Latin-Amerika kedvencei egy helyen: vérpezsdítő receptek

GettyImages-1788291105
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Latin-Amerika ízei különlegesek, minden országnak megvannak a maga receptjei, amelyeket érdemes kipróbálni. Ezek a finomságok általában egyszerűen készülnek, otthon is könnyedén összedobhatók.

Latin-Amerika számos csodás országgal büszkélkedhet, ilyen Mexikó, Venezuela, Kolumbia vagy Argentína. A latin-amerikai ételek meghatározó hozzávalói közé tartozik a burgonya, kukorica, jalapeño, avokádó, chilipaprika, hogy csak néhányat említsek.

A latin kultúrában az étel és a család kéz a kézben jár. Legyen szó nagy lakomáról vagy szerényebb étkezésről, fontos, hogy a család és a barátok együtt élvezzék a finom fogásokat. Ha te is rajongsz ezekért az ételekért, akkor most mutatunk néhány szuper receptet, amelyekkel latin hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.

Avokádókrém

A mexikói konyha előszeretettel használja az avokádót, amelyből a világhíres kencéjük, a guacamole készül. A kence többféle recept szerint kipróbálható, van, amelyikbe egészen különleges alapanyagok kerülnek, míg más pikáns fűszerezéssel hívja fel magára a figyelmet. Bármilyen recept szerint is próbálod ki, a kence akkor a legjobb, ha jó krémes, ennek érdekében botmixerrel dolgozd egybe az alapanyagokat.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct1

Salsa

A salsa szuper mártogatós chips mellé, de kínálható sült hús mellé, sőt szendvicsbe is kenhető. A salsa friss és konzerves paradicsomból is készülhet. Ha igazán finomat készítenél, akkor nyáron mindenképp friss, lédús paradicsomból állítsd össze. A fűszerezése változatos, pikáns ízekkel is érdemes feldobni, a friss jalapeño és koriander a lelke.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct2

Csirkés enchilada

Az enchilada a mexikói konyha egyik kedvelt fogása, amelyben a tortillalapok töltve kerülnek a sütőbe. A töltelék a hagyományos recept szerint darált hús, ez lehet sertés, marha vagy csirke. Az étel nagyon ízletes, amely mellé még fűszeres szósz is kerül, de a töltött tortilla tetejére sajt is olvad. A legjobb, ha a tortillalap is házilag készül, de ha nincs időd vagy kedved hozzá, akkor a bolti tészta is megfelel.

36836633 431445508c5aa3dc89f54feafb5ba6cf wm

Chili con carne

A chili con carne egy igazán kiadós étel, amelyből érdemes nagyobb adaggal főzni, mivel másnap is finom. A kedvelt ételről sokan nem is gondolnák, hogy a hagyományos recept szerint nem is kerül bele bab. A Texasban született étel darált húsból és csípős paprikából áll, de ma már sokféle változatban szervírozzák. A kész étel mellé kukoricás kenyér vagy tortilla dukál.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct3

Argentin rántott hús

Argentínában is nagyon kedvelt fogás a rántott hús, igaz, az ő változatuk jóval gazdagabb, mint az általunk ismert. Az argentin rántott hús fűszeres bundában pirul, majd a kész szeletekre paradicsom, sonka és sajt kerül, így szokás a sütőben készre sütni. Az így készült hús bármilyen körettel kínálva jólesik, sőt még szendvics is összedobható belőle.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct4

Argentin keksz tejkaramellával

Az argentin aprósütemény, az alfajores szó szerint függőséget okoz, ezért, ha a gyártására adod a fejed, dupla adaggal készítsd! A töltött süti finom porhanyós tésztából készül, valamilyen édes töltelékkel. A hagyományos recept szerint a töltelék karamellás. A töltött finomságot kókuszreszelékben is ajánlott megforgatni, így nemcsak finomabb, hanem mutatósabb is.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct5

Olívával és sonkával töltött kenyér

A különleges töltött kenyér Venezuelában népszerű, még ünnepnapokon is az asztalra kerül, sonkával és olívabogyóval töltve sül készre. A töltelékben mustárnak is jut hely, ettől picit pikánsabb lesz az íze. A receptet bátran tovább álmodhatod, tehetsz bele reszelt sajtot, a tetejére pedig szórj szezámmagot vagy pirított mandulát. Így mutatósabb és finomabb a töltött kenyérke.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct6

Kolumbiai krumplileves

A kolumbiaiak híres krumplilevese hússal, kukoricával és intenzív fűszerezéssel készül. A kolumbiai leves állítólag bánatűző finomság, ami megnyugtatja a háborgó lelket. A különleges leves gyönyörű aranyszínben készül, amit a sáfránytól kap. Hagyományosan tálalva rizs, kapribogyó és tejszín is kerül mellé.

Latin-Amerika kedvenc receptjei ct7

Sajtos puffancs

A brazil konyha kedvelt sós finomsága ez a sajtos puffancs. Az aranybarnára sült finomság kívül ropogós, a belseje azonban lágy, szétolvad a szájban a sok sajtnak köszönhetően. A puffancs készülhet csak sajtokból, de érdemes a masszához intenzív fűszereket vagy zöldségeket keverni, úgy még finomabb a nassolnivaló.

Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon