Mit lehet megtermelni a balkonon? Epret, de paradicsomot is nevelhetsz az erkélyen

balkonparadicsom cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem kell ahhoz kertes házban élni, hogy saját termesztésű zöldséget vagy gyümölcsöt ehess, ráadásul különleges szaktudás sem kell hozzá.

Nincs is annál jobb, mint frissen szedett zöldséget tenni a salátádba vagy a szendvicsedbe és frissen termett gyümölcsöt uzsonnázni. Sajnos, akinek nincs kertes háza vagy hétvégi telke, kénytelen a zöldségestől beszerezni ezeket, pedig vannak olyan fajták, amelyeket az erkélyen vagy az ablakban, cserépben vagy ládában is meg tudsz termeszteni. Nem minden fajta ilyen, de egy hobbikertet azért létrehozhatsz. 

Itt a tavasz, varázsold széppé és színessé az erkélyedet vagy az ablakpárkányodat, majd élvezd a frissen termett zöldségeket és gyümölcsöket. 

Az úgynevezett hibrid fajták alkalmasak arra, hogy ládában termeszd őket, mert sokkal kisebb a helyigényük. A megfelelő növényeket cserépben és ládában is termesztheted. Vannak kifejezetten balkonzöldségeknek való vagy univerzális kerti termőtalajok, mindenképpen ilyenbe ültess. Cserépben ezek a növények sok termést hoznak, csak figyeld, ahogy tele lesznek az ágaik színes zöldségekkel. A paprika, a paradicsom, a cukkini vagy az uborka biztosan sok termést fog hozni, illetve az erkélyedet vagy ablakodat is mutatóssá teszik. A frissen szedett paradicsomból aztán villámgyorsan olyan isteni fogásokat készíthetsz, mint ez a paradicsomos-avokádós spagetti. 

balkonkert álló ok

Paradicsom

A paradicsom szerencsére tökéletesen alkalmas arra, hogy erkélyen termeszd. Először a koktéllal érdemes próbálkozni. Többféle típusból választhatsz, lehet bokros, karós vagy akár futóparadicsom is. A cserépnek 14-15 centiméter mélységűnek kell lennie, amelyet szélvédett és napos helyre tegyél. Az öntözésre nagyon ügyelj, nehogy túllocsold, azt is nézd, hogy ne érje sok eső. Amikor a növény növekedni kezd, egy karóval mindenképp támaszd ki, hogy nehogy kiboruljon a cserépből. Májusban ültesd, amikor már nincsenek talajmenti fagyok, és akkor már júliusban, de legkésőbb szeptemberben szüretelhetsz róla. 

balkonkert paradicsom álló ok

Paprika

A paprika is nagy népszerűségnek örvend a zöldségek között, mert egyszerűen termeszthető és nagyon mutatós zöldség. A paradicsomhoz hasonlóan a paprika is a meleg, napos helyet kedveli. Viszonylag nagy ládába ültesd a magokat, ne túl mélyre, majd rögtön tedd meleg, napos helyre. Bármilyen fajta paprika alkalmas az otthoni termesztésre. 

balkonkert paprika álló

Újhagyma, fokhagyma

Az újhagyma az egyik legjobb dolog, ami a vajas kenyérrel történhet, már csak ezért is érdemes otthon is termeszteni. A cserép legyen 10-12 centiméter mély, ebbe ültesd a dughagymát hajtással felfelé. Arra figyelj, hogy a teteje épphogy kilátszódjon. Ha pedig nem napos az erkélyed, akkor termessz fokhagymát. Csak dugd a gerezdeket a földbe, öntözd meg, majd várj, amíg kinőnek. 

balkonkert hagyma belső

Retek

A retek szintén jó értelemben igénytelen, viszont hálás balkonzöldség. Nem kell hozzá nagy cserép sem. Csak szórd bele a nyirkos földbe a magokat, rendszeresen locsold és nemsokára élvezheted a ropogós termést. 

balkonkert retek álló

Eper

Az eper nemcsak népszerű, hanem egyszerűen termeszthető és gondozható gyümölcs, így ideális a balkonodra is. Ha időben elülteted, egész nyáron csodálhatod a virágát és szüretelheted a termését. Ha látsz érett gyümölcsöt, szedd le mielőbb, és akkor hamar terem rajta új. Ügyelj arra, hogy mindig nedves legyen a földje és érje elegendő napfény. Ha pedig elég termés lesz, akkor készíthetsz házi eperlekvárt is belőle. 

balkonkert eper belső

Bab és borsó

A babhoz olyan mély ládát válassz, amelyben lesz elég helye gyökeret ereszteni. Ez legalább 30 centiméter mély cserepet vagy ládát jelent. Ha futóbabot szeretnél nevelni, akkor egy karóra is szükséged lesz, amelyre a növény fel tud futni. A borsónak is mély ládára van szüksége, de ne vess 5-6 szemnél többet egybe. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon