Így tálald a dinnyét, hogy ne legyél maszatos: 5 szuper ötletet mutatunk

dinnyegömb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dinnyét mindenki szereti, nyáron különösen jólesik a hideg gyümölcs, viszont szépen enni igazi kihívás, általában az ember állán és könyökén is folyik az édes lé.

Ha vendégeket vársz, és úgy szeretnéd tálalni a dinnyét, hogy ne kelljen a fél estét kéz- és arcmosással tölteni, próbáld ki az alábbi tippeket, nem csak sokkal mutatósabb lesz a gyümölcs, jóval könnyebb lesz falatozni is. A dinnye nyáron kötelező csemege, hiszen 90%-a víz, hidratál, egészséges, miközben nagyon finom is.

Dinnyekockák

Az egyik legnépszerűbb tálalási forma, amikor összekockázzák a dinnyét. Ehhez vágd félbe, majd negyedbe a gyümölcsöt, utána egy éles késsel vágd be a szeleteket négyzetrácsosan. Jó mélyen vágd át a dinnye húsát, egészen a héjáig. Utána csak válaszd el a gyümölcshúst a héjától, majd borítsd egy tálba a dinnyekockákat, illetve magozd ki őket, ha szükségesnek érzed. Videóban is mutatjuk, hogy tudod megformázni a dinnyét.

Dinnyehasábok

Ennél eggyel egyszerűbb módszer, amikor nem kockákat, hanem hasábokat vágnak a dinnyéből. Ehhez vágd le a gyümölcs egyik végét, hogy meg tudjon állni a lapos felületen, majd fektesd egy deszkára, hogy a héja nézzen fölfelé. Vágj belőle 2 centi vastag szeleteket, majd forgasd el a dinnyét, és az előző vágásra merőlegesen is vagdosd be, hogy hasábokat kapj. 

Dinnyegömbök

Ez az egyik legmutatósabb megoldás, ráadásul nem nehéz a technika. Csak vágd félbe a dinnyét, majd fagyiskanállal vagy karalábévájóval kanyaríts golyókat a gyümölcshúsból. Ezeket aztán akár az üres héjban is tálalhatod, vagy vodkába áztathatod, ha a felnőtteknek kedveznél.

dinnyegolyó

Dinnyepizza

Már akkor is kevésbé leszel ragacsos, ha nem a klasszikus csónakformában szeleteled fel a dinnyét, hanem 2-3 centi vastag köröket vágsz belőle, majd szeletekre vágod, mint a pizzát. Könnyebb lesz megfogni és megenni is. A dinnyepizzára nyugodtan pakolhatsz tetszőleges feltéteket, más gyümölcsöket, tejszínhabot, fagyit. Ha szeretnéd, a dinnyeköröket akár sütikiszúróval is formázhatod.

dinnyepizza

Kínáld üdítőként

Ha picit több időd van, és nem ragaszkodsz ahhoz, hogy harapható formában kerüljön az asztalra a dinnye, turmixot is készíthetsz belőle, ha pedig még frissítőbb formában kínálnád a gyümölcsöt, limonádé is készülhet belőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük