Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Szósz, lényegében pecsenyelé.
Fényes máz a sütik tetején.
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
Megpörköli egy étel tetejét.
3. kérdés
Mi az a brut?
Egy édes vörösborfajta.
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
Egy borkészítési technika neve.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Mintákat készít kávé tetejére.
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
Sima, fényes máz az ételeken.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
A bor áttöltése speciális kancsóba.
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
Rózsaszínre sült steak.
Rántásból és alapléből készült mártás.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
Alacsony hőfokon történő főzés.
A rántott ételek olajban történő sütése.
Hőkiegyenlítés.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Savanyítólevet készít.
Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon