Miért nem járnak az emberek Budára húslevesezni? Összefogtak a békebeli magyar éttermek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Miért van szükség a hagyományőrző budai vendéglők összefogására, avagy tényleg kell reklám a velős csontnak?
A budapesti vendéglátás helyzetében furcsa tendenciák alakultak ki, egy olyan hullám, ami mögött se logika, se érthető okok nincsenek - ezt szeretné most megfordítani a Kés-Villa-Buda nevű egyesülés.
Miért van az, hogy a budaiak Pestre mennek vacsorázni, a pestiek pedig nem jönnek át Budára? Miért szorultak háttérbe a hamburgerezőkkel és más street foodos helyekkel szemben a hagyományos magyar vendéglátást képviselő éttermek? A válaszokat nem tudja senki, csak azt, hogy valamiféleképpen vissza kell hozni az emberek kedvét a klasszikus, húsleveses, velős csontos vasárnapi vendéglős ebédekhez.
Békebeli
Azért fogtak össze a budai vendéglátósok, hogy újra divatba hozzák a hagyományos vendéglőzést, azt a békebeli, nosztalgikus hangulatot, ami kicsit elfelejtődött az újhullámok mögött. Pedig, ahogy mondják, mindkettőnek megvan a maga helye: sietős ebédre vagy gyors esti sörözések elé illik a hamburger, de ráérősebb randikon és családi ebédeken mégiscsak jobban esnek a lassabb, velős csontos, szertartásos, cupákos, kenegetős, tunkolgatós étkezések.
Október: húsleves
Az összefogás lényege, hogy közös témákkal kapcsolódnak egymáshoz - ez első ilyen a húsleves, ez az októberi hónap étele. Igyekeztek olyan témákat kitalálni, amelyek mindegyik hely számára fontosak, mégis elég teret adnak arra is, hogy kibontakoztassák saját egyéniségüket. Minden étterem a maga módján készíti a húslevest, így lehet, hogy valakinél ez maceszgombóclevest, másnál viszont kendermagos kakaslevest jelent.
Az egyesület tagjai havonta összeülnek, és nem csak a közös célokat beszélik meg, de segítik is egymást más aktuális problémák megoldásában. Kálmán Zoltán, a csoportosulás ötletgazdája és a Jardinette tulajdonosa szerint már rég szükség volt egy ilyen jellegű összefogásra, hiszen nem versenytársai, hanem támogatói egymásnak.
Az összefogáshoz csatlakozott helyek
- Jardinette
- Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
- Mezzo Music Restaurant
- Spíler
- Náncsi néni vendéglője
- Földes Józsi vendéglője
- Hadik
- Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
- Émile
- Kéhli
- Pasarét Bisztró
- Promontor Kertvendéglő
Fotók: Ács Bori/Sóbors