Te tudod, mi a különbség a házmester és a hosszúlépés között? Fröccsszótár!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fröccs témájában annyit tudnak vitatkozni a borosok, mint akárki más bográcsozás közben egy adag lecsó fölött állva. Fehérből vagy rozéból, jó vagy közepes borból, szódával vagy ásványvízzel, milyen hígításban lesz a legjobb?
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy kell-e bele levendula? Szerintem nagyon nem, sőt, uborka sem, annak ellenére, hogy ezek a változatok mostanában őrületesen menők országszerte, különösen a Balaton környékén, de ez végül is nem limonádé, hanem fröccs. Itt a lényeg a buborék és a bor, na meg a hőmérséklet, mert nincs a világon szomorúbb dolog egy langyos fröccsnél.
Fröccssztori
Bár sokan magyar találmánynak gondolják a fröccsöt, ez egyáltalán nem biztos, valószínűleg német nyelvterületről származik. A legenda mindenesetre Vörösmarty Mihálynak tulajdonítja az elnevezést, aki túl németesnek találta a spriccer kifejezést, ezért kiötlötte inkább a fröccsöt, de ki tudja, ebből mi az igazság. Az mindenesetre biztos, hogy a 19. század vége felé már nagyon népszerű italnak számított, ettől kezdve születtek a különböző legendákat és keverési arányokat változatos módon megnevező fröccsfélék, amelyek között - jelentős csapos-múlttal is - ember legyen a talpán, aki eligazodik.
Kisfröccs
Egyéb elnevezései: rövidlépés, fütty
Keverési arány: 1 deci szóda, 1 deci bor
Nagyfröccs
Egyéb elnevezései: spriccer, hajtás, húzás
Keverési arány: 2 deci bor, 1 deci víz
Fordított vagy hosszúlépés
Keverési arány: 1 deci bor, 2 deci víz
Házmester
Keverési arány: 3 deci bor, 2 deci szóda
Lakófröccs
Egyéb elnevezései: sportfröccs
Keverési arány: 1 deci bor, 4 deci szóda
Vice házmester
Keverési arány: 2 deci bor, 3 deci szóda
Egyéb furcsaságok
Ezek még csak a legismertebb és leggyakrabban rendelt fröccsfajták, rengeteg különböző létezik még ezeken túl az Újházy fröccstől kezdve - amelynek esetében kovászos uborka levével keverik a bort - egészen a Krúdyig, ahol 9, azaz kilenc deci borhoz kerül csupán egyetlen deci szóda. A kedvencem mégis a harmat, emlékszem olyan törzsvendégre kocsmáros koromból, aki mindig így kérte. A kisharmatnál csak egy apró spriccnyi szódát adunk a borhoz, a nagynál pedig egy valamivel nagyobbat, de éppen csak annyit, hogy kissé feldobja, szénsavval gazdagítsa a bort.
Fotók: Ács Bori/Sóbors