Gesztenyesütés otthon - Így kell leszedni a héját
Tippek a sikerhez

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az őszben a sült gesztenye az egyik legjobb dolog. Ezt azonban aranyáron mérik már a legtöbb helyen, úgyhogy megéri otthon elkészíteni. De hogyan álljunk neki? Jó pár sikertelen próbálkozáson túl vagyok már, de azt hiszem, hogy végre megvannak azok a trükkök, amelyekkel tökéletesen le fog jönni a gesztenyénk héja. 

Minden év októberének végén, novemberének elején elkezdik árulni az utcákon a sült gesztenyét. Kiskorom óta nagy rajongója vagyok ennek a nassolnivalónak, úgyhogy mindig vettünk jó pár csomaggal belőle. Ma már azonban horribilis áron mérik ezeket: Pesten 1000 forintért lehet 10 szemet venni belőle.

Keveselltem az adagot, sokalltam az árat, úgyhogy úgy döntöttem, hogy ideje már otthon is elkészítenem a gesztenyét. Eleinte nem nyíltak szét a gesztenyeszemek, alig bírtam leszedni a héjukat, úgyhogy egyáltalán nem voltam elégedett a végeredménnyel. Aztán addig kísérleteztem az internetről összeszedett és a rokonoktól hallott ötletekkel, amíg össze nem tudtam állítani a saját listámat a tökéletes tippekkel.

Minőségi gesztenyét vegyünk

Az a legjobb, ha piacon vagy zöldségesnél szerezzük be a gesztenyét. Természetesen, ha éppen a szupermarketben találunk, ott is megvehetjük, de akkor figyeljünk arra, hogy nagy szemű, fényes héjú gesztenye legyen, ne legyenek rajta foltok, és semmiképpen se legyen lyukacsos. A súlya is számít, ha túl könnyű, akkor valószínűleg kukacos vagy rohadt. A gesztenye színe sem mindegy, legyen minél sötétebb, illetve ne legyen ráncos vagy puha, az a jó, ha nem lehet összenyomni, kemény a héja. 

gesztenye

Bevagdosás

Csak akkor fogjuk tudni leszedni a gesztenye héját, ha sütés előtt minden egyes szemet bevagdosunk. A domború oldalára csináljunk X-alakú bevágást, ennek majd szépen ki kell nyílnia a sütés közben. Ha kinyílt, akkor már egyszerűen ki fogjuk tudni bontani a szemeket. Vigyázzunk, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele, mert úgy könnyedén kiszáradhat. 

Beáztatás

A bevagdosott szemeket be kell áztatni minimum 2 órára, de inkább egy egész éjszakára. Az áztatásra azért van szükség, hogy a gesztenyénk puha legyen, ne száradjon ki. Ráadásul a héját se tudjuk olyan könnyen leszedni, ha ez a lépés kimarad. Emellett még azért is hasznos ez a tipp, mert ha kukacos vagy rohadt a gesztenyénk, akkor feljön a víz tetejére, és rögtön át tudjuk válogatni. 

sultgesztenye

Sütés magas hőfokon

A bevagdosott, beáztatott gesztenyénket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 250 fokon kb. 30-35 percig süssük. A magas hőfok is azt garantálja, hogy a héj könnyedén lejöjjön. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor tegyünk be a sütő aljába egy centi vízzel töltött tepsit, ez fogja a párát biztosítani a gesztenyénknek, így még puhább lesz. Ne ijedjünk meg, ha kicsit megfeketedik a gesztenye héja, attól nem lesz baja, és biztosak lehetünk benne, hogy elkészült a nassolnivalónk. 

Sütés után tegyük konyharuhába

A kész, forró gesztenyéket tegyük gyorsan konyharuhába vagy nejlonzacskóba, hogy a belőlük távozó pára még tovább puhítsa őket, és a héjuk még könnyebben lejöjjön. Érdemes még melegen megpucolni a gesztenyéket, mert ha kihűlnek, akkor már sokkal nehezebb dolgunk lesz. 

 Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük