![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Milyen borok kerüljenek a húsvéti asztalra? Ezekkel lesz tökéletes a harmónia
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ünnepek alkalmával szeretünk komolyabb, drágább borokat elővenni, de mivel már tavasz van, ezek közül inkább a könnyebb tételeket preferáljuk; azokat, amik ráadásul jól illenek a húsvétkor feltálalt tradicionális ételek mellé is.
Ha a húsvéti menüt tervezzük, legyen az eszünkben az is, hogy a megfelelő bort válasszuk az ételek mellé, hiszen pár alapvetés betartásával és egy kis előretervezéssel komplex gasztronómiai élményben lesz részünk.
Gondolkodjunk ilyenkor vásárlás közben akár reduktív, akár hordós fehérborokban, a vörösek közül pedig a kékfrankos-kadarka-pinot noir-zweigelt-merlot vonalon mozogjunk. A pezsgő vagy a habzóbor mindig jó választás, és ha igazán komplett egészben gondolkodunk, akkor a desszert mellé az édes bort se hagyjuk ki.
Garamvári Blanc Fleur Extra Dry
Aperitifként klasszikus opció egy pohár pezsgő. Bár hazánkban nagy hagyománya van a pálinkának, érdemes arra gondolni, hogy a magas alkohol kikészíti az ízlelőbimbóinkat, így szinte feleslegesen készítettünk finomságokat. A pezsgő pont ennek az ellenkezője, és egy szép virágos, gyümölcsös ízvilágú buborékossal könnyedén el lehet ütni az időt, amíg asztalhoz ülünk, de az is igaz, hogy bármikor feldobja a napunkat. A Blanc Fleur pont egy ilyen könnyed, barackos, fehér virágos aromájú tétel.
![husveti-bor2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290904/29090407_e4e85cdf6a8009879164930c36b9a0ab_wm.jpg)
Frittmann Rosé Cuvée 2018
Ha valaki nem rajongana a buborékosokért, akkor a tavasz másik nagy slágere, a rozé tökéletes neki. A friss évjáratú rozék a hideg falatok, előételek és saláták mellé is jól passzolnak, ha pedig szép meleg, tavaszi idő lesz a húsvéti hosszú hétvége alatt, akkor akár frissítő fröccsnek is kínálhatjuk. A Kunsági borvidéken található pincészet házasításában piros bogyós gyümölcsöket, ribizlit és málnát, valamint grépfrútot érzünk, de ne feledkezzünk meg a csodaszép címkéről se.
Barta Öreg Király Furmint 2015
A sonka elengedhetetlen eleme a húsvéti ünnepeknek, amit többféleképpen készítenek és tálalnak, minden családnak megvan a maga kedvence. Lévén, hogy kissé zsírosabb húsról van szó, érdemes olyan bort választani, amelynek feszes savai egyensúlyba hozzák a fogást a borral. Ez a régebbi évjáratú tokaji furmint a mádi Barta Pincétől nemcsak élénk savszerkezete, hanem érettebb aromái, eleganciája, valamint a sárga húsú gyümölcsök mellett a citrusos, fűszeres aromák és a sós-ásványos jegyek miatt is jó döntés.
![husveti-bor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290904/29090403_338123ba14b5a0a84f781a22b7d374d3_wm.jpg)
Taschner Soproni Kékfrankos Classic 2017
A sonka mellett a nyúl, illetve a bárány számít még ilyenkor kedvencnek, ezek fogynak leginkább a piacokon. Mindkettő kevésbé zsíros, és zöldfűszerrel, rozmaringgal, kakukkfűvel sütve inkább kevésbé testes bort kíván. Az élénkebb savak, az alacsonyabb alkohol, a könnyebb test és a zöldfűszeres aromák miatt egy hűvösebb éghajlatú borvidék, például a Soproni pont megfelelő lesz. A Taschner Borház meggyes aromájú, lendületes, jó ivású kékfrankosa mindkét hús mellé illeni fog.
Gróf Degenfeld Fortissimo 2016
Akár a nagymama régi, kedvenc családi receptjét vesszük elő ilyenkor, akár a legújabb trend szerint megalkotott édesség kerül az asztalra, ne hagyjuk ki azt a ziccert, hogy a desszerthez passzoló édes borral koronázzuk meg az étkezést. A könnyedebb, gyümölcsökkel teli, esetleg joghurttal, túróval készülő sütik mellé egy késői szüretelésű bort válasszunk inkább, aminek kevesebb maradékcukor-tartalma inkább kiemeli, mint elnyomja az ízeket. A Fortissimo sárgabarackos és trópusi gyümölcsös jegyei, kellemes mézessége és selymes textúrája pont ilyen.
Fotók: Kodela Mia