Immunerősítő és C-vitaminban gazdag a gránátalma: a felhasználására is adunk tippeket
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
A gránátalma jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidot, káliumot, kalciumot, C- és K-vitamint, és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
A gyümölcs magjának élénkvörös színét a polifenoloknak köszönheti. Ezek az anyagok erős antioxidáns hatással bírnak, így a gránátalma elképesztően egészséges, valódi vitaminbomba.
Az antioxidánsok támogatják a szabad gyökök eltávolítását, védik a sejteket a káros folyamatoktól, és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A gránátalma a bélgyulladásra és az emésztésre is jó hatással van. Crohn-betegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása.
A különleges gyümölcs igazi ősi kincs, a Bibliában is többször említik. A héja vastag, alatta fehér hártyákkal osztott rekeszekben sok-sok apró mag található, ezeket fogyasztjuk. A legegyszerűbben úgy lehet a magokhoz jutni, hogy a félbevágott gyümölcsöt egy tál felé tartva, kés vagy fakanál segítségével kiütögeted őket. A gránátalma héja sem megy kárba, szőnyegek festésére is szokták használni.
Hogyan fogyaszd?
A magokat magában is lehet falatozni, de bátran kerülhet salátába, húsok mellé is illik, és ízletes szörp, gyümölcslé, likőr, lekvár, cukormáz és fagylalt is készülhet belőle, és persze különböző desszertek. Ha eddig nem volt hozzá szerencséd, mindenképp érdemes felfedezni, hisz finom és rendkívül egészséges.
Védi az immunrendszert
A gránátalma C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatással bír, náthás időszakban remek választás, segít a gyógyulásban. A gyümölcs K-vitaminban is bővelkedik, mely a csontok egészségéhez járul hozzá, továbbá segíti a véralvadáshoz szükséges folyamatok normál működését.
A különleges csemege a szívet is védi: rendszeres fogyasztásával javul a véráramlás, az artériák állapota, csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Vérnyomásgyógyszert szedők számára tanácsos kikérni a háziorvos véleményét a gyümölcs fogyasztásával kapcsolatban, mivel egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.
A gránátalma E-vitamint is tartalmaz, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak, lassítja az öregedést, javítja a fizikai erőnlétet, és az izmok erősítésében is szerepet játszik.
Fotók: Getty Images