10 ízletes fogás csirkemájból: raguk, kence és levesbetét is készülhet belőle

csmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A máj vasban gazdag, remek D-vitamin-forrás, ha pedig jól bánsz vele, ízletes ételeket készíthetsz belőle.

A belsőség megosztó alapanyag, van, aki szereti, míg más köszöni szépen, de inkább mellőzné. Pedig a máj izgalmas és egészséges alapanyag, számtalan változatos fogást dobhatsz belőle össze.

A máj kapcsán a legnagyobb kellemetlenség, ha gumis lesz a textúrája és keserű a zamata. A kemény állagról a só tehet, ezért mindig csak akkor sózd meg a belsőséget, ha elkészült. A tisztítás során az epétől feltétlen szabadulj meg, ha rajta marad, akkor kesernyés lesz az íze. A belsőség előkészítése mellett a vásárlásnál is légy figyelmes, mindig megbízható helyről szerezd a friss árut, amelyet még lehetőleg a megvásárlás napján használj fel.

Sosem egyszerű kitalálni, hogy mi legyen a menü, főleg napjainkban az egyre növekvő árak mellett. Ma már tényleg nehéz pénztárcabarát fogásokat találni, de nem lehetetlen. A csirkemáj viszonylag olcsó, ha jól bánsz vele, nagyon ízletes ételeket alkothatsz az alapanyagból. Mutatjuk a mi kedvenceinket, melyek közt lesz egyszerűbb, pénztárcabarát, de úriasabb fogás is.

Kacsazsíros csirkemájkrém

A májkrém nagy kedvenc. A retró kencét megéri házilag elkészíteni, mivel nagyon finom, és nem lesz vele sok munkád. Ha pedig ínyenc vagy, akkor kacsazsíron süsd meg a csirkemájat, és a fűszerekről se feledkezz meg.

Baconbe tekert csirkemáj

A baconnel körbetekert csirkemáj fenséges finomság. Hogy a máj kellően puha legyen, érdemes tejbe áztatni. A fűszereket ne gondold túl, a bacontól nagyon jóízű lesz. A pluszzamatot érdemes a tejbe csempészni, 1-2 gerezd fokhagyma bőven elég a folyadékba.

Gombával és aszalt paradicsommal töltött csirkecomb

A csirkemájból igazán ízletes tölteléket lehet készíteni, mely remekül érvényesül a csirkecomb bőre alá rejtve. A máj mellett gomba, aszalt paradicsom és jó sok petrezselyem is helyet kap. A tölteléket érdemes dupla adagban összedobni, mivel gusztusos fasírtgolyókat formázhatsz belőlük, melyek falatozását alig lehet abbahagyni.

42158628 9152a43514a7750a11c9f55e88540c39 wm

Sütőben pirult csirkemáj

A belsőségből szemet gyönyörködtető egytepsis fogást is lehet készíteni. A máj először hagymával pirul egy kicsit, majd krumplival, almával vagy körtével, és majoránnával fűszerezve pirul készre. Az így készített máj frissen a legfinomabb, érdemes mellé savanyúságot is kínálni.

42081744 a7d931c4b4f81fe1d3f401a0f5f78936 wm

Csirkemáj Stroganoff módra

A Stroganoff úrias fogás, de a fenséges étel szerényebb verzióban is készülhet, például csirkemájjal. A vajpuha máj krémes szószban fő, a selymes textúráról tejszín, tejföl vagy joghurt gondoskodhat. A fogás kellemesen pikáns, érdemes mustárral is gazdagítani.

41134147 b7db247ebbb9e14b59b2efaf22807209 wm

Chilis-gyömbéres csirkemáj

A máj szereti a fűszereket, érdemes bátran ízesíteni. Ha lehet, friss chilipaprikával és gyömbérrel dolgozz, úgy sokkal finomabb, de ha nincs más, akkor az őrölt is megteszi. A chilipaprikánál feltétlen távolítsd el a zöldség erét. Az omlós, kicsit tüzes zamatú csirkemájas fogást kínáld rizzsel vagy kuszkusszal.

Májgaluskaleves

A melengető fogás az egyik legfinomabb leves. A májas levesbetét akkor az igazi, ha szépen egyben marad, nem esik szét főzésnél, de nem is kőkemény. A máj mellé kötelező a dinsztelt hagyma és a petrezselyem. A galuskát a kész levesbe is belefőzheted, vagy külön vízben is elkészítheted.

40163939 c5a32b1a1889ebcbfe2ae9aee6147223 wm

Lecsós csirkemáj

Nagyon szaftos és nagyon finom fogás, mely rizzsel vagy tarhonyával kínálva is mennyei. A lecsós máj többféle módon is készülhet. Van, aki a lecsóba főzi bele a májat, míg más külön készíti el, majd a kész lecsóba forgatja. A belsőség gyorsan megpuhul, ezért a készítése során ügyelj rá, hogy ne főzd túl.

36418307 e940513474a0f41d5159c49a038c9250 wm

Resztelt csirkemáj

A magyar konyhában nagyon kedvelt étel a resztelt máj, mely jó sok hagymával készítve az igazi. A májnak jól áll a karakteresebb zamat, ezért hegyes erős paprikát is érdemes hozzákeverni, fűszerek közül pedig majoránnát vagy kakukkfüvet. A kész étel egyszerűen, kenyérrel tunkolva is tökéletes.

Budapest-sertésszelet

A szaftos, tartalmas fogásban a hazai konyha kedvelt alapanyagai kapnak helyet. A sertéshús mellé gomba, borsó és csirkemáj kerül. Igazi fejedelmi fogás, mely tökéletes választás a hétvégi asztalra, vagy ha épp vendégeket vár az ember. 

Fotók: Getty Images,  Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük