Sokkal finomabb lesz a spárga, ha fehérborral párosítod: a köbre emeli az ízét
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Vannak bor-étel párosítások, amelyek már klasszikusnak számítanak. Ilyen a bárány és a pinot noir vagy a tokaji aszú és libamáj. Ehhez hasonló a sauvignon blanc és a spárga kapcsolata, ami ilyenkor, a tavaszi időszakban kihagyhatatlan a bor- és gasztrorajongók körében.
A sauvignon blanc francia eredetű világfajta, a legtöbb fehérboros vidéken találkozhatunk vele. A fajta a Loire-völgyből származik, és bár még mindig a bor francia stílusa számít etalonnak, mégis egy újvilági ország, Új-Zéland tette igazán népszerűvé és trendivé.
Noha csak a ’80-as években kezdtek el a fajtával foglalkozni, gyorsan sikerült egy olyan borstílust kialakítani, ami könnyen megszerethető a borfogyasztóknak, miközben megbízható minőségű is. Magyarországon a hűvösebb klímájú borvidékeken érzi legjobban magát, mint az Etyek–Budai, a Móri, a Neszmélyi és a Mátrai, de a Balaton körül is népszerű.
Jellegzetes, intenzív illata és íze egyedi aromavilággal ruházza fel a bort, ami könnyen felismerhető. Talán a legtöbb „zöld” jegyet ez a bor tartalmazza, kezdve a vágott fűvel, a zöld almával, de meghatározó íze lehet a csalán, a gyógynövények, a bodza, a zöldpaprika, az egres és a citrusok is. A trópusi gyümölcsös jegyek is nagyon szerethetővé teszik, míg élénk savszerkezete és alacsony alkoholtartalma miatt friss, üde érzetű a bor.
Mi mindenhez illik?
A fenti tulajdonságai miatt tökéletesen illik a friss, tavaszi zöldségekhez és zöldekhez, főleg a spárgához. Ez meg is könnyíti a dolgot, hiszen ha spárgát veszel a piacon vagy a boltban, akkor egyszerűen csak emelj le a polcról egy palack sauvignon blanc-t, és már meg is vagy a tökéletes párosítással.
Elkészítheted a spárgát egyszerűen csak vaj és olívaolaj keverékén grillezve, vagy párolva, magában vagy hollandi mártással. Krémlevesként is isteni, de hozzáadhatod rizottóhoz vagy tésztához, tésztasalátához, süthetsz quiche-t vele, vagy feltétnek rászórhatod pizzára, mondjuk egy kis kecskesajttal együtt. Egy vegyes zöldsaláta egyik alkotóeleme is lehet, és persze köretként is kínálhatod halak vagy csirke mellé.
Persze a sauvignon blanc a többi tavaszi zöldséggel is jól harmonizál, legyen az egy friss fejes saláta, bébispenót, sóska, zöldborsó, medvehagyma vagy snidling.
Villa Gyetvai Sauvignon Blanc 2021
Az észak-balatoni pincészet területeit Balatonfüred környékén találni. A még csak néhány évjáratot felvonultató, viszonylag új pincészet egyik sláger fehérbora a sauvignon blanc. A borász a gyümölcsösségre és a frissességre fókuszálva készítette el a bort, ami elegánsan hozza a fajta tipikus jegyeit. A friss trópusi gyümölcsök uralják az illatot: papaja, licsi és maracuja, emellett megjelenik a bodza, a vágott fű és a narancsvíz is. Nem csoda, hogy kapkodnak utána a vásárlók és az éttermek.
Fotó: Kőrösi Tamás
Frittmann Sauvignon Blanc 2021
A Kunsági borvidék egyik legismertebb borászatának portfóliójában hangsúlyos szerepet kapnak a könnyed fehér- és rozéborok. A terület adottságai kedveznek a gyümölcsaromák kialakulásának, a borkészítés technológiája pedig a könnyedséget és a jól ihatóságot célozza meg. A bort a sárga húsú gyümölcsök mellett felbukkanó citrusok és zöldfűszerek teszik frissítővé, ízében megtalálni az édes ananászt és a fanyar lime-ot is.
Fotó: Kőrösi Tamás
Bolyki Sauvignon Blanc 2021
Az egri pincészet majdnem 2 hektárnyi sauvignon blanc-nal rendelkezik. Egy része házasításba kerül, de önállóan, fajtaborként is megmutatják a karakterét. Érdemes ellátogatni a pincészethez is egy tavaszi kirándulásra, vagy venni, rendelni egy palackkal otthonra. A vicces és érdekes címkék közül a gepárdosat kell keresni, ha sauvignon blanc-t szeretnél inni. A beltartalom pedig csupa gyümölcs, bodza és zöldfűszer.
Fotó: Busak Attila
Cover és első két fotó: Getty Images