Megdöbbentő, mennyivel kevesebb húsra van szükséged, mint amennyit eszel

31081637 2386591 136dc9a93fd90cfae1eff7a7f3504335 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt már tudjuk, hogy kevesebb húst kellene enni a környezet védelme érdekében, de pontosan mennyi lenne az ideális?

Azt mindenki tudja, hogy a húsfogyasztás óriási környezetterheléssel jár, különös tekintettel a vörös húsokra és a sajtra. Erre válaszul sokan azonnal áttértek a vegán életmódra, pedig ez a lépés is erős túlzás, már sokkal kisebb változtatások elegendőek lennének.

Az ember sokkal több húst eszik, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, ez a számok fényében egészen meglepő. Ezzel a túlzással nemcsak a környezetet terheled, de a saját egészségedet is. Nem a hús elhagyására, hanem sokkal változatosabb táplálkozásra, ezáltal kevesebb húsra lenne szükség.

Egy steak - 200 km autózás

Egyetlen szelet marhahús vagy egy hamburger annyi terhet ró a környezetre, mint 200 kilométernyi autózás. A húsfogyasztás mértéke Észak-Amerikában a legnagyobb, de a mi kultúránk is erősen húsalapú, elég a húslevesre, rántott húsra, pörköltre gondolni, valamint arra, hogy sokszor a párizsis szendvicsek és szalámis kenyerek jelentik a vacsorát és a reggelit. A fenti hasonlatot továbbgondolva, ha egy héten egyetlen húsmentes napot tartasz, már azzal óriásit segítesz a környezeten. Nemcsak azért, mert így kihagyod a húst, hanem azért, mert nagy eséllyel egészséges dolgokat eszel helyette, zöldségeket, hüvelyeseket, növényi fehérjéket.

husi

Húsmentes nap vagy húsmentes étkezések

Ha a húsmentes nap túl nagy áldozat, sokan az étkezések típusainál ajánlják újragondolni az összetételt, például, ha reggelire vagy vacsorára hagyod el rendszeresen a húst vagy cseréled le tojásra. Minden csak átkeretezés kérdése: nem úgy kell már gondolni a húsra, mint eddig, mint főételre, hanem mint kiegészítőre, amit nem mindig, hanem esetenként adsz az ételeidhez.

köret-bulgur

A fele elég lenne

A KSH adatai szerint ma Magyarországon évi 65 kiló húst fogyaszt el egyetlen ember, de ennek a fele is elég lenne. Mivel a legtöbb szakértő nemcsak a hús fogyasztásának csökkentését javasolja, hanem azt is, hogy az a kevés, amit megeszel, legyen szabadtartású és hormonmentes, valamint nem feldolgozott, ezért már azzal nagyot nyer az egészséged és a környezet, ha a felvágottakat egyszerűen elhagyod. Helyettük zöldségeket, hüvelyeseket vagy belőlük készített pástétomokat, kencéket egyél a hideg étkezések alkalmával.

husi2

Pontosan mennyit lehet?

A legtöbb ajánlás a vörös húsok visszaszorítását helyezi a fókuszba, ezeket napi 60-90 grammra maximalizálja. A vörös hús alatt értünk mindent, ami nem szárnyas vagy hal. Tehát, ha mindennap eszel legalább egy adag kolbászt, virslit, pörköltet, az nem jó, helyettük elég lenne heti háromszor-négyszer húst enni és akkor is inkább halat, szárnyast. Nagyon kevés belsőséget esznek az emberek, pedig ezek a leggazdagabbak vitaminban és ásványi anyagban is.

31399789 362d06871cd787f495574c3639c52f1c wm

Kell a hús, de nem ennyi

Az összes szakértő egyetért abban, hogy valamennyi húst kell enni, mert még mindig ez a legteljesebb értékű fehérjeforrás, továbbá a B12-vitamin-igényt is nagyon nehéz lenne tisztán növényi forrásból fedezni. A többi ásványi anyagot, amit a húsból nyersz ki, nem lehetetlen pusztán növényi forrásból fedezni, de nagyon gondos odafigyelésre van hozzá szükség.

Fotók: Ács Bori, Getty Images

Ezt is szeretjük