
5 tipp, mire használd a cékla levelét: tele van vitaminnal és ízzel

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
A vitaminokban dúskáló cékla igazi kincs, még a levele is, melyet sokan a kukába dobnak, pedig nagyon is alkalmas a konyhai felhasználásra.
A téli időszak egyik kedvelt immunerősítője a cékla, a zöldségből szuper savanyúság készíthető, amit szinte mindenki kedvel. Ha kulináris kalandor hírében állsz, akkor pedig kötelező felfedezned, mire használhatod még a zöldséget.
A zöldség sokkal több, mint savanyúság. Fantasztikus köretek, sütemények és egyéb fogások alkothatók belőle: ilyen a céklakrémleves, vagy csak egyszerűen meg is sütheted, és izgalmas salátákat is összedobhatsz belőle.
Na de mi legyen a zöldjével, a céklafej hajával? A cékla levele minden áldást tartalmaz, az íze pedig enyhe, a mángoldra emlékeztet. Nem érdemes kukába hajítani, egy kis kreativitással remek dolgok alkothatók belőle.

A cékla levele A- és C-vitaminban gazdag, immunerősítő, baktériumölő hatással bír. A levelekben polifenolok találhatók, melyek segítenek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást.
Nem túl intenzív, kissé édeskés zamatának köszönhetően szinte mindenféle ételhez passzol.
- Használd nyersen, keverd salátákhoz.
- Dobd turmixba, gyümölcsökkel keverve.
- Különleges pesztót is készíthetsz a levelekből a hagyományos recept szerint.
- A zöldet párolhatod. A fokhagyma remekül áll neki, vajon pirítva, szezámmaggal is érdemes egybeforgatni.
- Levesekbe is főzheted: bátran keverd kelkáposztával, kínai kellel vagy spenóttal.

Nyersen vagy főve egészségesebb?
Az élvezeti érték mellett az egészséges táplálkozásra törekvők körében fontos kérdés, hogy érdemes fogyasztani a cékla levelét: nyersen vagy hőkezelve egészségesebb? Hogy megmaradjanak értékei, a legjobb nyersen vagy párolva kínálni. A hőkezelés során arra kell figyelni, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít áldásos hatásaiból.
Fotók: Getty Images