Hideg időben a testes vörösbor a legjobb választás - Ezeket ajánljuk a fagyos napokra

mia4
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha decemberben nem is kellett elővenni a hótaposó csizmát és a kötött sálat, ami mögül épp hogy kilátunk, a január már meghozta a téli hideget, amit talán még a legfázósabbak is hiányoltak. Ez az időjárás pedig egyértelműen a vörösborok rajongóinak kedvez.

Nem mintha szentségtörés lenne télen fehérbort, pezsgőt vagy akár még rozét is inni, valahogy mégis úgy vagyunk kódolva, hogy a testes, magas alkoholú vörösek ilyenkor esnek a legjobban. És hogy miből válogathatunk itthon, és milyen külföldi borok között érdemes keresgélni?

A nagy bordeaux-i hármas

Még a ‘90-es években, amikor Magyarországra épp betört a minőségi borkészítés, az első fecskék Villány felől érkeztek, ami – legdélebbi borvidékünk lévén – főként a kékszőlő-fajták hazája. A nagy bordeaux-i hármas, a cabernet sauvignon, a merlot és a cabernet franc terjedt el leggyorsabban, és azóta is jól érzik magukat a borvidéken. A villányi siker után hamar felfedezték ezeket a fajtákat a többi magyar borvidéken is, és fajtaborként vagy házasításként emlékezetes borokat kóstolhatunk a nagy vörösborok műfajából. Külföldről pedig keressük a tempranillo, a malbec, a nebbiolo, a zinfandel, a barbera, a pinotage és a sagrantino fajtákból készített borokat, ha ennél a stílusnál akarunk maradni.

Természetesen ezekből sem hiányzik az elegancia és a gyümölcsösség, de tény, hogy maguk a szőlőfajták miatt számolni kell a magasabb alkohollal, több tanninnal és azzal, hogy a hosszabb hordós érlelés jegyeit és jellegzetességeit is érezni fogjuk rajtuk.

Fontos a harmónia

A téli hónapok tartalmasabb ételeihez, így a ragukhoz, a vörös húsokhoz és a szezonális zöldségekhez is jól tudjuk párosítani ezeket. Legyen a borunkhoz hasonlóan intenzív, fűszeres ízű az étel, amit választunk, hogy kiegyensúlyozzák és ne elnyomják egymást. Természetesen ezek a borok önmagukban, ételek nélkül is nagy élményt nyújtanak. Adjunk időt nekik, és figyeljünk oda a pohárban történő apró változásokra.

Ha például egy elegáns, vadhúsból vagy bárányból készített, sűrű mártással tálalt vacsorában gondolkodunk, esetleg steaket sütünk, akkor érdemes ezekből a palackokból válogatni. Egy lassan főtt marharagu vagy akár magyaros marhapörkölt, egy szaftos hamburger pedig egy hétköznapi étkezés során lehet jó társuk.

Akik a zöldségeket részesítik előnyben, azok próbálják ki a gombákat, a céklát, a padlizsánt, a sült paprikát, a vegetáriánus muszakát és a különböző sajtokat. A legjobban a gorgonzola, a cheddar, a parmezán, a comté, a manchego és a hegyi sajtok passzolnak, ezekből is érdemes az érleltek mellett dönteni.

Mire figyeljünk? 

Ezeket a vörösborokat igyuk 15-18 fok közötti hőmérsékleten, hogy igazán kinyíljanak az aromáik, de próbáljuk elkerülni, hogy túl melegen kóstoljuk, hiszen akkor az alkohol elnyomhatja azokat a komplex ízeket, amik miatt szeretjük. Válasszunk nagyobb, öblösebb poharat, de felesleges minden fajtához külön-külön beszereznünk egyet, egy bordeaux-i típusú pohár tökéletes lesz a mindennapos borozáshoz. Miután kinyitottuk, hagyjuk szellőzni a palackban fél-egy órát, vagy dekantáljuk, ha egy igazán különleges, régebbi évjáratról van szó – ilyenkor jó, ha hagyunk időt neki, hogy kinyíljon a sokévnyi palackba zárás után. 

Petrény Big Band Egri Bikavér Superior 2013

Nem túlzás azt mondani, hogy Magyarország egyik legismertebb házasítása a bikavér. Az egri borászok az utóbbi években számos szabályozást hoztak, hogy minél magasabb minőségben készítsék ezt a bortípust. A superior kategóriájú borok hosszabb időt töltenek hordóban, így egyből egy érettebb bort kapunk. A Petrény Big Band komplex illat- és ízvilágában érett sötét bogyós gyümölcsöket érzünk, bőrrel, kakaóval és mentás aromákkal. Erőteljes tanninszerkezete és gazdag fűszeressége mellé jól passzolnak a steakek.  

Thummerer Vili Papa Cuvée 2011

Az egri pincészet csúcsbora a klasszikus bordeaux-i fajtákból, tehát cabernet sauvignonból, merlot-ból és cabernet franc-ból épül fel. A meleg évjárat és a száraz ősz miatt a szőlőket teljes érettségben tudták szüretelni, ami kerek tanninokat és hosszú eltarthatóságot jelent a bornak. Érett, egészen koncentrált, gyümölcsös illatot érzünk, amelyet a hordós érlelés vaníliás jegyei tovább kerekítenek. A korty sűrű, benne fekete ribizlivel és meggyel, édesfűszerekkel és egy kis füstösséggel. Klasszikus stílusú, nagy vörösbor.

Takler Szenta-hegyi Cabernet Franc 2017

A szekszárdi pincészet széles portfólióval rendelkezik, amely természetesen vörösborhangsúlyos. A borvidék három kiemelt bora, azaz a kadarka, a kékfrankos és a bikavér mellett Taklerék hisznek a világfajtákban is. Szenta-hegyi sorozatuk első dűlőszelektált cabernet franc-ja ez a 2017-es tétel. A borban erdei bogyósokat, áfonyát, vaníliát érezni, a hordós érlelés jegyei szépen aládolgoznak a gyümölcsös aromatikának. Selymes textúra, kerek korty és érett tanninok jellemzik, még komoly életpálya áll előtte.

Teleki Tradíció Villányi Franc Kopár 2015

Már több mint öt év telt el azóta, hogy a Villányi borvidék a cabernet franc szőlőfajtát emelte ki meghatározó bortípusaként. A Villányi franc azóta bekerült a köztudatba, itthon és külföldön is egyedi, hiszen önállóan, fajtaborként kevés helyen palackozzák. A 2015-ös évjárat azért fontos, mert ekkor jelentek meg az első super premium tételek, amilyen ez a több mint két évig tölgyfa hordóban érlelt, a Kopár-dűlőből származó bor, amely fajsúlyosabb raguk, sültek kísérője lehet.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon