellentétben tele van értékekkel, szezonjában érdemes beépíteni az étrendbe.
A köszméte, pöszméte, piszke, büszke és egres néven ismert bogyó több fajtában is fellelhető, van, amelyik zöld, piros, szőrös vagy csupasz. Az ízük azonban ugyanolyan savanykás.
Az egres nem igényel nagy odafigyelést, sokféle helyen megterem, hegyvidékek erdeiben és sziklás vidéken is. A szüretelése történhet félig és teljesen éretten is, a termés nagy részét május végén, június első felében szedik.
A szőrös bogyók héja áttetsző, a színe éréssel halványzöldből élénkvörösre változik. Az egres termése álbogyó, a belseje húsos, lédús, magokat tartalmaz.

Mi készüljön belőle?
A savanykás zamatú bogyó sokak életéből egyszerűen kimarad, pedig egészséges és nagyon finom dolgok készülhetnek belőle. Magas pektintartalma miatt különféle lekvárok és zselék főzésénél érdemes alkalmazni, de magát a gyümölcsöt is üvegbe zárhatod. Pompás szörp, befőtt és dzsem kerülhet belőle a kamra polcára.
Az egresből sütemények, gyümölcsleves és mártás is készülhet, mely sült hús mellé kínálva tökéletes. Turmixba is teheted, és még a nyári gyümölcssalátát is izgalmasabbá varázsolhatod az aprósággal.
Pici bogyó tele vitaminnal
Az egrest a népgyógyászatban megannyi betegség ellenszereként tartják számon. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezet számára: gazdag A-, B1- és C-vitaminban, valamint bővelkedik káliumban, kalciumban és foszforban is. Magas pektintartalma nem csak a befőzésnél hasznos, a bélbe jutva segít megszüntetni a székrekedést, enyhíti az emésztési problémákat.
Az apróság kalóriatartalma csekély, épp ezért diétába is beillesztheted. Vízhajtó tulajdonságáról is ismert, támogatja az anyagcserét és az immunrendszert. Egyszerre azonban nem szabad belőle sokat enni, mert hasmenést okozhat.

Védi a szívet
Az egresben található kálium és antioxidánsok csökkenthetik egyes szívbetegségek kialakulását. A kálium bizonyítottan az egyik legjobb érvédő ásványi anyag, szabályozza a vérnyomást és a pulzust.
Fogyasztása kedvezően hat a szívre, májra és a vesére. A természetgyógyászatban rendszeresen alkalmazzák gyulladásos, lázzal járó betegségek ellen. Ilyenkor hűsítő szörpöt vagy nyugtató teát szokás belőle készíteni.
Fotó: Getty Images