Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze

konyhai-kifejezes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyire vagy otthon a konyhai szakkifejezések világában? Ha sokat főzöl, vagy gyakran jársz étterembe, már biztosan hallottad az alábbi szavakat.

Előfordult már veled, hogy nem mindent értettél, ami az étlapon szerepelt? Jól hangzik a konfitált kacsacomb boros jus-vel, de mit takar ez pontosan?

Ha jártas vagy a konyhában, vagy az éttermek világában, biztosan találkoztál már az étlapon vagy a receptekben ezekkel a kifejezésekkel, de most egy életre meg is jegyezheted őket, hogy ne kerülj többé kellemetlen helyzetbe. Kvízünkben tesztelheted a tudásodat, sok sikert!

Mi pontosan a jus, és mit csinál, aki blansíroz? Konyhai kifejezések kvíze
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék
1. kérdés
Mi pontosan a jus (ejtsd: zsü)?
Egy savanyítási módszer, amihez ecet is kell.
Szósz, lényegében pecsenyelé.
Fényes máz a sütik tetején.
2. kérdés
Mit csinál, aki blansíroz?
Egy speciális eszközzel egészen vékonyra lapít valamit.
Röviden hőkezel valamit, majd jéghideg vízbe teszi.
Megpörköli egy étel tetejét.
3. kérdés
Mi az a brut?
Egy édes vörösborfajta.
Egy borkészítési technika neve.
A száraz pezsgőkre használt kifejezés.
4. kérdés
Mit csinál, aki flambíroz?
Mintákat készít kávé tetejére.
Lángba borítja az ételt alkohol segítségével.
Sütőben, sok zsiradékkal készít valamit.
5. kérdés
Mi az a glazúr?
Karamellréteg, amit szakácsfáklyával hoznak létre.
Sima, fényes máz az ételeken.
Általában halak mellé kínált krémes mártás.
6. kérdés
Mit csinál, aki szuvidol (sous vide)?
A bor illatjegyeit, ízjegyeit határozza meg.
Nagyon magas hőfokon, fedő alatt süt valamit.
Vákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, sokáig főz valamit.
7. kérdés
Mi az a dekantálás?
A bor áttöltése speciális kancsóba.
Annak a kémiai folyamatnak a neve, ahogy létrejön a bor.
A palackos érlelés során kialakult íz és illat.
8. kérdés
Mi az a velouté?
Rózsaszínre sült steak.
Krémes, tejszínes vagy vajas zöldségpüré.
Rántásból és alapléből készült mártás.
9. kérdés
Mi az a temperálás?
Alacsony hőfokon történő főzés.
Hőkiegyenlítés.
A rántott ételek olajban történő sütése.
10. kérdés
Mit csinál, aki konfitál?
Húsoknál használt pácolási eljárás.
Savanyítólevet készít.
Alacsony hőfokon, bő zsiradékban süt.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon