Így válassz az ízlésednek megfelelő furmintot - 3 szuper tételt is ajánlunk

furmint
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minden év februárja menetrendszerűen elhozza a furmint hónapját. Ami idén biztosan nem lesz, azok a furmintos programok, úgyhogy saját magadnak, otthon kell megünnepelned ezt a szuper szőlőfajtát.

A furmintot szerencsére nem lehet megunni. Nem csak egy stíluson belül változatos, de a pezsgőktől, habzóboroktól a könnyed, mindennapi tételeken át a komoly dűlőszelektált palackokig válogathatsz. Sőt, az édes szegmensben is versenyben vannak, méghozzá egészen a tokaji aszú kategóriájáig. Amihez egy külföldi borrajongó csak nehezen juthat hozzá, az neked itt van karnyújtásnyira a boltok, borkereskedések, borszaküzletek polcain.

A furmint kiválasztása

De hogyan válassz? Ha egy borszaküzletbe sétálsz be, akkor könnyű dolgod van, a szakértő kolléga szívesen segít abban, hogy pár kérdés után ajánljon egy olyan furmintot, ami nagy valószínűséggel tetszeni fog neked. A webshopokban ne csak a bornak, a borásznak is nézz utána. Arra vagy kíváncsi, hogy egy tapasztalt, idősebb termelő milyen tudást halmozott fel az évek alatt? Vagy éppen fordítva, a fiatal generáció formabontó ötletei érdekelnek? Ez is lehet egy szempont.

furmint3

Az egyéni ízlés a legfontosabb

Ha pedig nincs segítséged és egy bolt polcain egyedül keresgélsz, akkor bízd magadat az ízlésedre. Ha a buborékos italokért vagy oda, akkor rögtön jöhet is a kosárba egy pezsgőspalack. Ha a könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilág a tiéd, válassz dűlő megjelölése nélküli, úgynevezett birtokbort, és figyelj arra, hogy alacsonyabb legyen az alkoholtartalma. Ha pedig belevetnéd magadat a sűrűjébe, akkor a dűlőszelektált furmintok lesznek a nyerők, amiket onnan is fel lehet ismerni, hogy a komolyabb tételeknek az ára is magasabb.

furmint2

Ha nagyon hiányoznának a Furmint Február kóstolóeseményei, akkor akár fel is dobhatod ezt az amúgy elég szürke hónapot egy saját borvacsorával. Remek program összeállítani a menüt és kiválasztani hozzá a megfelelő palackokat, hogy aztán elégedetten konstatáld: igen, minden a helyén volt, minden passzolt.

Carpinus Lapis Furmint 2018

A Carpinus a pincészet legnagyobb területéről, a Gyertyános-dűlőről kapta a nevét. A tulajdonosok, Bai Edit és István neves hazai és külföldi borászatoknál dolgoztak, mielőtt belevágtak volna a saját bor készítésébe. A legnagyobb hangsúlyt természetesen a furmintra helyezik, boraik is nagyrészt ebből készülnek. A Lapis-dűlős tételükben a körte és alma mellett hordófűszereket érezni, a lágyabb sav és az érett aromavilág kerek érzetet ad a bornak.

Carpinus

Balassa Szent Tamás Furmint 2018

Melyik borászat indult egy sörözéssel? Hát Balassa Istváné, aki 20 éve tette le a voksát a borászkodás mellett. Azóta már rég a legjobbak között emlegetik a nevét, de ettől még persze pont ugyanolyan maximalizmussal és elhivatottsággal folytatja a munkáját Tokajban. A Szent Tamás a borvidék egyik legjobb dűlője, ez a tétel pedig nem cáfol rá a származási helyére. A sárga húsú gyümölcsök, fűszerek, vajas és vaníliás jegyek, pörkölt aromák szálazgatásával jó sok időt eltölthetsz, ha ez kerül a poharadba.

Balassa

Barta Késői Szüretelésű Furmint 2017

Azoknak sem kell aggódni, akik jobban szeretik az édes borokat, a furmint nekik is nagyszerű lehetőséget nyújt. Sőt, akkor is jó választás, ha éppen desszert vagy akár kéksajt mellé szeretnéd párosítani. A Barta Pince késői szüretelésű tétele trópusi gyümölcsös, aszalt barackos jegyekkel van tele, mellette édesfűszerek, vanília és gyömbér. A maradékcukor-tartalma 96 g/l, amit a szőlőfajta élénk savai egyensúlyoznak ki, a komplex aromák és a selymes textúra szép borélményt ad. Érdemes megkóstolni a száraz borok rajongóinak is.

Barta

Cover és első kettő fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon