
Immunerősítő és C-vitaminban gazdag a gránátalma: a felhasználására is adunk tippeket

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Étcsokoládéba mártott golyó málnával: gluténmentes desszertet mutatunk

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Isteni rebarbarás morzsasüti: édes, vajas tészta az alapja

Kiadós, de könnyed paradicsomos csirkeragu: finom ebéd gyorsan

Mogyoróvajas fagyi kevés hozzávalóból: fagyigép nélkül készül
A gránátalma jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidot, káliumot, kalciumot, C- és K-vitamint, és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
A gyümölcs magjának élénkvörös színét a polifenoloknak köszönheti. Ezek az anyagok erős antioxidáns hatással bírnak, így a gránátalma elképesztően egészséges, valódi vitaminbomba.
Az antioxidánsok támogatják a szabad gyökök eltávolítását, védik a sejteket a káros folyamatoktól, és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A gránátalma a bélgyulladásra és az emésztésre is jó hatással van. Crohn-betegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása.

A különleges gyümölcs igazi ősi kincs, a Bibliában is többször említik. A héja vastag, alatta fehér hártyákkal osztott rekeszekben sok-sok apró mag található, ezeket fogyasztjuk. A legegyszerűbben úgy lehet a magokhoz jutni, hogy a félbevágott gyümölcsöt egy tál felé tartva, kés vagy fakanál segítségével kiütögeted őket. A gránátalma héja sem megy kárba, szőnyegek festésére is szokták használni.
Hogyan fogyaszd?
A magokat magában is lehet falatozni, de bátran kerülhet salátába, húsok mellé is illik, és ízletes szörp, gyümölcslé, likőr, lekvár, cukormáz és fagylalt is készülhet belőle, és persze különböző desszertek. Ha eddig nem volt hozzá szerencséd, mindenképp érdemes felfedezni, hisz finom és rendkívül egészséges.

Védi az immunrendszert
A gránátalma C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert. Antibakteriális hatással bír, náthás időszakban remek választás, segít a gyógyulásban. A gyümölcs K-vitaminban is bővelkedik, mely a csontok egészségéhez járul hozzá, továbbá segíti a véralvadáshoz szükséges folyamatok normál működését.
A különleges csemege a szívet is védi: rendszeres fogyasztásával javul a véráramlás, az artériák állapota, csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Vérnyomásgyógyszert szedők számára tanácsos kikérni a háziorvos véleményét a gyümölcs fogyasztásával kapcsolatban, mivel egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.
A gránátalma E-vitamint is tartalmaz, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak, lassítja az öregedést, javítja a fizikai erőnlétet, és az izmok erősítésében is szerepet játszik.
Fotók: Getty Images