Az ételmolytól is meg lehet szabadulni: házi praktikákat mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem tudom megszámolni, hányszor pakoltam ki a spejzt, dobtam ki belőle szinte mindent és mostam le az összes polcot. Mindez nem egyfajta tisztaságmánia, hanem kötelezettség: molyok lepték el az ételeket.

Én naiv azt hittem, hogy csak a lisztbe és maximum a zabpehelybe, müzlibe és társaiba fészkelnek, illetve petéznek bele ezek a barnás kis rovarok, de amikor a csokoládéban, a kakaóban, sőt, a chiliporban találtam rájuk, akkor igencsak elkeseredtem. A lisztmolyokról beszélek, amelyek szinte kiirthatatlan lakótársaink lettek.

A molyoknál nem a kifejlett lepke, hanem a lárva az igazi kártevő, amely az ürülékéből szőtt hálóját beleszövi az ételbe. A molyok szeretik a magas páratartalmat, a nehezen hozzáférhető helyeket és az egyenletes hőmérsékletet. Ezért mindenképpen fontos - persze nem csak ezért - a gyakori takarítás, a bútorok elhúzása és a szellőztetés, vagyis a légcsere.

A megelőzésre fordítsunk figyelmet

Ha már befészkelték magukat a lakásba, sajnos nem segít más, mint a teljes szekrénykipakolás és lemosás. Érdemes inkább mindent kidobni, ami egy picit is gyanús, sokszor olyan ételekbe költöznek bele, amibe legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna. Találkozhatunk velük bontatlan pudingporban, kókuszreszelékben, de kekszekben és csokoládéban is.

e telmoly

Hogyan előzzük meg?

A boltból hazavitt élelmiszereket, a lisztet, a búzadarát, a zabpelyhet először mindig tegyük be a fagyasztóba egy-két napra, majd vegyük ki az eredeti csomagolásából, és tegyük jól zárható, lehetőleg csatos üvegekbe vagy dobozokba. A spejz polcait érdemes rendszeresen átmosni teafa- vagy eukaliptuszolajos vízzel, amelyek nem csak jó illatúak, de fertőtlenítenek és távol tartják a rovarokat is. Az ecetes, szódabikarbónás lemosás is hatásos. Sokan a babérlevélre esküsznek, amelynek az illatát szintén nem kedvelik ezek a kis barnás rovarok.

Hogyan irtsuk ki őket?

A klasszikus beleragadós csapda is hatásos, csak nem túl gusztusos látvány a döglött példányokat szemlélni, így cseréljük gyakran.

Nemrég egy fórumon egy viszonylag bizarr, de állítólag hatásos módszert osztott meg valaki. Egy bögre aljára mézet kell tenni, ezt félig felönteni valamilyen édes gyümölcslével, majd egy kis almacetet rálöttyinteni és a tetejére cseppenteni egy pici mosogatószert. Ebbe fulladnak majd bele a molyok. Én még nem próbáltam, de állítólag bombabiztos megoldás.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük