Tényleg kevésbé egészséges a mirelit zöldség, mint a friss? Soktényezős a válasz

fagyizöldségcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van különbség a mirelit és a friss zöldség tápanyagtartalma között? Ennek a kérdésnek jártunk kicsit utána, hogy segítsünk a választásban.

Sokan esküsznek a friss zöldségekre, gyümölcsökre, és persze, ha szezonjuk van, nem is érdemes őket máshogy fogyasztani, de az őszi, téli hónapokban miért ne vehetnénk mirelitet? Vajon tényleg alacsonyabb a vitamintartalmuk, mint a frisseknek?

Ezzel ellentétes vélemény, hogy a mirelit még egészségesebb is, mint a sima. Na, most akkor hogy is van ez? Ennek a kérdésnek jártunk kicsit utána, hogy megoldjuk a gyorsfagyasztott zöldségek körüli rejtélyt. 

Kevesebb a tápanyag a mirelitben, mint a frissben?

Az, hogy kevésbé lennének egészségesek a mirelit termékek, egyáltalán nem igaz. A fagyasztással tartósított élelmiszerek nem csak megőrzik tápanyagtartalmukat, de sokáig eltarthatóak, az év bármely szakában elérhetőek és sem az ízük, sem az állaguk nem romlik. 

A gyorsfagyasztással történő eljárás vegyszermentes, nem jár adalékanyagok hozzáadásával, mint ahogyan azt sokan gondolják. A gyorsfagyasztásos tartósítás lényege, hogy az élelmiszert a betakarítás után néhány órával feldolgozzák, ami annyit jelent, hogy megmossák, összedarabolják, blansírozzák, vagyis rövid időre lobogó vízbe mártják, majd a lehető legrövidebb időn belül lehűtik -18-22 fokra. Így a zöldségekben található víz jégkristályokká fagy, és felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal, ezzel megőrzik alakjukat, színüket, vitaminjaikat és illatukat is. 

A mirelit szó egyébként egy márkanévből létrehozott mozaikszó: Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elit Terméke. Minden fagyasztott termék komoly minőségbiztosítási szűrőn megy át, így tényleg garantálva van a megfelelő minőség.

Egészségesebb a mirelit, mint a friss?

A teljesen érett gyümölcsökben és zöldségekben a legmagasabb a vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és antioxidánstartalom. A mirelitnek szánt zöldségeket pedig a legmagasabb érettségi fokon gyűjtik be, majd pár órán belül feldolgozzák őket, így nem lesz jelentős a tápanyagvesztés. 

A friss zöldségek viszont - már ha nem magunk termeltük, vagy nem a piacon vettük a néniktől, akik aznap reggel szedték le a kertből - csak hetek alatt jutnak el a boltba, és ott is eltöltenek pár napot, mielőtt a hűtőnkbe, majd az étkezőasztalunkra kerülnek. Ezeket a zöldségeket féléretten szedik le, hogy a hetek alatt legyen idejük beérni. Sajnos minden friss zöldség naponta veszít a vitamin- és ásványianyag-tartalmából, főként a C-vitaminszint csökken drasztikusan.

Ha tehát a szuper-, hipermarketekben kapható, heteket utazott zöldségeket vesszük alapul, akkor bizony egészségesebb lehet a mirelit változat, valószínűleg több vitamint és nyomelemet tartalmaz, viszont a frissen, a kertből szedett zöldségekkel, amiket azonnal fogyasztunk, nem tudja felvenni a versenyt.

Mi lehet a mirelit zöldség buktatója?

A mirelit zöldség is veszít(het) valamennyit a vitamintartalmából. A blansírozás során ugyanis csökken a tápanyagtartalom, amit a vízben oldódó vitaminok sínylenek meg, viszont még így is kevesebb a vitaminveszteség, mint a heteken át tárolt zöldségek esetén. 

 A gyorsfagyasztott zöldség másik buktatója az lehet, ha 1 éven túl tárolják őket, ilyenkor már bizonyos tápanyagok elkezdenek lebomlani. A megfelelő tárolásra is ügyelni kell, ha a mirelitet többször engedik fel és fagyasztják vissza, az nem tesz jót neki. A megfelelő felengedés is fontos, melegítéssel a vitamintartalom jelentős része elveszhet. 

Tehát valójában nincs nagy különbség a fagyasztott és a friss zöldség vitamintartalma között, minden azon múlik, hogy a friss mennyire friss, vagyis mennyi idő telt el, míg a tányérunkra került, illetve hogy a mirelitnél mennyi idő telt el a szedéstől a fagyasztásig. Ha van kertünk vagy őstermelő a közelünkben és még szezonja is van, érdemes a frisset választani, ősszel és télen viszont tökéletes a mirelit változat, amely praktikus, olcsó és egy csomó időt megspórolunk vele. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon