Élelmiszerek az egészséges, dús hajkoronáért: már napi egy főtt tojás is segíthet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A megfelelő ápolás mellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a haj egészségének és szépségének megőrzése érdekében.
A haj szépsége sok mindenen múlik. Számít a genetika, egészségi állapot és a táplálkozás is. A megfelelő minőségű szépségápolási termékek mellett az étkezés is hozzájárul a haj egészségéhez.
Fontos a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele. Ilyen a C-vitamin, mely erősíti az immunrendszert, támogatja a vas felszívódását, hozzájárul a haj növekedéséhez. A H-vitamin (biotin) is idesorolandó, mely a B-vitamin-komplex család tagja, és a haj növekedéséhez járul hozzá, szép fényes, sokkal erősebb szerkezetű lesz tőle, és a keratinhoz is szükséges.
Az egészséges hajhoz a vas is létfontosságú, a hajhagymák oxigénellátását segíti, hiányában hajhullás alakulhat ki. A haj fő alkotóeleme egy fehérje, a keratin, ezért fehérjében gazdag ételeket ajánlott fogyasztani, melyeknek köszönhetően erős, egészséges és szép lesz a hajkorona.
A tápanyagokban szegény étrend, túlzásba vitt diéta következménye hajhullás is lehet. A megfelelő táplálkozás, stresszmentes életmód viszont meglátszik az ember haján. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, melyek a haj egészségéhez járulnak hozzá, érdemes őket beiktatni az étrendbe.
Főtt tojás
Korábbi cikkünkben már kifejtettük, miért is érdemes napi 1 főtt tojást fogyasztani. A tojás bővelkedik fehérjében, kiváló biotinforrás.
Vörös hús
A vörös hús fehérjében és vasban gazdag, így a szőrtüszők megfelelő oxigént kapnak és fehérjét. Ezeknek köszönhetően a haj gyorsabban fog növekedni.
Zsíros hal
Az olajos halak (lazac, hering) omega-3-ban és omega-6-ban bővelkednek, valamint antioxidánsokban, melyeknek köszönhetően a haj sokkal sűrűbb lesz. A zsíros halak B-vitaminokban dúskálnak, és gazdag fehérjeforrások is.
Garnélarák
Az olajos halakhoz hasonlóan a garnéla is nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat és fehérjét is. Érdemei közé sorolandó, hogy D- és B-vitaminban is bővelkedik. Napi 100 gramm garnéla biztosítja a napi D-vitamin-szükséglet felét.
Avokádó
Az avokádó C- és E-vitaminban gazdag növény, melyből isteni salátákat, kencét és turmixot készíthetsz. Telítetlen zsírt is tartalmaz, értékei miatt jót tesz a haj szerkezetének.
Bab
A kék zóna lakóinak egyik kedvenc hüvelyese rengeteg értékkel bír. Bővelkedik fehérjében, cinket, vasat és biotint is tartalmaz. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a fogyasztása, érdemes felfedezni a bab különböző fajtáit.
Diófélék
A dió, mandula, kesudió, pisztácia és társaik remek csemegék, melyek B-vitaminban bővelkednek. Rendszeres fogyasztásukkal nemcsak a haj szépségéhez járulhatsz hozzá, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkentheted. Persze, aki allergiás, kerülje ezeket a finomságokat!
A megfelelő hajápolási szerek és a helyes táplálkozás mellett érdemes házi praktikákat is bevetni, melyek a haj szépségéhez és egészségéhez járulnak hozzá. Ilyen a rizsvíz, amelyről korábbi cikkünkben írtunk, melyet ide kattintva olvashatsz el.
Fotók: Getty Images