Gombóc Artúr szeme könnybe lábadna a hétvégén – A csokoládét ünneplik Budapesten
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Mint minden évben, az Édes Napok idén is várja a csoki- és sütirajongókat, szeptember 18-20. között a Bazilika előtti Szent István téren rendezik meg Budapest legédesebb hétvégéjét.
A budapesti Édes Napok Magyarország legnagyobb szabadtéri, édesség tematikájú rendezvénye, amely szakmai seregszemle is egyben. Az ingyenesen látogatható esemény igazi családi program, egyaránt várják a kicsiket és nagyokat, a csokoládé- és sütirajongóknak mindenképpen érdemes kinézniük rá.
A legédesebb hétvégén több mint száz hazai kiállító, gyártó, kereskedő és cukrász mutatja be újdonságait, kézműves, minőségi termékeit. Válogatott világmárkák csokoládéi is helyet kapnak a palettán, az Édes Napokon olyan nemzetközi szaktekintélyek vettek már részt, mint a Londoni Csokoládé Akadémia alapítói, vagy világhírű svájci manufaktúrák cukrászmesterei.
A hazai kézműves, cukrászati termékek Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el évről évre. A gasztronómiában folyamatos a változás, minden évben egyre magasabban van az a bizonyos léc, és ez az átalakulás szépen lassan, de elérte a cukrászatokat is. Így az édességgyártás, mint szakma, szintén megbecsült helyre került, meghatározó szerepe lett a gasztronómiában.
A program
Az Édes Napokon a legjobb csokoládé- és édességgyártók mellett a neves cukrászdák finomságait is meg lehet kóstolni, sőt, meg is lehet nézni, hogyan készülnek az édességek, a Miele Gasztroszínpadon nagynevű cukrászok és séfek tartanak bemutatókat.
Egy kis ízelítő a programból:
- megtudhatod, hogyan készülnek a kürtőskalács-különlegességek, az Édes Napokon lesz Kürtős Zserbó, Kürtős Krémes és Kürtős Guba is;
- megismerkedhetsz a csokimeditáció fogalmával;
- kiderül, hogyan lesz tökéletes a túrógombóc;
- Magyarország Cukormentes Tortájával és Budapest Desszertjével is közelebbi kapcsolatba kerülhetsz.
A Miele Gasztroszínpadon pedig olyan finomságok készülnek majd, mint:
- a gyümölcsös mascarponehab mandulamorzsával;
- a gőzölt csokoládépuding dióval;
- vagy a kardamomos csiga vaníliamártással.
Mindenképpen érdemes kinézni a péntektől vasárnapig tartó, édességekben gazdag eseményre, a további részletek az esemény Facebook-oldalán találhatók.
Helyszín: Budapest, Szent István tér, a Bazilika előtt
Időpont: szeptember 18-20.
Fotó: Édes Napok Facebook-oldal / Cover: Getty Images