A 8 legjobb immunerősítő őszi tea: megfázás és köhögés ellen is hatásosak
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Az immunrendszer megfelelő működéséhez sok minden hozzájárul, számos külső és belső tényező befolyásolja.
Fontos, hogy fizikailag és érzelmileg is rendben legyen az ember, oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre, a rendszeres testmozgást sem szabad elhanyagolni, de a kellő pihenést is meg kell adni a szervezetnek, törekedni kell a stresszmentes életre.
Az immunrendszer erősítéséért egész évben dolgozni kell, a legtöbben mégis az őszi, téli időkben szentelnek figyelmet a szervezet természetes védekezőképességének javítására, hisz a hidegebb évszakokban sokkal könnyebb náthás betegséget összeszedni.
Fontos, hogy mit eszel és iszol
A szervezet ellenálló képessége felébreszthető, megfelelő étrenddel, vitaminnal és ásványi anyagokkal lehet erősíteni az immunrendszert. Természetes módszerekkel is rá lehet segíteni, olyan ételeket és italokat kell fogyasztani, amelyek jók az immunerősítésre.
Ősszel és télen népszerűek a forró teák, amelyek a testet és a lelket egyaránt felmelegítik. Érdemes kialakítani a napi tearutint, olyan meleg folyadékokat kell kortyolni, amelyek az immunerősítést szolgálják, de a már beteg, gyenge, náthás szervezetre is jó hatással vannak, hozzájárulnak a gyors gyógyuláshoz.
A cikkben összeszedtük az általunk is kipróbált csodateákat, melyeket bátran ajánlunk, ha az immunrendszer erősítése a cél, betegség idején is hasznosak lehetnek.
A kakukkfűvel nem csak főzni lehet
A mezei kakukkfű nagyon erős immunerősítő hatással bír, fűszer és gyógynövény. Tea formájában fogyasztva napi 1-2 csésze elkortyolásával hozzájárul a szervezet erősítéséhez. A már beteg szervezettel is csodát tesz, különösen megfázás idején, csillapítja a torokfájást, az erős köhögést megszünteti. A kakukkfűből készült teához gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban lehet hozzájutni filteres változatban.
A C-vitaminban gazdag csipkebogyó
Főleg télen népszerű a fanyar zamatú bogyó, amelynek C-vitamin tartalma rendkívüli, érdemes teaként a mindennapokba beépíteni. Azon kívül, hogy a szervezetet feltölti, erősíti az ellenálló képességét, az érfalak rugalmasságát is javítja. Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban beszerezhető, de a készítésénél fontos, hogy szobahőmérsékletű vízben legyen áztatva, hiszen a C-vitamin a forró víz hatására erejét veszti.
A hibiszkusz rengeteg bajra gyógyír
Az Ázsiából származó növény mályvacserje néven is ismert, nagyon szép, ezért dísznövényként is elterjedt az egész világon. Szépsége mellett jó tulajdonságairól is ismert, a hibiszkusz csökkenti a vérnyomást, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően védi a májat, nyugtatja az idegrendszert, gyulladáscsökkentő, tele van C-vitaminnal. Erősíti az immunrendszert, megfázás idején csillapítja a köhögést. Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban megtalálható, de élelmiszerboltokban gyümölcsteákba keverve is beszerezhető. A leghatásosabb ízesítés nélkül fogyasztani.
Depresszió ellen is hatásos az orbáncfű
A csodás gyógynövényt hangulatjavításra, lelki bajokra és még dadogásra is ajánlják. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nagyon erős vírusölő, akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is alkalmazható, immunerősítő. Csak kúraszerűen fogyasztható 6 hétig, utána 4 hetes szünetet kell tartani. Orbáncfüvet kismamák, 12 év alattiak, epekövesek és magára a növényre érzékenyek nem fogyaszthatnak, mivel mellékhatásokat idézhet elő. A teát gyógynövényboltokban lehet beszerezni, lefekvés előtt ajánlják a fogyasztását ízesítők hozzáadása nélkül.
Élénkítő hatásáról is ismert a menta
A növény jellegzetes aromáját sok mindenbe bele lehet csempészni, használható fűszerként - különböző ételekbe tehető, de italokba is kerülhet, például limonádéba, de tea is főzhető belőle. Hazánkban a mentatea megfázás idején népszerű, hisz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, légúti betegségeknél bevethető. A mentatea napi 3 csészével fogyasztható, lehetőleg ízesítés nélkül.
Emésztési problémákra is jó a gyömbértea
A gyömbértea jellegzetes illatáról és csípős zamatáról ismert, nagyon hatásos immunerősítő, megfázás idején is érdemes inni. Fertőtleníti a légutakat, felgyorsítja a gyógyulást. Segít leküzdeni a betegségeket, tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést. A gyömbértea elkészítéséhez friss gyömbért kell lereszelni, elég csak egy kicsit, amit egy bögrényi vízzel össze kell forralni. Hidegen és melegen is fogyasztható, mézzel lehet ízesíteni.
A hársfatea nagyon jó köhögés csillapítására
A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajokat, antibakteriális hatású. Megfázás idején nagyon ajánlott a fogyasztása, izzasztó hatású és köhögés csillapításra is alkalmas, enyhíti a hörghurutos panaszokat. Gyógyszertárban megtalálható, mézzel ízesítve is lehet fogyasztani, ami nyugtató hatással is bír.
Külsőleg is érdemes alkalmazni a kasvirágot
A bíbor kasvirágtea nagyon jó immunerősítésre, meghűlés esetén is alkalmazható. Jó tulajdonságai közé sorolandó, hogy borogatásként is lehet alkalmazni nehezen gyógyuló sebeknél, bőrgyulladásnál. A teát könnyen be lehet szerezni a gyógynövényboltokban.
Fotók: Getty Images