Immunerősítő és C-vitaminban gazdag a homoktövis: így érdemes felhasználni

htcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A homoktövis igazi csodanövény, mely C-vitaminban dúskál, fogyasztása megfázás idején különösen ajánlott, mivel segíti a gyógyulást és az immunrendszert is erősíti.

Az aranyat érő növény fő származási helye Ázsia, de a világ minden táján ismert, lehet vele találkozni folyó- és patakhordalékokon, tengerparton, szikálokon, hegyvidéken, Magyarország területén a Duna mellett, a Balaton partján és Csepel szigetén is megterem.

A homoktövis 1974 óta védett, Újpesten is találni belőle nagyobb állományt. A növény nagyon strapabíró, jól viseli a fagyokat, rossz, száraz, sós talajon is megél.

A kis bogyó nagy erővel bír!

Sokan csak mostanában kezdik el felfedezni a csodanövényt, pedig a homoktövis természetes immunerősítő, szupertáplálék, bővelkedik antioxidánsokban és vitaminokban, számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre.

hct1

A homoktövis megfázás idején segíti a gyógyulást, erősíti az immunrendszert. Gyulladáscsökkentő hatású, így műtétek, fertőző betegségek után gyorsítja a szervezet felépülését, különböző gyomorproblémák esetén is alkalmazzák. Csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, enyhíti a sugárterápia által okozott károsodásokat. Megelőzheti a szív- és érrendszeri problémákat, koszorúér-meszesedést, a szívritmuszavart, erősíti a szívizmot, és szembetegségek kezelésénél is hatásos.

A homoktövis fokozza az erőnlétet, fizikai és szellemi teljesítőképességet, erősíti az idegrendszert, stressz és szorongás ellen is hatásos. Nem csak belsőleg segít, külső panaszoknál is bevethető, bőrgyulladás, fekély, ekcéma, de a pikkelysömör kezelésére is kiváló, lassítja az öregedést, a ráncok kialakulását, segíti a bőr rugalmasságának megőrzését. A homoktövis erősíti és táplálja a hajat és a körmöket.

hct3

A homoktövis apró, sárgás-narancssárga bogyó, de kicsi mérete ne tévesszen meg, 10-szer több C-vitamin található benne, mint a narancsban vagy a citromban. A bogyó magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően acélossá teszi a szervezetet, erősíti az immunrendszert.

Hogyan kell fogyasztani?

A savanyú zamatú bogyó feldolgozva és nyers állapotában is fogyasztható. Értékes anyagait hőkezelés nélkül érdemes a szervezetbe juttatni, ezért a gyümölcs húsát préselve, napi 1 evőkanállal javasolt fogyasztani az általános immunerősítés céljából. Betegség idején napi 3 evőkanál is megengedett. Ha túl savanyúnak találod, akkor keverd joghurtba vagy gyümölcsléhez, meleg folyadékhoz viszont ne, mert akkor elveszíti értékes erejét. A homoktövisből készülhet homoktövisvelő, dzsem, zselé, gyümölcslé, homoktövismag-olaj, magőrlemény, kapszula és filteres tea. Ezeket a termékeket bioboltokban keresd.  

hct4

A homoktövismag-olajat magában, napi 1-2 mokkáskanállal javasolt fogyasztani, vagy ízesíthetők vele különböző saláták, joghurthoz, müzlihez is lehet keverni. A homoktövismag-olaj külsőleg is alkalmazható, a száraz bőrrel csodát tesz, érdemes beiktatni az esti szépségápolási rutinba, így reggel szép és ápolt bőrrel ébredhetsz. Az olaj nappal is aranyat ér, véd az UV-sugárzástól. Kellemetlen bőrproblémák, például ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére is bevethető.

A homoktövis őrlemény formájában is kipróbálható, keverd kásába, joghurtba vagy gyümölcslébe, napi 1-2 teáskanállal alkalmazható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük