5 tipp, mire használd a cékla levelét: tele van vitaminnal és ízzel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vitaminokban dúskáló cékla igazi kincs, még a levele is, melyet sokan a kukába dobnak, pedig nagyon is alkalmas a konyhai felhasználásra.
A téli időszak egyik kedvelt immunerősítője a cékla, a zöldségből szuper savanyúság készíthető, amit szinte mindenki kedvel. Ha kulináris kalandor hírében állsz, akkor pedig kötelező felfedezned, mire használhatod még a zöldséget.
A zöldség sokkal több, mint savanyúság. Fantasztikus köretek, sütemények és egyéb fogások alkothatók belőle: ilyen a céklakrémleves, vagy csak egyszerűen meg is sütheted, és izgalmas salátákat is összedobhatsz belőle.
Na de mi legyen a zöldjével, a céklafej hajával? A cékla levele minden áldást tartalmaz, az íze pedig enyhe, a mángoldra emlékeztet. Nem érdemes kukába hajítani, egy kis kreativitással remek dolgok alkothatók belőle.
A cékla levele A- és C-vitaminban gazdag, immunerősítő, baktériumölő hatással bír. A levelekben polifenolok találhatók, melyek segítenek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást.
Nem túl intenzív, kissé édeskés zamatának köszönhetően szinte mindenféle ételhez passzol.
- Használd nyersen, keverd salátákhoz.
- Dobd turmixba, gyümölcsökkel keverve.
- Különleges pesztót is készíthetsz a levelekből a hagyományos recept szerint.
- A zöldet párolhatod. A fokhagyma remekül áll neki, vajon pirítva, szezámmaggal is érdemes egybeforgatni.
- Levesekbe is főzheted: bátran keverd kelkáposztával, kínai kellel vagy spenóttal.
Nyersen vagy főve egészségesebb?
Az élvezeti érték mellett az egészséges táplálkozásra törekvők körében fontos kérdés, hogy érdemes fogyasztani a cékla levelét: nyersen vagy hőkezelve egészségesebb? Hogy megmaradjanak értékei, a legjobb nyersen vagy párolva kínálni. A hőkezelés során arra kell figyelni, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít áldásos hatásaiból.
Fotók: Getty Images