Miben különbözik a barna a fehér rizstől? Ezt válaszd, ha fogyni szeretnél
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Bár sokfajta rizsből lehet válogatni, mégsem tartozik a legkedveltebb ételek közé, pedig izgalmasan felhasználható.
Egészséges és nagyon változatos formákban kerülhet az étkezőasztalra. A rizsből ízletes reggeli, ebéd, vacsora, köret, desszert és még ital is készülhet.
A rizsválaszték óriási, az ínyencek különböző fajtákból válogathatnak, a basmati és a jázmin rizs nagyon kedveltek, indiai és thai ételekben szokták őket felhasználni, olaszos fogásokhoz, mondjuk egy krémes rizottóhoz az arboriót szokták javasolni. Az elmúlt években az egészséges táplálkozásra törekvők körében egyre népszerűbb a barna rizs, ami folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat és vitaminokat tartalmaz.
Sokan úgy vélik, a barna rizs fogyasztása sokkal jobb hatással van a szervezetre, mint a fehér rizsé. Alább kiderül, miért is jó a barna rizs, érdemes-e beépíteni az étrendbe.
Mi a különbség a barna és fehér rizs között?
A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. Hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett ezüsthártyát, emiatt nagyobb a tápértéke, rosttartalma. Vitaminokban, ásványi anyagokban is dúskál. Elkészítése időigényesebb, mint fehér rokonáé, az íze karakteresebb, nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog. Ettől függetlenül a barna rizs az egyik legegészségesebb teljes értékű táplálék.
A fehér rizs feldolgozásánál a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának, sokkal gyorsabban elkészül és sokak szerint finomabb is. De vajon melyik az egészségesebb?
A barna rizs előnyei
Mivel magas a rosttartalma, gondoskodik a belek megfelelő működéséről, segít székrekedés esetén, magas szeléntartalma miatt csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Helyreállítja a koleszterinszintet a korpában található zsír révén, így a szív- és az érrendszeri betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető vele. Gluténérzékenyek bátran fogyaszthatják.
A barna rizs segít megőrizni a csontok egészségét, fogyasztása nagyon hasznos csontritkulás és csontbetegségek megelőzésében. Sokan nem is gondolnák, de a barna rizzsel való táplálkozás segít megszüntetni az álmatlanságot, nyugtatja az idegrendszert. A barna rizst fogyókúrába is érdemes beépíteni rosttartalma miatt, ráadásul sokkal laktatóbb, elűzi ez éhségérzetet.
Melyik az egészségesebb?
A barna rizs valóban gazdagabb rostban és fehérjében, viszont fitinsavat is tartalmaz, amely akadályozza a mikrotápanyagok felszívódását. A fehér rizs hátránya, hogy glikémiás indexe magasabb, gyorsabban bomlik le, megemeli a vércukorszintet, az arra hajlamosaknál megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Összességében - a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan - a barna rizs az egészségesebb, sokkal több áldásos hatása van, mint a fehér rizsnek.
Fotó: Getty Images