Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Szósz, lényegében pecsenyelé.
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
Fényes máz a sütik tetején.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Megpörköli egy étel tetejét.
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
3. kérdés
Mi az a brut?
Egy borkészítési technika neve.
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
Egy édes vörösborfajta.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Mintákat készít kávé tetejére.
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
Sima, fényes máz az ételeken.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
A bor áttöltése speciális kancsóba.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Rántásból és alapléből készült mártás.
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
Rózsaszínre sült steak.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
A rántott ételek olajban történő sütése.
Alacsony hőfokon történő főzés.
Hőkiegyenlítés.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Savanyítólevet készít.
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon