Fröccsszótár: te tudod, milyen arányban keverik a hosszúlépést és a házmestert?

fröccs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron, a forró napokon mi sem esik jobban egy laza fröccsnél, a szódavíz tökéletesen ellensúlyozza az alkohol okozta dehidratáltságot, így szomjoltónak sem utolsó – persze attól függően, hogyan keverik.

A cikk létrejöttét a PENNY támogatta.

Bár ma már rengeteg fröccsfajta létezik, az alábbiakban a klasszikus típusokat vettük sorra, hogy ha rendelsz, ne legyél zavarban, melyik mit takar. Leggyakrabban fehérborból és rozéból készül a fröccs, és különböző arányokban keverik szódával, de a szénsavas ásványvíz használata sem ördögtől való.

Honnan ered a fröccs?

A magyar legenda szerint 1842. október 5-én, Fáy András fóti pincéjében született meg az első fröccs. Az író ide hívta meg több barátját, köztük Vörösmarty Mihályt és Jedlik Ányost is, aki arról (is) ismert, hogy a szódavíz, vagyis szikvíz nagyüzemi előállítását tette lehetővé. Jedlik elvitte magával a pincébe a világ legelső szódásüvegét, majd elkészítette a legelső fröccsöt, amit spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett a német kifejezés, így megalkotta rá a fröccs szót.

Ezt a mendemondát már több fronton megcáfolták: egyrészt már a Római Birodalomban is ismerték a fröccs ősét, a poscát, amely vízzel hígított borecetet takart. A szódát is másnak tulajdonítják, már 1767-ben Joseph Priestley tiszteletes és kémikus is készített szén-dioxiddal dúsított vizet, a szifonfejet pedig állítólag Charles Plinth szabadalmaztatta 1813-ban.

fröccs3

Mindenesetre annyi biztos, hogy a fröccs megihlette a magyar írókat és költőket: a kisfröccs állítólag József Attila, míg a nagyfröccs Móra Ferenc kedvence volt. De a Krúdy-fröccs mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelyről alább is lesz szó.

Fröccszótár

Ismertebb kombinációk

  • Kisfröccs (rövidlépés, fütty): 1 dl bor + 1 dl szóda
  • Nagyfröccs (hajtás, húzás): 2 dl bor + 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
  • Sportfröccs (lakófröccs): 1 dl bor + 4 dl szóda
  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
  • Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda
  • Puskás-fröccs (magyar–angol): 6 dl bor + 3 dl szóda

Minőségi borok a PENNY-ben

A PENNY kedvező árú, folyamatosan bővülő magyar borválasztékában a Kislaki-Légli Birtok borai is megtalálhatóak. A kézműves dél-balatoni fehérborok tökéletes kiegészítői lehetnek egy kellemes nyári estének. 

Promóció

Még jó ideig lehetne sorolni a fröccsfajtákat, de ember – és csapos – legyen a talpán, aki az összeset ismeri. A „polgármester”, a „lámpás”, a kovászos uborka levével készült „Ujházy-fröccs”, a „mafla” mind-mind fellelhető kombinációk.

fröccs2

A gyerekek kedvence 

Ma már a fröccs kifejezés alkoholmentes italokra is vonatkozhat, ebben az esetben valamilyen gyümölcslevet, szörpöt húznak fel szódával. Talán az almafröccs az egyik legismertebb, amelyet szintén különböző arányokkal kérhetsz, de a málnafröccs, vagyis a málnaszörpös verzió is népszerű a gyerekek körében.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük