5 magyar isteni finom kézműves csokoládé, amelyek karácsonyi ajándékba is tökéletesek

kézművescsokicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a svájci csokoládé a finom, ha az édesszájú barátainknak vagy családtagjainknak vásárolnánk desszertet, először a hazai kínálatot böngésszük át.

A karácsonyi ajándék mellől nem hiányozhat a csokoládé - legalábbis nálunk. Ha pedig már csokoládét veszünk, akkor minden évben olyat keresünk, ami valamilyen szempontból különleges, legyen az az alapanyaga, a csomagolása vagy az íze. Szerencsére számos - és mindig egyre több és jobb - magyar kézműves csokoládé jelenik meg a piacon, úgyhogy bőven van miből válogatni.

ChocoMe

Mészáros Gábor, a ChocoMe csokoládémanufaktúra alapítója és tulajdonosa elkötelezett a csúcsminőség iránt, ezért saját fejlesztésű, teljesen egyedi ízvilággal rendelkező étcsokoládé receptúrát dolgozott ki. Személyesen látogatott meg több kakaóültetvényt, hogy elsajátítsa a kakaóbab-termesztés mikéntjét. A manufaktúra sok díjat tudhat magáénak, nemcsak a felhasznált kakaóbab, hanem a gyümölcsök, fűszerek, magvak, kávébabok, virágszirmok is kiváló minőségűek. A ChocoMe az ünnepekre is gondolt, több karácsonyi ízesítésű és ihletésű csokoládé született: van kandírozott narancshéjas-szegfűszeges étcsokoládé, fahéjas-mandulás-arany mazsolás tejcsokoládé, mákos-meggyes fehér csokoládé, többféle forró csokoládé és szaloncukor is. A Raffinée termékek közül a fahéjas tejcsokoládéval bevont Piemonte-i mogyoró a legjobb választás az ünnepekre.

Demeter Csokoládé

A Demeter Chocolate egy olyan családi vállalkozás, amely saját üzemében, kézzel készíti és csomagolja a csokoládéját. A csokoládékészítés alapjait a legjobbaktól sajátították el, nemcsak a magyarországi Csokoládé Akadémián, hanem a világhírű belgiumi Callebaut-ban is képezték magukat. A bonbonok díszítése egyedi, különleges, gyönyörű minták ékesítik a csokoládék külsejét, amelyek - nem véletlenül - hazai és nemzetközi versenyeken is előkelő helyezést értek el. Természetesen ők sem feledkeztek meg az ünnepekről, különböző karácsonyi ajándékcsomagokat állítottak össze, amelyek táblás csokoládét, bonbont, forró csokit, a kisebbeknek csokinyalókát, a felnőtteknek szőlőpálinkát rejtenek. Saját készítésű szaloncukorral is büszkélkedhetnek, vannak alkoholos, alkoholmentes, de zserbós és fűszeres, karácsonyi ízesítésűek is.

ZAX

A csokoládékészítés hobbinak indult egy Duna parti ház konyhájában a felvidéki Révkomáromban, amelyből - 9 év gyakorlás és workshop után - csokoládéműhely született. A ZAX csokoládét megálmodó Varga házaspár számára a munkájuk egyben a szenvedélyük is, együtt viszik az üzletet, egyikük, Zsuzsa készíti, másikuk, Ferenc pedig menedzseli a finomságokat. Egyedileg megformált, festett és kézzel készített termékeket készítenek, kiemelt minőségű alapanyagokat, a legújabb technológiákat, technikákat alkalmazzák a csokoládékészítés során. A termékek alapja a francia Varlhona csokoládé, és olyan alapanyagokkal dolgoznak, mint a madagaszkári vanília vagy a Piemonte-i mogyoró. Magyarország és Szlovákia piaca is el van látva a finomságokkal, Komáromon kívül már budapesti kiemelt helyeken is kapható, de az e-shop is el fog indulni a napokban, így még az ünnepek előtt rendelhető lesz online is. Ennél szebb csokoládékat kívánni sem tudnánk a fa alá.

Rózsavölgyi Csokoládé

A manufaktúra csak venezuelai, madagaszkári, nicaraguai és perui kakaóbabot használ a csokoládék készítése során, odafigyelnek a minőségre, mindent saját kezűleg dolgoznak fel és formáznak. A kakaómassza bio nádcukorral őrlődik, a kíméletes pörkölésnek és őrlésnek köszönhetően semmit sem veszít az ízéből. A táblás csokoládék és a bonbonok alapját is ez a natúr csokoládé alkotja, ezért minden fűszer és olaj tökéletesen érvényesül. A Rózsavölgyi Csokoládé elképesztően fűszerezett táblás csokoládékat árul: van kardamomos, levendulás, matchás, szezámos vagy éppen sushis, úgyhogy, ha különlegességeket keresünk a fa alá, mindenképpen érdemes közülük válogatni. Olyan karácsonyi kiadású csokoládéik is vannak, mint a sörös, a whiskey-s vagy az egyedi, ünnepi csomagolású különlegességek, de forró csokoládékat is árulnak.

kézművescsoki

Chocorino

A kézműves csokoládé termőhely szelektált, Fino de Aroma minőségű kakaóbabból készül, amelyet csak Ecuadorban termesztenek. Nem csak táblás, egész kakaóbabszemek is kaphatóak az üzletben, amelyek ugyanezt a minőséget képviselik. Az üzlet célja, hogy természetes, minőségi csokoládét gyártson, mivel a csokoládé pozitív egészségügyi hatását a túl sok hozzáadott adalékanyag jelentős mértékben lerontja, kizárólag étcsokoládék készülnek minimum 70 %-os szárazanyag-tartalommal, illetve 100 %-os, mindenmentes és bio kézműves csokoládék is megtalálhatóak. Mézzel készült csokoládékat is árulnak, ezek nem csak természetesek, de karácsonyi ajándéknak is tökéletesek. 

Biztos vagyok benne, hogy mindegyikőtök megtalálja majd ezek közül a csokoládék közül a számára vagy szerettei számára megfelelőt, még van egy kis idő karácsonyig, úgyhogy gyorsan be lehet még szerezni őket. A szövegben linkelt honlapokon minden információt megtaláltok - az üzletek elérhetőségétől kezdve a rendelés menetéig.  

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük