Ezeket a borokat kínáld a grillételek mellé: feldobják a sütögetést
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A nyár a baráti összejövetelek és a grillezett ételek szezonja: hogy ezeket az élményeket igazán felejthetetlenné tedd, sokat számít a megfelelő bor kiválasztása a grillezett étel mellé.
A nyári borok általában frissességet, könnyedséget és gyümölcsösséget hoznak az asztalra. Fehér- és rozé borokat érdemes keresni, melyek hűsítőek és üdítőek a nagy melegben is. Az ilyen borok ideálisak a grillezett ételekhez, mivel kiegyensúlyozzák a hús vagy a zöldség füstös ízeit.
Melyik grillételhez milyen bor illik?
Amikor grillpartit tervezel, egy könnyű, gyümölcsös rozé tökéletes választás az alkalomra, amelyből akár egy jó fröccsöt is készíthetsz a vendégeidnek. Fehérborok közül a neutrális és illatos fajtákban egyaránt gondolkodhatsz, attól függően, hogy mi kerül az asztalra. Sült spárga vagy rák mellé például egy sauvignon blanc-t, egy erősebb fűszerezésű grillezett csirke mellé pedig egy chardonnay-t bonts.
Ha vörösbort szeretnél kínálni, nyáron inkább a könnyedebb, alacsonyabb alkoholú tételek felé keresgélj: kékfrankos, kadarka, zweigelt, merlot. Még akkor is, ha marhahúst grillezel, kerüld a nagyon nagy testű borokat, amelyek a délutáni hőségben alaposan fejbe vághatnak.
És persze ne felejtsük el a pezsgőket és a habzóborokat sem, amelyek tökéletesek a nyári ünneplésekhez és partihangulathoz. Frissítő, bubis, jéghideg, minden, ami egy júniusi napon jól jöhet.
A grillezett ételek listája szinte végtelen. Fontos megjegyezni, hogy a fűszerezés és a grillezési technika is nagy hatással van az ízekre. Az édes, füstös, fűszeres vagy éppen pikáns ízjegyekre építve kísérletezhetsz a borválasztással. Egy jól megválasztott bor kiemeli az ételek ízét és fokozza az élvezetet. A borok gazdag világa felfedezésre vár, és mindig érdemes kísérletezni, hogy megtaláld a számodra tökéletes párosításokat.
Gere Rosé Frici 2022
Élénk rózsaszín árnyalata ropogós frissességről árulkodik. Illatában nem tolakodó, elegáns cseresznye, szilva, apró bogyósok, finoman virágos jegyek. Ízében a gyümölcsök szép egyensúlyban vannak a savakkal, melyek stílusának megfelelően feszesen tartják. A buborékok szépen kiemelik a gyümölcsös ízeket, a bor pedig egy közepesen hosszú, tartalmas lecsengéssel zár.
Fotó: Kőrösi Tamás
TR Pét-Nat 2022
A fiatal tokaji csapat természetesen habzó natúr, szűretlen, degorzsálatlan brut nature borkülönlegessége. Október elején palackozták az erjedésben lévő bort, az erjedés így a palackban fejeződött be és alakult ki a természetes habzó jelleg. Frissítő és élénk barackos, almás, sárga körtés ízvilág. Kiváló aperitif, vagy önmagában is kellemes forró nyári estéken.
Frittmann Generosa 2022
A generosa a kunsági borvidék egyik kiemelt szőlőfajtája. A pohárba szagolva érezni, ahogy az őszibarack és a körte teszi gyümölcsössé az illatvilágot. Az alkohol, a savak és a test könnyed, mégis kerek kontúrokkal bíró szerkezetet rajzolnak ki. Ízében sárga húsú gyümölcsök és frissítő, citrusos aromák érezhetők. Mindez egy jól fogyasztható, igazán vidám bort eredményez.
Fotó: Kőrösi Tamás
Cover és első kép: Getty Images