Négy egyszerű alapanyag, amiből a legjobb dolgok készülnek

gnocchicover.gif
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olaszoknak gnocchi, nekünk krumpligombóc, nudli esetleg laska - avagy ugyanaz a recept másképp tálalva.

A burgonya a szegények eledele, a szépkorúak szájából gyakran hallani. Nagymamám is híve volt ennek a mondásnak, és azt is szerette hangoztatni, hogy egy jó szakács kevés alapanyagból is képes csodát tenni. 

És krumpli erre nagyon is alkalmas. Talán a mai ifjúság nem is ismeri azokat a régi kincseket melyekkel nagyanyáink vagy dédanyáink kényeztettek minket. Ilyen a krumplilaska vagy krumplinudli, mindenkinek megvan a maga élménye az egykor szegények eledelének számító krumplis tésztával. Mindegy, hogy hívjuk, csupán négy alapanyagból készül az egyszerű, de emlékezetes finomság.

Négy egyszerű alapanyag

Ennyi kell csupán a sikerhez. 1 kg burgonyát főzzünk puhára, majd sóval és vajjal úgy törjük össze, mintha vajas krumplipürét készítenénk, adjunk hozzá annyi lisztet, amitől nem ragad, és gyúrjunk tésztát belőle. Régebben vidéken sparhelten készítették, az én mamám bő forró olajban sütötte arany barnára a krumplilaskát. Ma szokták krumplipalacsintaként is emlegetni, kevés olajjal kikent serpenyőben, a kitapogatott tészta mindkét oldalát megsütik, és édes töltelékkel fogyasztják, főleg lekvárral. Szabolcsban még sokan készítik.

gnoccik.gif

Ez az alaprecept nagyon ismerős lehet, hiszen a krumpligombócnak is ez az alapja, igaz vannak akik tojást is tesznek a tésztába. De ebből készül a nudli, a gnocchi és még sok más étel. A gombócok készítése ugyanúgy indul mint a laskáé, vagyis főtt krumpli lenyomva a krumplinyomón, vagy villával összetörve sóval és vajjal összekeverve, aztán jön a liszt, majd tésztát gyúrunk belőle, kis takaros gombócokat formálva. A gombócokat bő, sós vízben főzzük, addig amíg a víz felszínére nem jönnek. Egy percig tanácsos még a vízben hagyni, majd leszürjük és tálalhatjuk is. Na, de mivel? A tradicionális konyha kedvelői marha pörkölttel, vagy vadassal szokták fogyasztani, de kisebb gombócként levesben is kiváló. A krumpligombóc tölthető is, elég csak a szilvásgombócra gondolni.

Olaszosan is lehet

A gnocchi az olaszok kedvelt fogása, ami láss csodát, pont a laska és gombóc alapjával indul. A gnocchinál fontos, hogy finoman bánjunk a tésztával, lehetőleg ne gyúrjuk túl sokáig. A tésztát nem szabad állni hagyni, rögtön formázni kell! A csinos kis hengerek kialakításához a villa remek segítség lehet. Kis tésztakockáinkat egyenként formázzuk lisztezett deszkán, oldalaira finoman nyomjuk rá villát.

Pár egyszerű alapanyag változatos lehetőségei, hagyományos receptek, amiket érdemes elkérni a nagymamáktól. Lehet, hogy nem lesznek a mindennapi repertoár részei, de ha jó szívvel emlékeznénk a gyerekkorra, akkor már vehetjük is elő a lábast a krumplinak.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon