Karácsonyi dekorötletek az ünnepi asztalon: 7 szuper tippet mutatunk

Karacsonyi-dekoracio-cover1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fejezd ki a karácsonyi időszak meghittségét az ünnepi asztal díszítésével is. Trendi és harmonikus ötleteket mutatunk, hogy a családi összejövetelek még jobb hangulatban teljenek.

A karácsonyi készülődés forgatagában hajlamosak vagyunk minden energiánkat a menüsor elkészítésére, a karácsonyfa feldíszítésére és az utolsó pillanatos bevásárlásra fordítani, azonban az ünnepi terítéket képesek vagyunk pillanatok alatt feldobálni az asztalra.

Az ínycsiklandó fogások (és mi is!) azonban többet érdemelnek egy hétköznapi abrosznál és karácsonyfamintás szalvétánál, és kis energiabefektetéssel könnyedén megvalósítható a varázslatos tálalás.

Gyertyákból, fényfüzérekből sosem elég

Akár végtelenül letisztult, akár díszektől roskadozó dekorációt tervezel az ünnepi asztalra, a fényeket semmiképp se hagyd ki. Ezt kivitelezheted gyertyákkal, de körbefuttathatod a terítékeket fényfüzérekkel is, így annak a veszélye sem áll fenn, hogy valaki véletlenül felborítja a gyertyatartót vagy egy szalvéta kigyullad. Bármelyik megoldás is legyen a befutód, a fények biztosan meghitt és bensőséges hangulatot varázsolnak az ünnepi asztal köré, és még a karácsonyi készülődés fáradalmait is segítenek elfeledtetni.

Karacsonyi-dekoracio-gyertyak

A minimalizmus itt is fénykorát éli

A minimalizmus nemcsak a lakberendezésben érvényesül, de az ünnepi asztal megkomponálásánál is. Ha alapvetően a kevés kiegészítőt részesíted előnyben, akkor itt sem érdemes a túlcicomázott díszekkel bíbelődnöd, hiszen karácsony ide vagy oda, nem fogod jól érezni magad. 

Válassz inkább letisztult, de kifinomult evőeszközöket, klasszikus formájú tányérokat, és próbáld a teríték eleganciájával, nem pedig a dekorációval hangsúlyozni az ünnep meghittségét. Ennek ellenére egy-két fenyőágat, fagyöngyöt vagy magyallevelet becsempészhetsz az asztalra.

Karacsonyi-dekoracio-minimalista

Gondolj a gyerekekre is!

A karácsonyt talán senki sem várja jobban a kicsiknél, azonban a nagy családi összejövetelek és az ünnepi asztalnál ücsörgés bizony nem túl csalogató gyerekszemmel. Izgalmasabbá teheted számukra a vacsora mellett töltött időt, ha az asztalra az egyszerű dekoráció helyett vagy azt kiegészítve mesefigurákat is csempészel. 

Ezt kivitelezheted mézeskalács házikóval, a terítékekbe belefoglalt Mézi formájú sütifigurákkal vagy kedvenc karácsonyi rajzfilm témájú kiegészítőikkel. A megvalósításnak csak a képzeleted szabhat határt, és előre borítékolhatod a gyerekek örömét és a felnőttek háláját.

Karacsonyi-dekoracio-mezeskalacs-haziko

Válassz ki egy témát, és azt járd körbe

Az ünnepi asztal, akárcsak az adventi koszorú vagy a karácsonyfa díszítése, szintén lehet specifikus témájú: itt is berendezhetsz egy szívednek kedves jelenetet. Választhatod a klasszikus Betlehemet a Szent Családdal és angyalokkal, de mivel a karácsony bővelkedik az erre az időszakra jellemző témákkal, mesékkel, bőven lesz miből válogatnod. Így „terítékre” kerülhet például a Diótörő világa, A rendíthetetlen ólomkatona, vagy a Mikulást is becsempészheted a manóival és a rénszarvasaival.

Karacsonyi-dekoracio-diotoro

A klasszikus színekkel nem foghatsz mellé 

Ha színekről van szó, akkor a piros, a fehér, az arany és a zöld klasszikusoknak számítanak karácsonykor. Ezek önmagukban és kombinálva is jól mutatnak, és asztaldíszként is emelik az ünnep fényét. Biztosan harmonikus összhatást érsz majd el egy önmagában is ünnepélyes fehér asztalterítővel, és ha ehhez társítasz szalvétákat, asztali futót az említett színekből.

Karacsonyi-dekoracio-zold-piros-arany

Kövesd az aktuális trendeket

A 2022–2023-as karácsonyi időszak dekorációs irányzatát továbbra is meghatározza a botanikus kert téma, ami főként az örökzöldek (fenyőkoszorúk, tobozok, eukaliptuszfüzérek, magyalgirlandok, kövirózsadíszek) otthonunkba csempészését jelenti. Ez a vonal már évek óta töretlen sikernek örvend, így te sem fogsz mellé, ha a karácsonyi asztalt is ennek jegyében díszíted. A természetesség mellett pedig a környezetet is véded ezzel a választással.

Akkor is trendi lesz az ünnepi asztalod, ha az aktuális év Pantone színeivel dekorálsz. Ez 2022-ben a Very Peri fantázianevet viselő szín, amely Leatrice Eiseman, a cég ügyvezető igazgatója szerint a legmelegebb az összes kék árnyalat közül: a csipetnyi piros árnyalat miatt a megújulás megerősítő érzését kelti. Az pedig különösen fontos, hogy ez az ideológia karácsonykor is nagy hangsúlyt kapjon.

Karacsonyi-dekoracio-very-peri-pantone

A metálos árnyalatok fénykorukat élik, és mivel az ünnepi csillogást is hatékonyan kiemelhetik, bátran használj arany, ezüst vagy bronz kiegészítőket. Azonban légy mértékletes: amíg egy kis arany csillanás kiemeli a részleteket, addig a túl sok elronthatja az összhatást.

A fehér és krémes árnyalatok a fehér karácsony jegyében

A fehér szín a tisztaságot és a békét szimbolizálja, karácsonykor pedig még inkább felerősödik az igényünk, hogy ezeket megtapasztalhassuk. Teremtsd meg saját letisztult miliődet az étkezőasztalon, ami akkor is kapóra jön, ha elmarad a várva várt fehér karácsony.

Jó hír, hogy otthon, fillérekből is könnyedén elkészítheted saját fehér dekorációdat: ehhez csupán tobozokra, látványosabb ágakra, hobbiboltokban beszerezhető fehér festékre és egy kevés kézügyességre van szükséged. Díszíthetsz emellett szintén házi készítésű mézeskalács figurákkal, amelyeknek a teljes felületét bevonod tojásmázzal, így garantált a fehér összhatás. Nálunk szuper mézeskalács-, író- és terülőmázrecepteket is találsz.

Karacsonyi-dekoracio-feher

Bármilyen dekorációt is választasz, ne feledd: ahogy a konyhában, úgy a díszítésben is a kreativitás és a rugalmasság már fél siker. Inspirálódj, gyűjts ötleteket, de főként hagyatkozz a megérzéseidre! Jó dekorálást!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük