![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rengeteg a cukor benne, de miért érdemes mégis mézet fogyasztani?
![mézeredeticover](https://kep.index.hu/1/0/2998/29985/299851/29985183_2302165_fb380ce9837094743aa0f9eea428e23a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A méz a természet ajándéka, aranyló csoda, melynek előnyeit már régen felfedeztük. Remek ízesítő és még gyógyító hatással is bír.
Nem is gondolnánk, mennyire megosztó alapanyag a méz. Míg nagyanyáink egyetértettek abban, hogy egy kanál méz fogyasztásával rengeteget tehetünk az egészségünkért, ma már nem ilyen nagy az összhang, sokszor előkerül az a képzeletbeli kereszt, mellyel a gonosszal, vagyis a cukortartalmú ételekkel szemben vesszük fel a harcot. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, mit is tartalmaz az aranyszínű nedű.
Miért jó?
A méz kiváló édesítő, emellett rengeteg betegség ellen nyújthat gyógyírt. A mézzel vagy a méhészeti termékekkel való gyógyítást apiterápiának nevezzük. Ezt a gyógymódot ősidők óta használjuk. Ezek a termékek nagy mennyiségben tartalmaznak virágport, propoliszt, méhpempőt és méhviaszt. A méhészeti termékeket fogyaszthatjuk természetes formában, illetve különböző termékek formájában is beszerezhetjük, például krémek, tabletták, oldatok és különböző tinktúrákba zárva.
A természet kincse glükózból és fruktózból áll, de szerencsére bőven tartalmaz értékes anyagokat is, mint a kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink, kis arányban pedig a C-vitamin és B-vitamin fajtái is megtalálhatóak benne. Nagyanyáink szerint minél sötétebb árnyalatú a méz, annál jobban érvényesülnek benne a hasznos anyagok. Ez a szóbeszéd igaz is, az intenzív színű mézek, például a fenyő vagy a pitypang ásványi elemekben sokkal gazdagabbak.
Remek immunerősítő
Szinte mindegy, milyen fajta mézet választunk, a hatásuk ugyanúgy eredményes. A legtöbben mégis az akácmézre esküsznek, ami fertőtlenítő hatása miatt jöhet jól. A repcemézben is megtalálható ez az erő, de a napraforgóméznek is bizalmat szavazhatunk, remek toroktisztító és immunerősítő hatása miatt.
Gyomorproblémákkal küzdőknek is ajánlott
Minden nap egy kanál méz - ha üres gyomorra fogyasztjuk - csodát tesz az emésztési gondokkal küzdőkkel. A méz fertőtlenítő hatása miatt elpusztítja a gyomorban lévő baktériumokat.
![méz2eredetict](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2998/29985/299852/29985223_c891932f22722aa13e7c1ebd4291bd8a_wm.jpg)
Az idegeink karbantartója
A mézben található szőlőcukor létfontosságú a neuronok működéséhez. Nyugtatja az idegeket, képes felvenni a harcot a stressz ellen és még a pihentető alváshoz is hozzájárul.
Antioxidáns
A méz kiváló antioxidáns, rendszeres fogyasztásával a felgyülemlett méreganyagoktól szabadulhatunk meg. Antibakteriális hatása miatt bőrünk is egészségesebbnek fog tűnni.
Tévhit, hogy kevésbé hizlal
Mivel azt halljuk folyamatosan, milyen egészséges a méz, sokan a fogyókúrájukba is beiktatják, hajlamosak azzal hitegetni magukat, hogy kevésbé hizlal, mint a cukor. Egy teáskanál cukor nagyjából 16 kalória, ugyanennyi méz 22 kalória, szóval óvatosan édesítsük vele kedvenc joghurtos reggelinket.
Fotó: Getty Images