5 tipp, mit kóstolj a Budapest Borfesztiválon: a Budai Várban rendezik meg

borfesztivál
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés borfesztivál rendelkezik olyan hosszú időre visszatekintő múlttal, mint a Budapest Borfesztivál, amely 1992 óta része a magyar borkultúrának.

Idén szeptember 8. és 11. között látogathatsz ki a Budai Várba kóstolgatni, felfedezni és persze megcsodálni a gyönyörű panorámát.

31. Budapest Borfesztivál négy napja alatt várhatóan ismét magyar és külföldi látogatók tízezrei látogatnak majd ki, hogy egy egyedülálló környezetben ismerkedhessenek meg a borokkal, gasztronómiával, borkóstolókon vegyenek részt, és meghallgassák a zenei programokat. Van, aki magabiztosan vág neki a kavalkádnak, és pontosan tudja, hogy hol és mit kóstolna. Azoknak azonban, akik még bizonytalanok, ajánlunk pár tippet, hogy mit nem érdemes idén kihagyni. 

borfesztivál (4)

Vendégország

Az idei vendégország az Amerikai Egyesült Államok. Kalifornia, Oregon, Washington államok borászatai jönnek el hozzánk, hogy megmutassák boraikat, amelyeket itthon nemigen lehet kóstolni. Ritka alkalom, amit érdemes kihasználni, úgyhogy beszélgess velük, ismerd meg a pincészeteket és a boraikat a Savoyai teraszon.

Pezsgők, proseccók, champagne-ok

Klasszikus borfesztiválos kezdés érkezés után egyből egy buborékos tétellel indítani. Most sem fogsz szűkölködni ilyen standokban, akármit is favorizálj. Választhatsz a Villa Sandi vagy a Mionetto asztalánál proseccót, a champagne-okat többek között a Taittinger, a Brut Dargent vagy a Laurent-Perrier képviseli, magyar színekben pedig itt lesz a Törley és sokunk kedvenc helyszíne, a Kreinbacher is.

borfesztivál2

MITISZOL?

A MITISZOL? csapat standjánál a felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt szőlőből, a pincében minimális beavatkozással készült, a fenntarthatóság elveit követő, bio, biodinamikus, natúr borok rajongói találkoznak. Magyar és külföldi tételeket egyaránt lehet kóstolni, és nagy hangsúlyt fektetnek a buborékosokra, lesz prosecco, cava, champagne és pet-nat is.

Felfedezés

A VinAgora Felfedezettek standjánál mindennap bemutatkozik egy-egy kisebb borászat, akik a rendezvényen saját standdal nem rendelkeznek, ám a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kiemelkedő eredményeket értek el. Ezek jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok. A Borfesztivál Premier program keretében pedig olyan borokkal ismerkedhetsz meg, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon. 

borfesztivál (1)

Gasztroélmények

Ahogy a vízivásról, úgy borkóstoláskor az étkezésről se feledkezz meg. Ha már itt jársz, akkor érdemes a gasztronómiát is élményként felfogni, és ebben a Chef Market Gourmet Udvar segíthet neked. Itt öt ismert magyar fine dining étterem fogásaival ismerkedhetsz meg: Segal Viktor, a Yama, a FELIX Kitchen & Bar, a tokaji Andrássy Kúria étterme, a Bobajka és az Arany Kaviár ételei kápráztatnak el.

Fotók: Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük