Köretek, amik ugyanolyan olcsók, de izgalmasabbak, mint a krumpli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A köret nem mellékes dolog, nem szabad, hogy teljesen jelentéktelen legyen. Megmutatjuk, nekünk mik a kedvenceink a krumplin és a rizsen túl.
Hajlamosak vagyunk belefásulni a megszokott rizs, krumpli, jégsaláta körökbe, pedig a köret megérdemel legalább annyi törődést, mint a főétel, és ehhez nem kell sokkal többet rákölteni.
Nem csak zöldségekkel, de alternatív gabonákkal és tésztákkal is érdemes játszani, ha köretről van szó, nem szabad és nem érdemes annyira ragaszkodnunk a megszokásainkhoz. Bár a krumplit és a rizst is nagyon szeretjük, a legtöbbször már biztosan valami mást csinálunk helyettük, mert annyi lehetőség van még. Persze nem megy bármi bármihez, de érdemes bátornak lenni. Először azokat az alapanyagokat nézzük át, amelyek kifejezetten a krumpli helyett lehetnek jók, aztán jönnek a rizs alternatívái.
Karfiol
Nem győzzük eleget isteníteni ezt a zöldséget, sütve nem lehet vele betelni, ha rózsákra szedve, ha egészben vagy ha steaknek sütjük, akkor sem. De továbbhaladva ezen az úton akár pürét is lehet készíteni belőle egy kis tejjel, vajjal és kókusztejjel.
Cékla
A másik legnagyobb téli kedvencünk nyersen is fantasztikus, lereszelve vagy vékonyra gyalulva, joghurttal vagy sima vinaigrette-tel. De talán még ennél is finomabb sütve, egészben vagy kockákra vágva, balzsamecettel, rukkolával, fetával vagy kéksajttal. Örök párost alkot a dióval és a spenóttal, de még a szilvával is szuper, itt például fűszeres szilvaszószba pácoltuk. Ahogy a karfiolt, úgy a céklát is lehet akár pürésíteni is, ha valaki színbombát akar a tányérjára varázsolni.
Zeller
A zeller az egyik legpikánsabb ízű zöldségünk, szinte csíp, ezért sokan csak a levesben viselik el, pedig sütve vagy pürésítve is csodálatos, itt például mézzel sütöttük. Mi nyersen, lereszelve, almával is nagyon szeretjük, illetve sok dióval, nem eredeti Waldorf salátának.
Répa
Talán a krumpli népszerűségét még sárga barátja tudja megközelíteni. Nyersen vagy sütve a legjobb, főzve csak levesben tudom elképzelni, köretnek semmiképp. Jó párost alkot a római köménnyel, a kakukkfűvel és a csilivel, a gyümölcsök közül pedig a narancs megy hozzá legjobban.
Sütőtök
Az alapanyag, amit egész télen nem tudunk megunni, mert bármit teszünk mellé, új arcát mutatja. Jó sütve, kockákban, szeletben vagy egészben, lehet belőle saláta, jól megy hozzá szinte az összes sajt a kéktől kezdve a fetán át a parmezánig. Csodálatosan passzol hozzá a tahini és a gránátalma. Készíthetjük csőben sütve, krémesen. Selymes püré készülhet belőle kókusztejjel vagy tejszínnel. Sokféle fűszerrel működik jól együtt az indiaiaktól kezdve az arabokon át egészen a csípős, kínai borsokig.
Fotók: Ács Bori/Sóbors