8 gyümölcs, aminek nem árt a fagyasztás: így a vitamintartalmuk is megmarad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Megéri feltölteni a mélyhűtőt gyümölcsökkel, ha jól csinálod, az ízük és a vitamintartalmuk is megmarad.
A nyári gyümölcsök kellemes zamata zord időben is élvezhető, ha lefagyasztva elteszed őket. A finomságok fagyasztása nem nehéz, igaz, a bogyós gyümölcsök okozhatnak kellemetlenséget, zacskóba téve könnyen összenyomódnak, így kifolyhat a levük, ami kiengedésnél okozhat bosszúságot.
A fagyasztás akkor is remek választás, ha megmentenéd a gyümölcsöt. Sokan nem kedvelik a megbarnult banánt, pedig süteménybe vagy turmixba téve is fel lehet használni.
Tippek, amikre figyelj a fagyasztásnál
Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig ép, hibátlan gyümölcsöket fagyassz le, így akár fél évig is tárolhatók a vitaminbombák.
Térjünk is vissza a bogyós gyümölcsökre. Hogy szépen, egészségesen tedd el az áfonyát, málnát és társaikat, fontos, hogy mosás és szárítás után tálcára kerüljenek, és így legyenek a fagyasztóba téve. Amikor megfagytak a szemek, akkor tedd zacskóba vagy dobozba, és mehet is a mélyhűtőbe. Így eltéve szép, ép, egészséges szemeket vehetsz elő, nem fognak összenyomódni.
A barnulásra hajlamos gyümölcsöket, mint például az alma, érdemes citromos vízbe áztatni fagyasztás előtt, így megmarad a színük.
A banánt mindig megpucolva, feldarabolva tedd el, különben fagyott állapotában nem tudsz vele dolgozni.
Jól fagyasztható gyümölcsök:
- meggy
- cseresznye
- ribizli
- eper
- málna
- alma
- körte
- sárgabarack
Amiket nem ajánlott fagyasztani:
- görögdinnye
- narancs
- mandarin
- grépfrút
- szőlő
Ezen gyümölcsök zamata úgy őrizhető meg, ha a levüket vagy a belőlük készült gyümölcspürét fagyasztod le.
Fotók: Getty Images