Hangulatjavító élelmiszerek a hideg és sötét napokra: nem a csoki a legjobb választás

cover2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Beköszöntött az ősz, egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, a kellemes napsütéses időt felváltják a borongós, esős napok. Ilyenkor jön el a hangulatjavító ételek ideje.

Ha rosszkedve van az embernek, általában édességek után nyúl, pedig nem csak a csokoládé lehet a megoldás, sőt. A magas cukortartalmú ételek megemelik a vércukorszintet, amelynek köszönhetően igaz, egy rövid ideig jobb lesz a hangulatod, azonban ez csak átmenetileg oldja meg a problémáidat.

Ha gyakran ingadozik a vércukorszinted, inkább lehangolt, rosszkedvű leszel, úgyhogy hosszú távon nem az édesség a legjobb választás. Cukor helyett érdemes inkább fehérjében gazdag, lassú felszívódású élelmiszereket fogyasztani, amelyek sokáig jóllakatnak. Ha pedig mégis a csokoládé mellett döntesz, válassz minél magasabb kakaótartalmút, és csak pár kockányit egyél belőle.

csoki

Mi javítja a hangulatod?

Fehérjetartalmú ételek

A fehérjék aminosavakból tevődnek össze, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Az állati eredetű fehérjék az összes aminosavat tartalmazzák, köztük a jó hangulatért felelős triptofánt is, amely nélkül nincs szerotonin, vagyis boldogsághormon. Ha vegán étrendet követsz, akkor is figyelj a fehérjebevitelre, itt írtunk róla korábban, melyek a legjobb növényi források.

Triptofánban gazdag élelmiszerek:

  • húsok (azon belül a pulykában található a legnagyobb mennyiségben),
  • tojás,
  • tejtermékek,
  • szója,
  • diófélék, magvak,
  • hüvelyesek közül a bab- és a borsófélék.
tejtermék

Omega-3 zsírsavban gazdag ételek

A fehérje mellett az omega-3 zsírsavak járulnak hozzá az idegrendszer megfelelő működéséhez, amelyek így az általános hangulatra is hatást gyakorolnak. Ha nincs elegendő omega-3 zsírsav a szervezetedben, hajlamosabb leszel a depresszióra – erről itt írtunk korábban. Az omega-3 zsírsavat a szervezet nem tudja előállítani, csak kívülről tudod bevinni, ezért fontos a pótlása. Amellett, hogy az agy működésére hat, a szívnek és az érrendszernek is jót tesz. 

Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek:

  • diófélék, magvak, főként a lenmag,
  • zsírosabb halak, mint a lazac,
  • növényi olajok,
  • zöld színű zöldségek (brokkoli, kelkáposzta, római saláta).
lazac

Magnéziumban gazdag ételek

Ha folyamatosan stresszes vagy, magnéziumhiány állhat a panaszaid mögött, úgyhogy talán nem meglepő, hogy ebben az ásványi anyagban gazdag ételeket is érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hogy jobb legyen a hangulatod. Kutatások is kimutatták, hogy a depressziósok gyakrabban küzdenek alacsony magnéziumszinttel. 

Magnéziumban gazdag élelmiszerek:

  • étcsokoládé,
  • avokádó,
  • banán,
  • diófélék, magvak,
  • hüvelyesek,
  • zsírosabb halak.
avokádóbanán

D-vitaminban gazdag élelmiszerek

Mivel ősszel és télen kevesebbet süt a nap, így nem jut a szervezet elég D-vitaminhoz. A D-vitamin-hiány mentális betegségekhez vezethet, úgyhogy érdemes odafigyelni arra, hogy elegendő mennyiséget vigyél be, pótold. Itt írtunk róla korábban, mi mindenben található sok D-vitamin. 

D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

  • gomba,
  • tengeri halak,
  • tejtermékek,
  • tojás,
  • zabpehely.
gomba

Lassú felszívódású szénhidrát

Ahhoz, hogy elegendő energiád legyen, szükséged van szénhidrátra is, de nem mindegy, milyenre, a lassú felszívódású a lehető legjobb választás. A szénhidrátmegvonás nem megoldás, ha fogyókúrába kezdesz, ugyanis ha nem viszel be eleget belőle, állandóan feszült és rosszkedvű leszel.

Lassú felszívódású szénhidrátok:

  • teljes kiőrlésű gabonák, péksütemények, tészták,
  • zabpehely,
  • hüvelyesek,
  • barna rizs.
zabpehely

Az őszi, téli hónapokban különösen figyelj oda a változatos táplálkozásra, az a legjobb, ha olyan élelmiszereket választasz, amelyek fehérjében, omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, D-vitaminban és lassú felszívódású szénhidrátban is gazdagok, vagy ilyen alapanyagokat kombinálj a tányérodon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük