Gyógynövények férfiaknak: mutatjuk az 5 leghatásosabbat

gyogynoveny-ferfiaknak
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bizony nem csak a nőknek lehet szükségük gyógynövényes praktikákra, hiszen bizonyos férfias problémákra is számos gyógynövény van jótékony hatással. Mutatjuk is az 5 legtutibbat!

Manapság már egyáltalán nem ciki, ha bizonyos problémák esetében férfiként is a gyógynövények felé nyitsz. Számtalan olyan egészségügyi probléma van – prosztatagyulladás, prosztatamegnagyobbodás, termékenység stb. –, amelyekkel nem szívesen rohan az ember rögtön az orvoshoz, feltéve persze, hogy nem súlyos állapotról van szó. Most bemutatjuk az 5 leghasznosabb gyógynövényt a különböző férfibajok természetes kezeléseként.

Fűrészpálma

A fűrészpálma (Saw Palmetto) kifejezetten a férfiak számára ajánlott gyógynövény. Példányai akár 700 évig is elélnek Amerikában, mivel rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal és a kártevőkkel szemben is.

gyogynovenyek-ferfiaknak

Általában gyümölcsének porított változatából készítenek kapszulát, avagy növényi kivonatot, hatóanyagai jótékonyan járulnak hozzá a prosztatamegnagyobbodás kezeléséhez, illetve már annak kialakulását is megelőzheted vele. Emellett képes csökkenteni az imént említett prosztatamegnagyobbodással járó gyakori vizelési ingert és fájdalmat, illetve képes megfékezni a prosztatasejtek burjánzását, vagyis a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Mindezek mellett gyulladáscsökkentő hatása révén meggátolja a szövetek megduzzadását is. Tehát amellett, hogy az éjszakai WC-re járkálások számát is tudod vele csökkenteni, a termékenységed egyensúlyát is helyre tudod vele billenteni, ráadásul még a hajhullást is mérsékli, ha kopaszodással küzdesz. Kapszula formájában fogyasztva a napi beviteli mennyiség ne haladja meg az 540 mg-ot.

gyogynoveny-ferfiaknak

Kisvirágú füzike

Ez a növény (Epilobium parviflorum) szintén vadon élő, amely vizek mentén, nedves helyeken érzi igazán jól magát. Ennek termését is porított formában hozzák forgalomba, amely esetében kb. 5 kg friss növényből lesz kb. 1 kg szárított por.

A népi gyógyászatban évszázadok óta használják prosztatabántalmak kezelésére és enyhítésére. Jótékony hatását a benne lévő flavonoidoknak, polifenoloknak, tanninoknak és szteroloknak köszönheti. Ezek az antioxidánsok hatásosan veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben, ráadásul remek vízhajtó, közérzetjavító és erős fertőtlenítő hatásúak is.

gyogynovenyek-ferfiaknak

Mint a fűrészpálma, úgy a füzike is képes hozzájárulni a prosztata egészséges működéséhez, megelőzheted vele a prosztatamegnagyobbodást és annak gyulladását, továbbá a kóros sejtnövekedést is. 

Készíthető belőle egyébként tea is, amihez egy csapott evőkanál teafüvet kell leönteni 2,5 dl forró vízzel, majd pár percig állni hagyni. Az éjszakai vizelési inger kordában tartásához elegendő hetente egy csészével elfogyasztanod ebből a teából.

Csalángyökér

A csalángyökér (Urtica dioica) szintén a prosztata egészséges működésében játszik fontos szerepet. A népi gyógyászatban főként a vizelet mennyiségét növelendő, illetve a gyakori vizelési ingerre ajánlják amellett, hogy a szervezetben felgyülemlő toxinokat is sikeresen tudja kimosni a szervezetből.

gyogynovenyek-ferfiaknak

Gyógyító erejét már az ókori görögök és rómaiak is felismerték, amit aztán a középkorban és napjainkban is egyre magasabb tudományos szintre emel az orvostudomány.

Számos orvosi vizsgálat igazolta továbbá, hogy a csalángyökér képes kis mértékben gátolni az 5-alfa-reduktáz enzim működését, illetve az aromatáz enzimét is. Előbbi a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakításáért felelős, és röviden csak DHT néven ismerheted. A tesztoszteron szintjének a szervezetben történő megemelkedése igazoltan növeli a prosztatát, tehát a DHT alapvetően a prosztatamegnagyobbodásban játszik szerepet, amelynek a kialakulási kockázatát tudja csökkenteni ez a gyógynövény. 

Ami az aromatáz enzimet illeti, ennek abban van szerepe, hogy a tesztoszteront ösztrogénné alakítsa. Számos kutatás igazolja, hogy a szervezetben túltermelődő ösztrogén miatt jelentősen megnőhet a prosztata is. A csalángyökér azonban ennek az enzimnek a működését is képes meggátolni, így csökkentve a tesztoszteron ösztrogénné alakulását. 

gyongynoveny-ferfiaknak

Mindezek mellett pedig közvetlenül is hat a prosztatasejtekre, amelyeknek képes blokkolni a sejthártyareceptorait, ezzel direkt módon is megakadályozva a sejtek növekedését, vagyis a prosztatamegnagyobbodás kialakulását. 

Fogyasztása kivonat formájában ajánlott, amit porított, kapszulás kiszerelésben szerezhetsz be a herbáriákban.

Szurokfű

Minden túlzás nélkül, a népi gyógyászat úgy ismeri a szurokfüvet (Origanum vulgare subsp. vulgare), mint ami a nemi hormonok termelését serkenti az agyban. Ezt a képességét pedig már az ókori rómaiak és görögök is ismerték, akik ebből a növényből font koszorút adtak az ifjú házasoknak, ezzel szimbolizálva az igaz szerelmet.

gyogynovenyek-ferfiaknak

Fogyasztható kivonat, kapszula és tea formájában is attól függően, hogy a hosszú és egészséges nemi élet, vagy a jobb potenciál elérése a célod vele. Előbbihez 35 éves kortól érdemes folyamodni, és hetente egyszer 2,5 dl teát elfogyasztani (egy csapott evőkanál fű forrázata és 15 percig történő pihentetése) – ezzel a prosztataproblémák kialakulását is meg tudod akadályozni –, míg utóbbi esetében, naponta egyszer, délutánonként, 2,5 dl teát igyál meg egészen addig, amíg helyre nem áll az „üzemzavar”.

Ginzeng

A ginzeng (Panax) a keleti gyógyászat egyik évezredek óta ismert és elismert növénye. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, de aminek te tudod majd a hasznát venni, az a tesztoszteronszint fokozása, illetve a férfiasságod megóvása az azt érő oxidatív stressztől. Ha ugyanis növelni tudod az ellenálló képességedet és csökkenteni a stresszt, attól nemcsak a szexuális vágyad, de a teljesítőképességed is egyszerre fog nőni. 

gyogynovenyek-ferfiaknak

Fogyaszthatod kapszula, tinktúra és tea formájában is, attól függően, hogy milyen cél lebeg a szemed előtt. Amire viszont fontos ügyelned, hogy egy kb. 2-3 hetes kúrát követően mindenképpen tarts 1 hét szünetet, és ha lehet, először kis mennyiségben vedd magadhoz a ginzenget, majd lassan, fokozatosan emeld csak a dózist, annak függvényében, hogy porítva, kapszulaként vagy tea formájában fogyasztod.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük