Ezek idén a legjobb magyar szakácskönyvek – Tökéletes karácsonyi ajándék a gasztro szerelmeseinek

szakácskönyvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha te vagy a családod, barátaid szeretnek a konyhában sürögni-forogni, lepd meg őket vagy magadat egy szuper szakácskönyvvel, kevés jobb karácsonyi ajándék létezik ennél egy hobbiszakácsnak.

Egy nagyon izgalmas és sokszínű válogatást készítettünk, az ismert séfek és cukrászok könyvein keresztül a hazai sztárok receptgyűjteményein át a gyerekeknek szóló sütős-főzős mesekönyvig minden van ebben az ajánlóban.

Bernáth József: Magyar bisztrókonyha

Bár a könyv címéből már ki lehetett találni, ebben a szakácskönyvben gyors, egyszerű bisztrófogásokat gyűjtött egy csokorba a magyar séf, amelyek otthon is könnyedén elkészíthetők. Minden egyes receptet egy kis történet, kulisszatitok vezet fel, úgyhogy a szakácskönyv egyben izgalmas, szórakoztató olvasmány is. Bernáth József olyan receptgyűjteményt álmodott meg, amelyben az ételek tényleg hétköznapiak, egyszerűek, be lehet hozzájuk vásárolni egy kisboltban, de akár a spájzban található alapanyagokból is összedobhatók.

szakácskönyv5

A szakácskönyv 3 nagy fejezetre van osztva: előételek és levesek; főételek; desszertek. A kötöttgaluska-leves mellett helyett kapott például a gombapaprikás, a brassói, a rakott krumpli, de a máglyarakás és a mákos guba sem maradhatott ki a bisztrófogások közül. A könyv dizájnja is a bisztrókat idézi, a könyvjelző piros-fehér kockás, mint az abrosz, a lapokat pedig a fekete-fehér színek váltakozásával és a különböző grafikákkal, rajzokkal tették izgalmassá.

Raj Ráchel: Életem a konyhában

Raj Ráchelt senkinek nem kell bemutatni; bár legtöbben süteményeiről és tortáiról ismerik, ebben a szakácskönyvben egy másik oldaláról is megmutatkozik. A zsidó hagyományőrző, mégis újító receptgyűjteményében bepillantást enged a hétköznapjaiba és az ünnepekbe is. A könyv a főzés örömét, az életigenlést közvetíti, a receptek mellett olyan meghitt és vidám pillanatokat is megoszt Ráchel az olvasókkal, amelyekből a barátaihoz és a családjához fűződő viszonya is megismerhető.

szakácskönyv8

A könyv 71, illusztrációval ellátott receptet tartalmaz, 7 nagy fejezetre van osztva a gyűjtemény: a zsidó ünnepi ételekre; az édesanyjától tanultakra; a randi fogásokra; de azt is elárulja, mit érdemes gyerekekkel főzni, baráti vacsira készíteni, sőt, külön gyűjtötte a könnyű, gyors ötleteket, illetve a kísérletező kedvéből született recepteket is megosztja az olvasókkal.

Raj Ráchel: Életem a konyhában
BOOOK Kiadó Kft.
5990 Ft

Péterfy-Novák Éva − Szentesi Éva: Damaszt és paprikás csirke

Ebben a könyvben az írónők nem csak a konyhájukba engednek bepillantást, de a magánéletükbe és a barátságukba is. Első közös kötetük boldog és szomorú pillanatokat, egyedül vagy közösen megélt történeteket foglal magába, és minden egyes elbeszélést egy számukra kedves recepttel egészítenek ki. A könyv 5 fejezetre van felosztva, előételekre, levesekre, húsokra, egytálételekre és desszertekre.

szakácskönyv3

A picike könyv tényleg inkább egy regényre hajaz, ha a kezébe veszi és átlapozza az olvasó, nem színes illusztrációkkal és ételfotókkal van tele, hanem teleírt lapokkal, személyes történetekkel. Egy tényleg izgalmas és sokszínű olvasmány a balatoni kiruccanástól kezdve a sajtleveses lánykérésen át a tarját elcsenő macskáig minden benne van.

Pokorny Lia: Holnapra is marad – Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

Sokak kedvenc színésznője, az életvidám, mosolygós Pokorny Lia a konyhában is megállja a helyét, ráadásul főztjeivel a tudatos táplálkozás és a környezetvédelem mellett kampányol. A színésznő számára igen fontos a fenntarthatóság, így a könyvben is olyan recepteket gyűjtött egy csokorba, amelyek között a bolygó védelme az összekötő kapocs.

szakácskönyv2

A könyv nagyon színes és vidám, mint Lia maga, változatos, kreatív recepteken keresztül ismerkedhet meg az olvasó a fenntartható alapanyagokkal. A színésznő a tudatosan főző, hasonlóan gondolkodó barátaival együtt állította össze a receptgyűjteményt, segítségére volt ebben „Főzelékes” Feri; a túratársai; Berényi András séf és felesége; Karalyos Gábor, a „Vegán Hegylakó” és a FŰ Juice Bár. A négy nagy fejezet elnevezése is nagyon ötletes, az Idebent, Odakint, Városban, Vidéken tökéletesen leírja, milyen jellegű recepteket talál majd az olvasó abban a részben.

Pokorny Lia: Holnapra is marad
21. Század Kiadó
5490 Ft

Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban – Kedvenc francia süteményreceptjeim

Náray Tamás divattervezőt elsősorban ruhakölteményeiről ismerik, pedig a konyhában is otthonosan mozog, kiváltképp a francia gasztronómiában. Nemrég jelent meg regénye, Az utolsó reggel Párizsban, ebben a személyes történetével és a francia divattal ismerkedhet meg az olvasó. Magától értetődő volt, hogy a francia konyha sem maradhat ki a repertoárból, főleg a sütemények nem.

szakácskönyv7

A könyvben egy kis személyes, meglepő történeten keresztül tudhatjuk meg, hogyan kötelezte el magát a divattervező a sütemények mellett, de a mogyorókrémes croissant titkára is fény derül. Minden egyes sütemény mellé kapunk valamilyen tippet a sütéshez vagy egy érdekességet, történetet a desszertről, minden recept egyben izgalmas olvasmány is. A könyv felosztása nagyon ötletes, a négy évszak szerint vannak szétosztva a receptek - ahogy haladunk a tavaszból a télbe a regényéből is kapunk egy kis ízelítőt, de Náray Tamás 3 kedvenc magyar süteményével is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk.

Gáspár Bea: Bea konyhája 2.

Gáspár Bea első szakácskönyvéből azt tudta meg az olvasó, hogy hogyan lett a vidéki roma lányból országosan ismert Bea asszony, aki a recepteken keresztül az élet- és ételszeretetét is közvetíti. Új könyvében is megmaradt a lendület és a lelkesedés, Bea a magyar konyha klasszikusait készíti el modern köntösben, új technológiákkal.

szakácskönyv6

A könyvet három nagy fejezetre osztotta: előételek és levesek; főételek és saláták; édes és sós sütemények, kelt tészták. Minden egyes recept felett van egy kis történet, személyes sztori, ami az ételhez kötődik, alatta pedig egy-két konyhai tipp Beától, ami a kezdőknek is nagy segítség lehet. Az olyan klasszikusok mellett, mint a kacsatepertő, a paradicsomos káposzta vagy a szilvás gombóc, pár street food is helyet kapott a könyvben, mint a házi hamburger, a hekk vagy a grillcsirke, de egy-két olasz recept is felbukkan a receptgyűjteményben. Igazi háziasszony módjára, Beánál a receptek 6-8 főre szólnak, ezt érdemes észben tartani.

Gáspár Bea: Bea konyhája 2.
BOOOK Kiadó Kft.
4990 Ft

Szabó Adrienn: Magyar superfood

Ha téged is foglalkoztat a tudatos táplálkozás, a fenntarthatóság és a környezetvédelem, ezt a könyvet ajánljuk. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy szuperélelmiszert találjon az ember, rengeteg magyar alapanyag, mint a vargánya, a répa vagy a padlizsán, rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Szabó Adrienn, dietetikus egy csokorba gyűjtötte a hazánkban fellelhető superfoodokat, és azoknak nem csak az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, de a konyhai felhasználásukat is bemutatja 65 recepten keresztül.

szakácskönyv4

A könyv tudományos alapokon nyugszik, szakmai ajánlással, 10 nagy fejezetből áll, illetve a függelékből, amelyből a hazai termelőhelyekről, az elérhető termények listájáról, de a helyettesítési ötletekről is tájékozódhat az olvasó. Szabó Adrienn célja, hogy az olvasó megismerje a különleges magyar alapanyagokat, tisztában legyen azzal, hogy felesleges megvenni az importárut, és tényleg tudatosan döntsön arról, mi kerül az asztalára.

Szabó Adrienn: Magyar superfood
BOOOK Kiadó Kft. 
5990 Ft

A Lidl konyha bemutatja: Még mindig segít a séf

Hat éve kezdett el a Lidl szakácskönyvekkel foglalkozni, amelyekből mára sorozat lett - ez már a hatodik kötete, amelynek összeállításában ismét Széll Tamás, a Lidl séfje segédkezett. Az ő útmutatásával készültek el a könyvben található receptek, amelyek hazánk közkedvelt sztárjainak kedvencei. Idén egy Séftippek című nagyon hasznos fejezet is került a könyvbe, ebben Tamás oszt meg konyhatechnológiai ötleteket, fortélyokat, amelyek kezdő és haladó szakácsoknak is nagy segítséget jelenthetnek.

szakácskönyv

A séfet 7 közismert sztár kíséri el az útján, akik a receptek mellett saját magukról és élményeikről is beszámolnak. Tamás együtt süt és főz Szucsánszki Zita válogatott kézilabdázóval; Rakonczay Gábor magyar hajóssal; Mádai Vivien műsorvezetővel; az Animal Cannibals tagjaival; Caramel dalszerző-énekessel és Varga Izabella színésznővel. A közel 70 recept mellett minden fejezethez tartozik egy borajánló és egy dietetikus útmutató is, amelyek még inkább megkönnyítik az otthoni sütés-főzést. 

A Lidl konyha bemutatja: Még mindig segít a séf
Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.
A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Csak limitált példányszámban és a Lidl Magyarország hűségakciója keretében juthatnak hozzá a fogyasztók 2020. november 26. és december 24. között. Egyes receptek és videók itt érhetőek el.

Bánfalvi Ildi: Pajkos és Tréfa mesekonyhája – A hókifli

A magánkiadásban megjelent mesekönyv célja, hogy a legkisebbekkel is megszerettesse a sütés-főzést, egyúttal a szülőknek is segítséget nyújtson, hogy tényleg valamilyen érdekes és értékes dologgal tudják lekötni gyermekük figyelmét.  A mesében szereplő állatok a konyhában sürögnek-forognak, finomabbnál finomabbakat sütnek, nagyon frappánsan van beleszőve a történetbe egy-egy recept.

szakácskönyv9

A két főszereplő, Pajkos és Tréfa kutyatestvérek, az ő kalandjaikat követheted végig. Az első könyvben a Dunakanyarban játszódik a történet, mesehőseink az őszbúcsúztató ünnepségre készülnek. A desszertről azonban megfeledkeznek, így az utolsó pillanatban állítják össze a hókiflit – amelyhez a szülő egy szuper receptet is kap, a gyerkőc pedig kedvet a sütéshez.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük