10 egészséges és változatos halas fogás – Tengeri és folyami is van közte
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Unalomig ismételtük már, hogy messze nem fogyasztunk annyi halat, amennyit kellene, reméljük, ez a válogatás meghozza a kedved hozzá.
Legyen az tengeri vagy folyami, karácsony kivételével nem nagyon fogyasztunk halat. Van, aki egyszerűen nem szereti az ízét, van, aki csak egyszerűen nem építi be a táplálkozásába, inkább vásárol húsfélét. Pedig a hal nemcsak tökéletes fehérjeforrás, hanem omega-3 zsírsavforrás is, amely a többszörösen telített zsírok közé tartozik. Az omega-3-at a szervezet nem képes előállítani, ezért is kellene sokkal több halfélét fogyasztanod. Ha pedig húsmentesen étkezel, akkor a hal tökéletes alternatíva a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelhez.
Ha nem vagy biztos a halak helyes elkészítésében, akkor ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tudsz tökéletes lazacot sütni. Az alapreceptet aztán tovább variálhatod, egy biztos, sosem lesz unalmas. Ha pedig inkább a folyami halakat szereted, akkor itt találsz egy tökéletes halászléreceptet, amelyet nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni. Mi pedig összeválogattunk olyan recepteket, amelyek reméljük, meghozzák a kedved a különféle halak kipróbálásához.
Pankomorzsában sült lazac
Pontosan egy óra munka van ezzel a pankomorzsában sült lazaccal úgy, hogy ebben már a köret is benne van. A kelbimbó csak egy ajánlás, természetesen rizzsel vagy más zöldséggel is működik. A lazac a hallal ismerkedőknek tökéletes választás, mert nincs szaga, gyorsan elkészül és különleges fűszerezést vagy szószokat sem igényel. A pankomorzsa viszont nagyon illik hozzá.
Halas curry
A curry egy nagyon intenzíven fűszerezett étel, amely kifejezést csak Indián kívül használják, az angolok hívják így az ilyenfajta fogásokat. A krémes, kicsit vagy akár nagyon pikáns szószban főzhetsz húst, zöldséget, de akár halat is, utóbbihoz a legjobb, ha fehér húsú, tengeri fajtát választasz.
Tonhalsaláta
Igazi jolly joker a tonhalsaláta, amely nem elég, hogy egészen egyszerűen készül, nagyon sokféleképpen variálható. Tehetsz bele roppanós és puha zöldségeket, összekeverheted majonézzel vagy görög joghurttal, attól függ, mennyire szeretnéd alakbarátra készíteni. Kenheted kenyérre, vagy vegyítheted akár tésztával is.
Harcsapaprikás
A magyarországi édesvízi halak közül a harcsa az egyik legnépszerűbb fajta, isteni finom fehér húsú hal, amely egyáltalán nem zsíros. Fogyókúrázók is bátran az étrendjükbe iktathatják, persze, megfelelően elkészítve. A halászlé mellett a másik magyaros, klasszikus fogás a harcsapaprikás, amelyet szintén ne csak ünnepekkor egyél.
Parmezános bundában sült halfilé
Ez a parmezános bundában sült halfilé hasonló a pankomorzsás recepthez, ugyanolyan könnyed és hamar elkészíthető. Vásárolj hozzá olyan fehér húsú halakat, mint a tilápia vagy a tőkehal, és nyugodtan süsd sütőben, ha nem szeretnéd, hogy túl zsíros legyen.
Sütőben sült tőkehalfilé
A tőkehal is nagyon finom, ízes a húsa, és már akkor is tökéletes, ha a lehető legegyszerűbben készíted el, sütőben, enyhén fűszerezve. A sütőben sült tőkehalfilé igazi könnyed vacsora, amelyet nagyon kevés munkával dobhatsz össze. Arra figyelj, hogy a sütőben ki ne száradjon a hal.
Zöldséges lazacpogácsa
Ezek a pogácsák szuper alternatívák azoknak, akik csak ismerkednek a hal ízével. A lazacpogácsához csak süsd meg a halat és keverd össze zöldségekkel és valamilyen krémes hozzávalóval, például majonézzel. Ne felejts el hozzá szószt készíteni.
Zöld tea gőzében párolt hal
A zöld tea nagyon egészséges, de nem csak inni lehet, különböző ételek elkészítésénél is hasznát veheted. Remekül illik halakhoz, gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Japánban a rizs főzővizét teával szokták helyettesíteni, de párolhatsz a gőzében halat is, ahogyan ennél a receptnél is.
Citromos szószban sült halfilé
Vegyél jó minőségű halfilét, és onnantól kezdve nem lesz vele sok dolgod, egy kevés zsiradék és citrom tökéletesen megteszi ízesítés gyanánt. A citrom különösen jól kihozza a hal ízét, ebben a receptben semmiképp ne spórolj vele.
Hal a suba alatt
Elég időigényes és finoman szólva sem diétás étel a hal a suba alatt, de megéri elkészíteni, még ha kakukktojásnak is számít ebben a felsorolásban. Ez a fogás az oroszoknál hagyományos ünnepi ételnek számít. Az alapja olajos hering, amely reszelt krumpli-, főtt tojás- és céklarétegek között pihen. Mindez bőven meglocsolva majonézzel.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors