
Immunerősítő és C-vitaminban gazdag a gránátalma: a felhasználására is adunk tippeket

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A gránátalma jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidot, káliumot, kalciumot, C- és K-vitamint, és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
A gyümölcs magjának élénkvörös színét a polifenoloknak köszönheti. Ezek az anyagok erős antioxidáns hatással bírnak, így a gránátalma elképesztően egészséges, valódi vitaminbomba.
Az antioxidánsok támogatják a szabad gyökök eltávolítását, védik a sejteket a káros folyamatoktól, és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A gránátalma a bélgyulladásra és az emésztésre is jó hatással van. Crohn-betegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása.

A különleges gyümölcs igazi ősi kincs, a Bibliában is többször említik. A héja vastag, alatta fehér hártyákkal osztott rekeszekben sok-sok apró mag található, ezeket fogyasztjuk. A legegyszerűbben úgy lehet a magokhoz jutni, hogy a félbevágott gyümölcsöt egy tál felé tartva, kés vagy fakanál segítségével kiütögeted őket. A gránátalma héja sem megy kárba, szőnyegek festésére is szokták használni.
Hogyan fogyaszd?
A magokat magában is lehet falatozni, de bátran kerülhet salátába, húsok mellé is illik, és ízletes szörp, gyümölcslé, likőr, lekvár, cukormáz és fagylalt is készülhet belőle, és persze különböző desszertek. Ha eddig nem volt hozzá szerencséd, mindenképp érdemes felfedezni, hisz finom és rendkívül egészséges.

Védi az immunrendszert
A gránátalma C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatással bír, náthás időszakban remek választás, segít a gyógyulásban. A gyümölcs K-vitaminban is bővelkedik, mely a csontok egészségéhez járul hozzá, továbbá segíti a véralvadáshoz szükséges folyamatok normál működését.
A különleges csemege a szívet is védi: rendszeres fogyasztásával javul a véráramlás, az artériák állapota, csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Vérnyomásgyógyszert szedők számára tanácsos kikérni a háziorvos véleményét a gyümölcs fogyasztásával kapcsolatban, mivel egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.
A gránátalma E-vitamint is tartalmaz, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak, lassítja az öregedést, javítja a fizikai erőnlétet, és az izmok erősítésében is szerepet játszik.
Fotók: Getty Images