Spanyol életérzés a Balaton partján: ínycsiklandó tapasok és izgalmas koktélok a Mérce Szigligetben

tapas8
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha útba ejted idén nyáron a Balatont, mindenképp látogass el Szigligetre, a Mérce tapas- és koktélbár kihagyhatatlan.

Muszáj egy személyes történet köré építenem ezt az írást, ugyanis egy mini nyaralás során bukkantam rá erre a minden szempontból hiánypótló bárra. Két hete Balatongyörökön szálltunk meg párommal, a Balaton-felvidéket jártuk be biciklivel. Tudtam, hogy nemrég nyílt Szigligeten egy tapasbár, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy arra kanyarodunk, mindketten élünk-halunk a spanyol ételekért.

A Mérce a Balaton partján, a stégtől körülbelül 100 méterre, az Aranykagyló út mellett található. Már maga az épület is magával ragadott, nem is beszélve a hely berendezéséről: az egyik oldalon két hatalmas kanapé áll, középen karosszékek, máshol kis asztalok sorakoznak, de bárszékre is ülhet az, aki a balatoni naplementében szeretne gyönyörködni. Az épület oldala nyitott, átjárja a levegő, olyan, mintha egy hatalmas, fedett teraszon foglalnál helyet. A mediterrán életérzést fokozza még a rengeteg zöld növény, a fényfüzérek, a halk, dallamos háttérzene, a báron kívüli polcokon sorakozó ginek. A Mérce úgy varázsol a tengerpartra, hogy közben nem lesz giccses, mégis úgy érezni, hogy Spanyolországban ül az ember.

tapas3

Az ital- és az étlap

Ahogy odaértünk, bevetődtünk a párnákkal teli karosszékekbe, aztán átnéztük az étel- és italkínálatot. Kis szendvicsekkel kezdtük a sort: kikértük az első kört, aztán a másodikat és a harmadikat, majd áttértünk a meleg ételekre - picit vicces is volt a szituáció, mert szinte végigettük az étlapot, annyira ízlett minden. A szinte kötelező serrano sonka mellett tépett kacsát, rengetegféle tengeri herkentyűt, szárított paradicsomot, aiolit is kóstolhatsz, a meleg ételek közül pedig ki kell emelnem az alchicha con mango y chili-t, vagyis a fűszeres kolbászkákat mangóval és chilivel, illetve a gambas al ajillo-t, vagyis a pácolt garnélarákot fokhagymás-chilis olajban, ezt mindenkinek kötelező kipróbálnia.

tapas4

Nem csak az ételek, az italok is megérnek egy misét, különleges koktélokkal és izgalmas párosításokkal találkozhatsz itt, úgyhogy mindenképp gyalog vagy biciklivel érdemes érkezni, hogy meg - ha nem is végig - tudd őket kóstolni. Ha szereted a gin-tonicot, mindenképp próbáld ki a különböző kombinációkat, rengetegféle klasszikus és ízesített ginből és tonicból lehet választani, amelyeket kedved szerint is párosíthatsz, de érdemes Sótér Balázs üzletvezető és bártender tanácsaira hallgatni a tökéletes ízkombinációkért. Ha az édesebb ízeket kedveled, akkor pedig a maracujás mojitót ajánlom jó szívvel.

tapas5

Ha nem lenne elég, hogy ilyen szuper az étel- és az italkínálat, a hely dizájnja és a hangulata, mindenképp meg kell még említenem a kiszolgálást is: mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, és ami még fontosabb, életvidám, mosolygós, egy igazán jókedvű csapattal találkoztam. Balázs is ki-kijött a konyhából, hogy megkérdezze a vendégeket, ki hogyan érzi magát, illetve ajánlott is egy-két italt és ételt kipróbálásra, amiket egyébként mi végig is ittunk/ettünk, és elmondhatom, hogy egyikkel sem lőttünk mellé.

Az első nap után megfogadtuk, hogy hiába csak 4 napot töltünk a Balaton-felvidéken, másnap újra visszajövünk.

tapas6

A Mérce megszületése 

Másnap, amikor visszatértünk, mindenki felismert minket - ami szintén egy hatalmas plusz pont - és már egész biztos voltam benne, hogy írni szeretnék erről a helyről. Sótér Balázs, a Mérce üzletvezetője és bártendere adott nekem egy rögtönzött interjút, aki mögött már most egy nagyon kalandos és élményekben gazdag életút áll. 2005-ben, Angliában, a Malmaison London hotelben indult a karrierje, majd felvételizett a Seabornhöz, ahol két Föld körüli út után - miközben egy éjszakai bárnak, a Clubnak lett a menedzsere - visszajött Magyarországra. Itthon találkozott egy tenerifei barátjával, aki elhívta magával a szigetre, ahol először a Venture Group bártendere lett, majd felvételt nyert a sziget legjobb szállodájába, amely a Ritz-Carlton cégcsoporthoz tartozott. Ekkor jött az ötlet, hogy jól jönne egy saját lakás, de Balázs inkább épített helyette egy saját - hajó formájú - koktélbárt, amely a Tripadvisor értékelések szerint Tenerife legjobb bárja lett.

A Mérce befektetőit - akik egyben a Kikötő Étterem üzemeltetői - Varga Marcsit és párját, Szaszák Zoltánt egy tenerifei nyaralás hozta össze Balázzsal, a bárban ismerkedtek meg, majd egy szoros barátság alakult ki köztük. Mikor bejött a Covid, Balázsnak el kellett adnia a bárját, úgy döntött, visszajön Magyarországra. Januárban kérték meg Marcsiék, hogy vállalja el a szigligeti bár menedzselését, amelynek már az építésében és kialakításában is részt vett. A koktélokért ő a felelős, a tenerifei tapasztalatokat, ötleteket, ízeket és recepteket hozta el a Mércébe.

tapas2

Az ételeket Szaszák Zoltán álmodta meg, tőle származik a mediterrán bár ötlete is. Zoltán fia Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, így ő segített a receptek megalkotásában, majd közösen döntötték el, mi kapjon helyet az étlapon. A beszállítók nagy része magyar, ugyanis kiderült, hogy az olyan elsőre elérhetetlennek gondolt alapanyagok, mint a passion fruit, a csillag- vagy sárkánygyümölcs, garambola, Keszthelyen is kaphatók, de a tenerifei kapcsolatok révén spanyol hozzávalókat is használnak.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon