Hát ezért nincs esélye az akaraterőnek a beszívott zabaroham ellen
Tudomány!

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Biztosan neked is mesélték már barátaid, hogy láttak valakit, aki füves cigit szívott, és után olyan éhes lett, hogy üresre ette a hűtőt. És a kamrát. Ha már eszünkbe jutott ez, mekkora szerencse, hogy a tudomány a segítségünkre siet, és elmagyarázza, miért esélytelen az akarterő a szívós Munchie ellen.

 A füves cigi elszívását menetrendszerűen követi a mindent elsöprő zabaroham. A marihuána mindenféle játékot űz az aggyal, és az emésztéssel, ami végül megállíthatatlan éhségben csúcsosodik ki. Itt az ideje, hogy megértsük, miért történik ez.

shutterstock 419927140

Miből van a füves cigi?

A fű egy növény, az indiai vadkender virága, aktív hatóanyagának (tetrahidrocannabiol,THC) étvágygerjesztő hatása régóta alaposan dokumentált tudományos tény. Az viszont viszonylag friss tudásmorzsa, hogy a THC hatásának kitett egerek sokkal erősebben érzik az étel illatát, ami miatt többet is esznek.

De ennél a ténynél sokkal érdekesebb, amit a Yale egyetem Tamas Horvath nevű professzora fedezett fel, miszerint a marihuána belekavar az agy étvágyszabályzó képességébe is. Becsapja az agy étvágyközpontját. Meglepve látták, hogy a fűtől olyan idegsejtek aktiválódtak és okoztak éhséget, amikről korábban azt hitték, hogy az evés abbahagyását vezérlik, amikor jóllaktunk.

Érdekes apróság: a négy gyerekes Horváth Tamás az Állatorvos-tudományi Egyetem Anatómia
Tanszékén kezdte tudományos pályafutását, majd az Amerikai Egyesült Államokban, a Yale Egyetem Orvosi Fakultásán és Neurobiológiai Intézetében folytatta, ahol neuroanatómai kutatásokat végzett. 2005-től a Yale tanszékvezetője, egyetemi tanára és számos világhírű kutatóintézet vendégprofesszora. Menő, nem?

És miért nem a salátáshűtőt törik fel a beszívott barátok?

Hát mert a szívás olyan hatással van a belekre, mintha zsírosat ennénk. Amikor pedig egy zsíros étel kerül a szánkba, az azonnal elindít egy olyan eseménysort a sejtek szintjén, hogy azonnal még több zsíros ételt szeretnénk. És a CB1 nevű receptorok tehetnek az egészről. Mit ad az ég? Ugyanilyen típusú receptorok lépnek kapcsolatba az agyban a THC-val is. 

A kutatók azt is megállapították, hogy zabarohamok szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen füvet szív valaki, a különböző típusok más és más erősségű kajaszörnyet szabadítanak az áldozatra. A derékbőségnek leginkább a magas cannabidiol és tetrahydrocannabivarin (THCV) tartalmú változatok kedveznek, ezen az amerikai oldalon össze is szedték azt a tíz fajtát, ami a legkevésbé tesz éhessé. Ki tudja, valakinek egyszer még ez a tudás is jól jöhet.

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük