Konyhai mérleg vs. bögre: ne áldozd fel a desszertet a kényelem oltárán

Konyhai-merleg-bogre-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pontos mérés a tökéletes sütemény egyik titka: ha nem vagy biztos a dolgodban, mindig használj konyhai mérleget!

A puha, könnyed és laza szerkezetű süteményhez elengedhetetlenek a tökéletes arányok. Bár az interneten tarolnak az egyszerűnek titulált – ezáltal csalogatóbb – bögrés receptek, ezek nem mindig hozzák a várt eredményt, és az is gyakran előfordul, hogy nem sikerülnek kétszer ugyanúgy. 

Ha te is belefutottál már ezekbe a problémákba, akkor érdemes beruházni egy konyhai mérlegbe – már pár ezer forintért is beszerezheted, és hatalmas előrelépést jelenthet.

Mi is pontosan a bögre?

A bögre főként Amerikában és angol nyelvterületeken használt, nagyon kedvelt mértékegység, amely azonban Európában – és hazánkban – nem terjedt el igazán. A mérőeszköz okozta bonyodalmak hátterében egyrészt az áll, hogy a legtöbben bármilyen teásbögrét vagy nagyobb csészét megfelelőnek vélnek a méréshez, amiből nagy eltérések adódhatnak a receptben megadott és a ténylegesen felhasznált mennyiségek között. 

Hány gramm egy bögre?

Az attól függ, hogy éppen mit akarunk mérni vele. A bögrével ugyanis nem súlyt mérünk, hanem térfogatot, így minden alapanyag esetében eltérő, hogy hány gramm belőle egy bögre. Zöldségeknél, gyümölcsöknél vagy éppen magvaknál nem okoz hatalmas problémát egy kis eltérés, azonban az olyan alapanyagoknál, ahol a precizitás a siker kulcsa, könnyű elcsúszni a mérésen.

Konyhai-merleg-bogre

Ha süteményről van szó, akkor a liszt szinte minden receptben megtalálható. Egy bögre búzafinomliszt 125 gramm, azonban nem garancia, hogy pontosan ezt a mennyiséget kapod, akkor sem, ha a külön erre a célra kialakított mérőeszközt használod. A liszt ugyanis nagyon trükkös, hiszen a porállagú finom szemcséit nagyon könnyű tömöríteni, és ha a kelleténél jobban megpakolod a bögrét, akkor akár 50 százalékkal is többet kaphatsz, mint amennyire a recepthez szükség van. A végeredmény pedig egy tömör, száraz és szomorú sütemény lesz.

A másik probléma a bögrés méréssel az, hogy a mérőeszköz kisebb egységeit gyakran nem is vesszük figyelembe. Ha láttál már vagy tartasz is otthon bögrés mérőeszközt, akkor tudhatod, hogy a szetthez nemcsak a bögre (cup) és annak törtrészei tartoznak, hanem evőkanál (tablespoon – tbsp) és teáskanál (teaspoon – tsp) is megtalálhatók benne. Külföldi receptekben ezekkel általában a folyadékok és fűszerek mennyiségét jelölik – de az sem kizárt, hogy kakaóporra vagy kisebb adag lisztre vonatkozik –, és mivel ezek űrtartalma is nagyban eltérhet az evőeszközként használt kanalakétól, a pontosság kedvéért érdemes lehet áttérni a használatukra.

Konyhai-merleg-bogre-1

Így konvertáld a legfontosabb hozzávalókat

Ha egy receptben bögrében megadott mennyiségekkel találkozol, akkor az alábbi lista segítségével könnyen átszámolhatod őket grammá vagy éppen milliliterré (bögrével ugyanis folyadék is mérhető):

  • búzafinomliszt: 1 bögre – 125 gramm,
  • teljes kiőrlésű búzaliszt: 1 bögre – 130 gramm,
  • kristálycukor: 1 bögre – 200 gramm,
  • barna cukor: 1 bögre – 220 gramm,
  • porcukor: 1 bögre – 120 gramm,
  • vaj: 1 bögre – 225 gramm,
  • zabpehely: 1 bögre – 100 gramm, 
  • kakaópor: 1 bögre – 85 gramm,
  • csokichips: 1 bögre – 175 gramm,
  • víz (olaj vagy más folyadék): 1 bögre – 250 ml, 1 evőkanál – 15 ml.
Konyhai-merleg-bogre-2

Így mérj, ha nincs mérleged

Abban az esetben, ha nincsen kéznél konyhai mérleg, akkor a bögrés mérést – például liszt esetében – a következőképpen végezd. Fogd a mérőeszközt, evőkanál segítségével töltsd színültig, majd egy késsel egyenesítsd ki a tetejét. Ne halmozd és ne is nyomkodj bele extra 1-2 evőkanálnyit, mert annak a süteményed látja kárát.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon