![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Spanyol életérzés a Balaton partján: ínycsiklandó tapasok és izgalmas koktélok a Mérce Szigligetben
![tapas8](https://kep.index.hu/1/0/3862/38628/386284/38628451_2946861_37b4e0fe9e9c4fc4a097193cdc00a92d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha útba ejted idén nyáron a Balatont, mindenképp látogass el Szigligetre, a Mérce tapas- és koktélbár kihagyhatatlan.
Muszáj egy személyes történet köré építenem ezt az írást, ugyanis egy mini nyaralás során bukkantam rá erre a minden szempontból hiánypótló bárra. Két hete Balatongyörökön szálltunk meg párommal, a Balaton-felvidéket jártuk be biciklivel. Tudtam, hogy nemrég nyílt Szigligeten egy tapasbár, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy arra kanyarodunk, mindketten élünk-halunk a spanyol ételekért.
A Mérce a Balaton partján, a stégtől körülbelül 100 méterre, az Aranykagyló út mellett található. Már maga az épület is magával ragadott, nem is beszélve a hely berendezéséről: az egyik oldalon két hatalmas kanapé áll, középen karosszékek, máshol kis asztalok sorakoznak, de bárszékre is ülhet az, aki a balatoni naplementében szeretne gyönyörködni. Az épület oldala nyitott, átjárja a levegő, olyan, mintha egy hatalmas, fedett teraszon foglalnál helyet. A mediterrán életérzést fokozza még a rengeteg zöld növény, a fényfüzérek, a halk, dallamos háttérzene, a báron kívüli polcokon sorakozó ginek. A Mérce úgy varázsol a tengerpartra, hogy közben nem lesz giccses, mégis úgy érezni, hogy Spanyolországban ül az ember.
![tapas3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38628/386284/38628465_2d19b3b6b77046f6122b3acaf3355f61_wm.jpg)
Az ital- és az étlap
Ahogy odaértünk, bevetődtünk a párnákkal teli karosszékekbe, aztán átnéztük az étel- és italkínálatot. Kis szendvicsekkel kezdtük a sort: kikértük az első kört, aztán a másodikat és a harmadikat, majd áttértünk a meleg ételekre - picit vicces is volt a szituáció, mert szinte végigettük az étlapot, annyira ízlett minden. A szinte kötelező serrano sonka mellett tépett kacsát, rengetegféle tengeri herkentyűt, szárított paradicsomot, aiolit is kóstolhatsz, a meleg ételek közül pedig ki kell emelnem az alchicha con mango y chili-t, vagyis a fűszeres kolbászkákat mangóval és chilivel, illetve a gambas al ajillo-t, vagyis a pácolt garnélarákot fokhagymás-chilis olajban, ezt mindenkinek kötelező kipróbálnia.
![tapas4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38628/386284/38628469_b04e6e2fa556a7e26b95b79ea0f6971e_wm.jpg)
Nem csak az ételek, az italok is megérnek egy misét, különleges koktélokkal és izgalmas párosításokkal találkozhatsz itt, úgyhogy mindenképp gyalog vagy biciklivel érdemes érkezni, hogy meg - ha nem is végig - tudd őket kóstolni. Ha szereted a gin-tonicot, mindenképp próbáld ki a különböző kombinációkat, rengetegféle klasszikus és ízesített ginből és tonicból lehet választani, amelyeket kedved szerint is párosíthatsz, de érdemes Sótér Balázs üzletvezető és bártender tanácsaira hallgatni a tökéletes ízkombinációkért. Ha az édesebb ízeket kedveled, akkor pedig a maracujás mojitót ajánlom jó szívvel.
![tapas5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38628/386284/38628475_a555ce632d766e02729fa15303200cf3_wm.jpg)
Ha nem lenne elég, hogy ilyen szuper az étel- és az italkínálat, a hely dizájnja és a hangulata, mindenképp meg kell még említenem a kiszolgálást is: mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, és ami még fontosabb, életvidám, mosolygós, egy igazán jókedvű csapattal találkoztam. Balázs is ki-kijött a konyhából, hogy megkérdezze a vendégeket, ki hogyan érzi magát, illetve ajánlott is egy-két italt és ételt kipróbálásra, amiket egyébként mi végig is ittunk/ettünk, és elmondhatom, hogy egyikkel sem lőttünk mellé.
Az első nap után megfogadtuk, hogy hiába csak 4 napot töltünk a Balaton-felvidéken, másnap újra visszajövünk.
![tapas6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38628/386284/38628479_fc363cd9be2ef820249a7ab64432e49b_wm.jpg)
A Mérce megszületése
Másnap, amikor visszatértünk, mindenki felismert minket - ami szintén egy hatalmas plusz pont - és már egész biztos voltam benne, hogy írni szeretnék erről a helyről. Sótér Balázs, a Mérce üzletvezetője és bártendere adott nekem egy rögtönzött interjút, aki mögött már most egy nagyon kalandos és élményekben gazdag életút áll. 2005-ben, Angliában, a Malmaison London hotelben indult a karrierje, majd felvételizett a Seabornhöz, ahol két Föld körüli út után - miközben egy éjszakai bárnak, a Clubnak lett a menedzsere - visszajött Magyarországra. Itthon találkozott egy tenerifei barátjával, aki elhívta magával a szigetre, ahol először a Venture Group bártendere lett, majd felvételt nyert a sziget legjobb szállodájába, amely a Ritz-Carlton cégcsoporthoz tartozott. Ekkor jött az ötlet, hogy jól jönne egy saját lakás, de Balázs inkább épített helyette egy saját - hajó formájú - koktélbárt, amely a Tripadvisor értékelések szerint Tenerife legjobb bárja lett.
A Mérce befektetőit - akik egyben a Kikötő Étterem üzemeltetői - Varga Marcsit és párját, Szaszák Zoltánt egy tenerifei nyaralás hozta össze Balázzsal, a bárban ismerkedtek meg, majd egy szoros barátság alakult ki köztük. Mikor bejött a Covid, Balázsnak el kellett adnia a bárját, úgy döntött, visszajön Magyarországra. Januárban kérték meg Marcsiék, hogy vállalja el a szigligeti bár menedzselését, amelynek már az építésében és kialakításában is részt vett. A koktélokért ő a felelős, a tenerifei tapasztalatokat, ötleteket, ízeket és recepteket hozta el a Mércébe.
![tapas2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38628/386284/38628477_3e4c8422364a2b43b94295bb56ea26ac_wm.jpg)
Az ételeket Szaszák Zoltán álmodta meg, tőle származik a mediterrán bár ötlete is. Zoltán fia Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, így ő segített a receptek megalkotásában, majd közösen döntötték el, mi kapjon helyet az étlapon. A beszállítók nagy része magyar, ugyanis kiderült, hogy az olyan elsőre elérhetetlennek gondolt alapanyagok, mint a passion fruit, a csillag- vagy sárkánygyümölcs, garambola, Keszthelyen is kaphatók, de a tenerifei kapcsolatok révén spanyol hozzávalókat is használnak.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors